Stránky

neděle 25. června 2023

Šest rudých jeřábů - Elizabeth Lim

Krásný večer,
dneska tu pro vás mám recenzi na další retelling z nakladatelství Ocelot.
Mám ráda retellingy, baví mě moc, a proto jsem se na čtení této novinky vrhla hned jak mi dorazila. ŠEST RUDÝCH JEŘÁBŮ od americké spisovatelky Elizabeth Lim, která píše už od svých 10ti let. Vyrůstala v Tokiu a Kalifornii nyní žije s manželem v New Yorku. 
Kniha by měla být z duologie, což znamená, že spisovatelka napsala i druhý díl a já doufám, že u nás vyjde, co nejdřív.
Anotaci i recenzi najdete v celém článku.

Anotace:
Šiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle ji dobře skrývá, ale ráno v den zásnubního obřadu se Šiory přestane ovládat. Její chyba se zprvu zdá být šťastnou náhodou, která předejde nechtěné svatbě, ale zároveň upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky.

Raikama má vlastní temnou magii a mladou princeznu vyžene, promění její bratry v jeřáby a varuje Šiori, že o tom nesmí nikomu říct, protože s každým slovem, které jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře.

Šiori, bez hlasu a sama, pátrá po svých bratrech a na své cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn - spiknutí, které je ještě zvrácenější a proradnější, lstivější a složitější než Raikamina zrada. Jedině Šiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat právě tomu chlapci, za kterého tak tvrdě bojovala, aby si ho nevzala. A musí přijmout magii, kterou se celý život učila zadržovat - bez ohledu na to, co ji to bude stát.

Recenze:
Knihu přeložila Marie Štefanidesová. Myslím si, že je překlad velice dobrý a díky němu se příběh čte moc dobře a rychle.
Jedná se o knihu pro děti a mládež, spíše je to young adult fantasy. Pro mladší čtenáře ideální, i když kvůli tloušťce nevím nevím, ale pro starší čtenáře - milovníky retellingů to bude skvělá volba.

Retelling je to na Šestero labutí nebo Sedmero krkavců. Nečetla jsem ani jeden příběh, ale viděla jsem pohádku Sedmero krkavců, v hlavní roli hrála Martha Issová a při čtení jsem si říkala, že je to to samé, jako ta pohádka s Issovou jen jsou tam přidané čínské aspekty.
___________

O příběhu:
Princezna Shiori má šest bratrů, ovládá zakázanou magii, o které nikdo nesmí vědět. Jenže se to někdo dozví a díky tomu skončí prokletá a jejích šest bratrů se promění v jeřáby. Zrovna měla mít zásnuby, a díky prokletí nesmí promluvit jinak její bratři budou postupně umírat. Musí se vydat na cestu, na které není sama, doprovází jí malinký papírový origami jeřáb Kiki, kterému dokázala pomocí magie vdechnout život. Nejen s Kiki, ale i s bratry dokáže komunikovat. Po cestě se jí zastane Takkan, který ji vezme k sobě do království, kde bude pracovat v kuchyni a přitom hledat způsob, jak zlomit kletbu a zachránit především bratry.
___________

Styl podání této pohádky se mi moc líbil. I když hlavní hrdinka skoro celou knihu nemohla mluvit, tak stejně komunikovala s bratry a Kiki pomocí telepatie, dále se mi líbila romantická stránka. Bylo to, tak milý a roztomilý, že musím příběh jako celek pochválit a všem ho doporučit.

Do příběhu autorka vložila i něco málo z Japonska a Číny, jako je např. mytologii, origami, draky, jeřáby...

Konec je vcelku otevřený, snad bude druhý díl do konce roku, protože ho potřebuji. 

Doporučuji mladším čtenářům nebo milovníkům retellingů. 

Čtete retellingy?

Knihu ŠEST RUDÝCH JEŘÁBŮ mám od
Děkuji!

6 komentářů:

  1. Taky moc doufám v přeložení druhého dílu, jsem napjatá, jak příběh pokračuje dál :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Též nutně potřebuji druhý díl. :D Byl to skvělý příběh. :)

    OdpovědětVymazat
  3. knihu teď vídám všude, ale až teď vím, o čem je :) a chci ji :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu neznám, ale vypadá moc zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha nevypadá špatně, ale mě odradila ona asijská tematika, kterou moc nemusím.

    OdpovědětVymazat
  6. Věřím, že je to fajn čtení a možná bych si knížku taky přečetla. 🙂

    OdpovědětVymazat