neděle 27. prosince 2020

Liška Bystrouška - Rudolf Těsnohlídek

Krásný večer!
Kdysi jsem psala, že bych chtěla do své knihovny doplnit encyklopedie a klasiku.
LIŠKA BYSTROUŠKA od Rudolfa Těsnohlídka je kniha, která byla několikrát vydána a já si ji chtěla koupit už ve vydání od Omegy. Ještě, že jsem počkala, protože toto vydání je skvost. 

Liška Bystrouška vyšla poprvé v roce 1920 a tento rok ji vydalo nakladatelství HOST. Rovnou do knihy vložili CD - mluvené slovo, které namluvil Arnošt Goldflam. Kniha je ozvláštněna především ilustracemi, které má na svědomí Vendula Chalánková.
Četli jste Lišku Bystroušku?

Anotace:
Nové vydání stálice české literatury. Dílo, které zůstává přitažlivé i po desítkách let od svého zrodu, vzniklo z pouhé náhody. Spisovatel John zakoupil pro Lidové noviny od malíře Lolka cyklus kreseb o chytré lišce a revírníkovi, jejím vězniteli. Šéfredaktor Heinrich z této akvizice vůbec nebyl nadšený, ale pak ho přece jen cosi napadlo. Pérovky vnutil redakčnímu kolegovi, zkušenému soudničkáři Těsnohlídkovi. Ani on tuto nabídku nepřijal s nadšením. Údajně si štůsek s kresbami nějaký čas v tichém vzdoru přenášeli ze stolu na stůl. Nakonec se tento autor „smutné postavy“ přece jen pustil do práce. A bylo to štěstí pro čtenáře mnoha generací. Kniha, jež nikdy nezestárla, bývá automaticky řazena do kánonu literatury pro děti a mládež, ale její půvaby jsou velmi vrstevnaté a epická rovina, dětmi tak oblíbená, je jen jednou z mnoha. Co činí text atraktivním pro dnešního dětského i dospělého čtenáře? Především živý jazyk, osobitý regionální kolorit, nadčasový humor, sarkastické glosovaní společenské reality, mezilidských vztahů i celého vějíře našich neřestí. Ale také přesvědčení o harmonickém vztahu mezi přírodou a člověkem, touha prolomit překážky a vyvzdorovat si svobodu. Nyní bohatě ilustrované vydání populární výtvarnicí Vendulou Chalánkovou.
______________________________________________________________________

Recenze:
Kniha je vydaná podle desátého českého vydání publikovaného v roce 1980. Musím říct, že se jedná o složitější čtení, jelikož je psané nářečím, kterému dnešní děti asi rozumět moc nebudou.

Příběh:
Revírník Bartoš se vrací nad ránem z místní hospůdky. Na cestě domů usne v lese. Aby měl výmluvu pro svou ženu, že se opozdil, tak chytí zaběhlé liščí mládě Bystroušku. Přinese ji domů a snaží se z ní udělat domácího mazlíčka. Jenže liška tropí všelijaké lumpárny až zdecimuje drůbež. Pak se jí podaří uprchnout a začne si hledat v lese domov. Jenže liška je dost prohnaná a snaží se jídlo krást u revírníka v kurníku. Revírník se ji snaží polapit, ale liška je chytrá a mazaná, takže si pokaždé uzme dobrotu a zdrhne.
___________________________

V knize pozorujeme liščí mládě, které je velmi nespokojené u revírníka. Když liška uteče a dospívá, tak je i v lese dost nespokojená. Říká se, že jsou lišky prohnané a mazané. V této knize to krásně vidíme. Pro lišku Bystroušku je jednodušší ukrást si jídlo u lidí, než si pracně jídlo sehnat v lese.
____________________________

Při hledání domova v lese se můžeme dozvědět i to, jak to v lese chodí a i něco málo o zvířatech, které po cestě liška potká.
Kniha nejen dětem, ale i dospělým ukáže, jak se chovat ke svému okolí. Při čtení jsem se dost pobavila. Příběh je vtipně napsaný, ale je psaný starým nářečím. Tak si myslím, že se dnešní děti moc nepobaví, jelikož nebudou rozumět.

Na konci knihy je slovník se slovy, které se dneska moc nepoužívají, a když už ano, tak se používají snad jen na Moravě. Jsou tak slova jako např. gambáč, muňa, otrčit, štof, tarmark atd...

CD:
Pozor! Jedná se o MP3, tudíž si ho v některých přehrávačích nepustíte. Mám doma CD přehrávač od Pionner a toto mluvené slovo v MP3 nešlo přehrát vůbec. Pustila jsem si ho tedy v notebooku, kde fungovalo krásně.
Mluvené slovo namluvil Arnošt Goldflam. Musím říct, že vybrali skvělého člověka na mluvení tohoto díla, jelikož jak asi víte, tak Liška Bystrouška je psaná starým nářečím. Kdyby dílo namluvil někdo mladší, tak by se mi to asi tolik nelíbilo.

Vydání je opravdu krásné. Jsem ráda, že jsem měla možnost knihu zrecenzovat a tím ji získat do své knihovny. Děkuji moc nakladatelství HOST!
A jak se líbí vám toto vydání?

Knihu LIŠKA BYSTROUŠKA vydalo nakladatelství:

4 komentáře:

  1. když se mi toto vydání dostala do rukou, byla jsem hodně překvapená... také jsem se chystala na vydání od Omegy, ale tomuhle se nedá prostě odolat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Téda, tohle vydání mě docela mile překvapilo :-) myslím si, že je skoro povinnost mít takové skvosty české literatury doma... abych pravdu řekla, tak jsem si brousila zuby na to vydání od Omegy, stejně jako ty nebo Karamelka, ale teď váhám :-) Líbí se mi, že je ke knize i CD, mluvené slovo mám také ráda, zvlášť když je dobře namluvené :-) no, bude to těžké rozhodování, i když asi neodolám spíš vydání od HOSTu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle vydání vypadá krásně. :)
    Já jsem Lišku Bystroušku nečetla, ale jako dítě jsem byla na divadelním představení (první, které jsem kdy absolvovala) a byla jsem z ní nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knížce jsem slyšela, ale nečetla jsem ji, ani jako dítě. To nářečí by měasi docela rušilo, ve filmech mi nevadí, ale v knížkách na mě působí spíše rušivě :)

    OdpovědětVymazat