pondělí 3. července 2023

Sivá krev - Marie Domská

Dobrý večer, 
první prázdninový týden. Já jsem sice v práci, ale i tak si hodlám léto užít. A zrovna dneska jsem si zajela po práci do Karlových varů. Probíhá tam filmový festival a hlavně tam je speciální obchod s makronkami.
Konečně jsem dopsala recenzi na fantasy příběh SIVÁ KREV od české spisovatelky Marie Domské.
Říkala jsem si, krásná obálka, fantasy s elfy a česká autorka, tak to bude bomba. 
Obálku ilustroval Karel Pavlus, škoda že uvnitř knihy není pár ilustrací.
Celou recenzi i anotaci najdete v celém článku.

Recenze:
Přízeň hadí bohyně je vykoupena krví.
Před tisíci lety rozpoutali elfové z Mlžných hor válku. Pak před porážkou utekli do podzemí. Dnes se říká, že jejich krev je sivá — zešedla jedem hadí bohyně, které slouží.
Sivý princ Esmedill se však učil, že i na ten nejprudší jed existuje lék. Touží shodit hadí bohyni z piedestalu moci a vyvést sivé elfy z podzemí, kde živoří a umírají pro její potěšení.

Ve společnosti svých nejvěrnějších bojovníků si připadal všemocný až do chvíle, než všichni padli. Tedy až na jednoho — Rudooka. Ten, kterého princ považoval za pouhého otroka, se v poslední chvíli ujímá vedení a nutí ho jít dál. Ale kam, když se velký sen rozplynul?

Co já na anotaci:
Fantasy mám moc ráda, a když jsou v příběhu elfové, tak to je něco pro mě. Ještě k tomu jsem si říkala, že jsem ještě nikdy nečetla takovou fantasy od české spisovatelky. Byla jsem zvědavá, jaká kniha bude a díky anotaci jsem si myslela, že to bude hodně zajímavý fantasy příběh, protože mě zajímalo, jak to bude s elfy podzemí.

Recenze:
Další fantasy pro mládež, takové knihy mám ráda. Většinou jsou to pro mě jednohubky, u kterých si odpočinu. Bohužel jsem se u této knihy dost zdržela. Upřímně pro mě bylo prvních 70 stran utrpením. Chaos, nudné zdlouhavé popisy bitvy, postavy, elfové....šílený, chtěla jsem knihu odložit, ale to já neumím. Ještě, že jsem to neudělala, protože pak mě příběh chytl a já knihu dočetla za jeden večer.
Po dočtení jsem chvilku nevěděla, co si o knize myslet. Příběh byl dle mého názoru slabší, autorka se zaměřovala jen na popisy, díky kterým se příběh táhl a nerozvinula ani charaktery hlavních postav.

Díky této knize jsem zjistila, že mi vadí, když kniha nemá kapitoly. Kapitoly prostě v knihách potřebuji. V této knize kapitoly nebyly, jen snad má příběh 4 takové vlnky, které rozdělovali "části".

Příběh je psaný v přítomnosti a přítomnost je doprovázená o myšlenky prince, který si povídá s Rudookem. Poznáme to tak, že jsou rozdílná písma.
_____________________

O příběhu:
Sivý elfové žijí v podzemí a slouží hadí bohyni. Hlavní hrdina princ Esmedill chce hadí bohyni svrhnout, jelikož díky ní sivý elfové umírají. Po velké bitvě sivý elfové vymřou a zůstane jen princ Esmedill a Rudooko. Vydají se spolu na cestu za elfy, kteří žijí na povrchu. Potkají se i se skřety a trpaslíky. Samozřejmě jsou v příběhu i jiné stvůry. Povede se jim zabít zlou hadí kralovnu?
_____________________

V příběh jsou podrobné popisy situací, které bych ubrala. Občas to působilo nudně, a to hlavní zanikalo. Jinak fajn fantasy pro mladší čtenáře. Určitě se více bude líbit klukům. Starším kniha asi nebude stačit, ale pro relax ideální.

Máte rádi fantasy?

Knihu SIVÁ KREV vydalo nakladatelství:

4 komentáře:

  1. anotací mě kniha zaujala, ale recenzí zase tolik ne :D uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fantasy moc nevyhledávám a podle tvé recenze se knize nejspíš vyhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka mě nezaujala a myslím, že by se mi nelíbila, ale možná se pletu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Fantasy jsem kdysi četla, ale tohle by mě asi nebavilo.

    OdpovědětVymazat