neděle 30. října 2022

Se žirafami na západ - Lynda Rutledge

Krásnou neděli všem!
Dneska tu mám recenzi na moc pěknou a zajímavou knihu. Sice jsem od ní očekávala něco jiného, ale i tak ji vřele doporučuji.
Jedná se o knihu SE ŽIRAFAMI NA ZÁPAD od Lyndy Rutledge a u nás ji vydalo nakladatelství Cosmopolis. Obálka je nádherná, ta mě nalákala jako první. 
O čem tato kniha je? To se dozvíte v celém článku, ve kterém najdete i anotaci.

Anotace:
Poutavý román inspirovaný neuvěřitelným příběhem dvou žiraf, které obsadily titulní stránky novin a vepsaly se do všech lidských srdcí.
Woodrowu Wilsonu Nickelovi je sto pět let a cítí, že se jeho život chýlí ke konci. Když se jednoho dne z televize dozví, že žirafy pomalu vymírají, vybaví si nezapomenutelný zážitek, který si nemůže nechat pro sebe:
Psal se rok 1938. Ve světě doznívala velká hospodářská krize, Hitler ohrožoval Evropu a znavení Američané toužili po zázraku. Našli ho ve dvou žirafách, které přežily hurikán při plavbě po Atlantiku. Čekala je dobrodružná cesta přes celou Ameriku v nákladním autě, které je mělo dopravit do slavné zoo v San Diegu. Za volantem seděl právě mladý Woodrow, doprovázený drsným staříkem s divokou minulostí a mladou zrzavou fotografkou…

Recenze:
O překlad se postaral Petr Kotouš. Překladatele znám, už jsem četla pár knih, které překládal. 

Hned na začátku bych ráda napsala, že jsem čekala od knihy trochu něco jiného. Jedná se o fikci, která byla napsána podle skutečné události, proto pokud se rozhodnete číst tuto knihu, tak to berte na vědomí hned od začátku. Fikce se mi líbila, ale čekala jsem trochu více informací z historie, spíše jsem čekala trochu odbornější literaturu. 
Po dočtení jsem si na internetu hledala nejen informace o hurikánu v roce 1938 v New Yorkeru, jelikož mě kniha nalákala na tuto událost a chtěla jsem se dozvědět více.
_______________________

Kniha je napsána velice čtivě. I když je poměrně tlustá, tak jsem ji přečetla během jedno dne. Byl čas, tak jsem četla a četla.
Příběh Woodrowa Wilsona Nickela je doprovázen kapitolami, ve kterých je Wilson Nickel jako velice starý muž v léčebně a snaží se sepsat do deníků svou cestu přes Ameriku se dvěma žirafami v náklaďáku, aby jeho příběh nebyl zapomenut. Nickelovi je již 105 let a umírá, proto pospíchá se psaním, aby to stihl zaznamenat na papír. Příběh i pár záznamů z léčebny je okořeněn o telegramy a výstřižky z novin.
_______________________

Příběh Wilsona Nickela začíná v New Yorkeru v roce 1938, kdy se přes pobřeží prohnal legendární hurikán, při kterém málem přišly o život dvě žirafy. Žirafy pluly na lodi Atlantikem právě, v době kdy řádil silný hurikán. V přístavu žirafy naložili do náklaďáku a vyrazili s nimi přes celou Ameriku. Měli je dovézt až do ZOO v San Diegu, ve které byla ředitelkou žena, což na tu dobu bylo něco mimořádného. Wilson Nickel náklaďák sledoval a po cestě se k nim přidal a pomohl dovézt žirafy na místo určení. Cesta nebyla vůbec lehká, jelikož zrovna Amerika procházela velkou hospodářskou krizí, bídou a hladem. Kolikrát šlo nejen žirafám o život.

Nejen, že se dozvídáme jaký byl v roce 1938 život v Americe, ale hezky autorka vykreslila vztah ke zvířatům a lásku zvířat.

I přesto, že se jedná o fikci, tak knihu doporučuji. Kniha je i vzhledově moc hezká, tak bude skvělým dárkem.

Znáte tuto knihu ?

4 komentáře:

  1. Děkuji za tip, kniha vypadá zajímavě. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za info a skvělý tip. Vím, komu by udělala radost.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. knihu mám doma, ale zatím jsem se k ní nedostala :/

    OdpovědětVymazat
  4. Ta zní moc dobře. Dokonce by se mi i líbila. :D

    OdpovědětVymazat