pátek 18. listopadu 2022

Soumrak (Strážce ztracených měst 6) - Shannon Messenger

Krásný večer,
právě jsem dorazila domů z práce, a hned jsem začala opravovat úvod k této recenzi. Nevím, jak je to možné, ale tato recenze měla být na blogu na konci září, ale nějakým záhadným způsobem zůstala v konceptech. 
Jedná se o sérii STRÁŽCE ZTRACENÝCH MĚST - 6. díl SOUMRAK od Shannon Messenger. Má oblíbená fantasy série za poslední dobu a vřele ji doporučuji. Sice vypadá jako série pro děti, ale jaké dítě by chtělo číst takové bichle? Doporučuji všem milovníkům fantasy a budou Vánoce, tak je to i tip na vánoční dárek.
Anotaci i mou recenzi najdete v celém článku.

Anotace:
Nespatřeni se stále nevzdávají, naopak volí novou taktiku, aby dosáhli svého zlověstného plánu. Jsou vždy o krok napřed, ale nikdo neví, co doopravdy chtějí a co je pouze hra. Černá labuť přišla o svého hlavního člena, Sophiina přítele, ale to Nespatřeným nestačí a chtějí jí vzít mnohem více. Parta přátel tak musí opět odhalit mnohá tajemství, vymyslet plán a pustit se do bitvy.
Na cestě vedoucí do Soumraku, zlověstného místa, jehož účel sahá hluboko do elfí historie, budou muset věřit i svým nepřátelům. A protože čas běží a chyby z minulosti je dohánějí, musí Sophie a její spojenci spolupracovat způsobem, jakým to ještě nikdy neudělali.

Recenze:
I šestý díl přeložila Radka Kolebáčová a opět byl příběh velice čtivý, dobrodružný, napínavý, záživný i temný. Obsahuje vše, co by mělo fantasy obsahovat.

Šestý díl je zatím nejtlustší. Bála jsem se, že se bude příběh nudně táhnout díky tolika stránkám navíc. Občas bylo tempo pomalejší, ale nevadilo mi to ba naopak mi vše do příběhu sedělo. Bez "nudnějších" pasáží by to nebylo ono. Spíše bych řekla, že byla táhlejší první třetina knihy, pak to byla jízda až do konce. Asi to bylo táhlejší i díky tomu, že nám autorka trochu přibližuje příběh, který se stal v minulém díle.
V knize bylo objasněno pár věcí, které mě zajímaly z předchozího dílu, ale bohužel dost nejasností přibylo, proto potřebuji další díl, co nejdříve.

O příběhu:
Sophie kdysi byla nucena odejít z lidského světa a opustit svou rodinu, na kterou byla zvyklá. Začala chodit na elfí školu, aby mohla rozvíjet své schopnosti. V šestém díle se za svou lidskou rodinou vrátí ačkoliv to má přísně zakázané. Rodiče jsou, ale pryč. V domě najde jen sestru. Nespatřeni rodiče nejspíš unesli, a tak se Sophie vrhá do akce, aby své rodiče našla. Únos je jen zástěrka k něčemu velkému a zlému. Dobrodružné nebezpečí začíná. 
____________________

Určitě se nenechte odradit od toho, že je kniha tak tlustá. Pokud jste četli předešlé díly, tak si šestý díl nemůžete nechat uniknout. Stojí za to, tak jako celá série. 
Konec byl opět neuzavřený a já má zase v hlavě plno otázek, snad vyjde další díl na začátku příštího roku.

Fantasy sérii doporučuji všem. To, že je to young adult neznamená, že ji musejí číst jen děti. Potěší i dospělé, tak jako mě.

Knihu SOUMRAK mám od
Děkuji!

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze, taky už vyhlížím další díl 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto fantasy sérii jsem si taky moc oblíbila, nemůžu se dočkat dalšího dílu 🙂

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Tloušťka by mi nevadila, spíš mě mrzí, že knihy, které by mohly být pěkné, jsou součástí další série. V mé knihovně by se na ni místo nejspíš už nenašlo.

    OdpovědětVymazat