pondělí 19. října 2020

Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! - Olga Minaříková

 Krásný večer!

Včera jsem uklízela knihovnu a všimla jsem si knihy Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! od Olgy Minaříkové, kterou jsem měla na hromádce knih k recenzi. Pokaždé, když zrecenzuji knihu, tak ji z hromádky uklidím do knihovny. Sedla jsem si k počítači, abych se podívala, zda je recenze na novým blogu, protože jsem si pamatovala, že jsem recenzi určitě psala.

Kniha vyšla v květnu 2020. Recenzi jsem psala a dávala na blog, ale nevím, kam se poděla. Nejspíš asi jak nefungoval na 100% blog.cz, tak se mi buď ztratila nebo jsem ji tenkrát nepřekopírovala na nový blog. Stane se.

Recenzi na knihu chci mít na blogu, tak jsem ji napsala znovu a momentálně to bude ode mne i tip na vánoční dárek pro milovníky pejsků.


Anotace:
Příběhy zachráněných psů ze spolku pro opuštěná a týraná zvířata Dočasky De De, psané s notnou dávkou ironie a humoru pohledem jejich dočaskářky Olgy.

Co já na anotaci:
Ráda čtu různé deníky. Nejčastěji čtu samozřejmě deníky z koncentračních táborů. Tento deník jsem si vybrala hlavně z toho důvodu, že jsem hledala tenkrát oddechové čtení a dle obálky a anotace jsem si říkala, že se bude nejspíš jednat o vtipné a rychlé čtení.

Recenze:
Nejprve chci říct, že je kniha krásná. Líbí se mi formát, grafické zpracování i samotný papír. 
O vtipné ilustrace se postarala Nikol Burešová a o fotografie samotná autorka Olga Minaříková a Gabriela Pausa.

O čem vůbec kniha je? Olga je dočaskářka, což znamená, že se stará o pejsky, dokud nenajdou domov. V knize najdeme 10 příběhů. 
Každý příběh začíná shrnutím o pejskovi, tedy jméno a věk pejska, kde byl nalezen nebo kde dosud žil a krátký popis od autorky. Dále autorka popisuje den za dnem. Jak se pejsek má, co dělá, co vyžaduje, jak po něm musí uklízet, zda má pejsek zdravotní problémy, tak se o nich také zmiňuje. Na konci kapitoly a příběhu se dozvíme v podkapitole "Zprávy z nových domovů", jak se pejsek má v nové rodině.
Příběhy jsou vtipně napsané, takže se i dost pobavíte. Samozřejmě je v textu i dost ironie, tak jak jsme si přečetli v anotaci.

Je skvělé, že autorka do knihy vepsala i 5 krátkých podkapitol o tom, čemu by se měli lidé vyvarovat nebo co dělají špatně. Např. Olga krásně vysvětlí, proč nemají mít všechny feny štěňata. Kolikrát jsem slyšela od různých lidí, že nechají svou fenu oplodnit, aby měla alespoň jednou štěňata. Je to špatně a Olga vám řekne proč. Dokonce se v knize dočtete i o množírnách.

Na samém konci knihy je kapitola "Já" ve které se něco málo dozvíme o autorce.

Knihu doporučuji pro milovníky pejsků. Je hezky napsaná a obsahuje vtipné ilustrace i krásné fotografie. Nebo můžete koupit knihu někomu k Vánocům. Momentálně mají knihu dokonce ve slevě.

7 komentářů:

  1. Tak tuto knížku si musím napsat na svůj seznam, až půjdu do knihovny :) Pejsky miluju a baví mě o nich číst, od paní je skvělé, že pejskům nabízí dočasný domov. Zaujaly mě i ty ilustrace :) Děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za zajímavý tip. Po knížce se určitě podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že mám psy od dětství a život bez nich si nedokážu představit, tak mě kniha opravdu zaujala. Děkuji za tip 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Ty ilustrace jsou skvělé! Pejsky mám moc ráda, tak bych knížku také ráda někde minimálně prolistovala!

    OdpovědětVymazat
  5. Věřím, že pro milovníky pejsků (a nejen pro ně) je kniha ideální. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, tak tahle knížka by se určitě líbila Terce! ♥ Mě stačilo hlídat taťkového pejska na víkend a vím, jaký je to lump :D Je super, že tam autorka zařadila i vzdělávají pasáže.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat