sobota 20. března 2021

Věčnoplamen (Strážce ztracených měst 3) - Shannon Messenger

Krásný den přeji. 
Venku krásně svítí sluníčko, dokonce už i dost hřeje, ale vzduch je stále studený a ve stínu je šílená zima. Snad se brzy oteplí. Dneska mám v plánu dočíst další knihu, tak se těším až si po obědě zalezu s kávou pod peřinu.
Dneska tu mám konečně recenzi na VĚČNOPLAMEN, třetí díl ze série STRÁŽCE ZTRACENÝCH MĚST od Shannon Messenger.
Na pokračování jsem se těšila hrozně moc, ale bohužel mi kniha přišla v dost špatné době. Mám toho hodně a nedokážu se kvůli stresu pořádně začíst do jakéhokoliv příběhu. Věčnoplamen jsem četla opravdu dlouho, přitom se mi díl líbil.
V celém článku najdete anotaci i mou recenzi.

Anotace:
Sophie Fosterová je po vyléčení Černou labutí připravena čelit nelehkému úkolu, který před ni postavila Rada. Prolomení mysli nebezpečného Pyrokinetika má však pro všechny katastrofální důsledky.
Elfí svět začíná obklopovat hrozící nebezpečí. Nejen, že musí elfové čelit povstalcům z vlastních řad, ale možná se brzy budou muset chránit i před dalšími bytostmi. Navíc Rada vznešených elfů není kompletní a je zapotřebí zvolit si nového člena, což mezi obyvateli Eternalie vzbudí značný rozruch.
Sophie se nadále snaží přijít na to, kdo jsou její únosci a za jakým účelem byla stvořena. Postupně odhaluje důmyslně ukrytá tajemství a zjišťuje, že její únosci mohou být blíž, než si myslí. Během svého pátrání však poruší základní pravidlo a málem tak rozpoutá válku mezi světy. Tato zásadní chyba ji bude stát víc, než si dokázala představit.

Recenze:
Tak jako předchozí dva díly i tento přeložila Radka Kolebáčová. Jsem ráda, že překladatelku nevyměnili. Třetí díl má 508 stran, tedy zatím nejtlustší kniha ze série. Celkově má série zatím 8 dílů, tak pevně doufám, že ostatní díly nebudou ještě tlustější. Nemám ráda, když se autor snaží sérii protáhnou do XX dílů a XXX stran. 

Pokaždé, když si beru na čtení knihu, která je z nějaké série, tak mám trochu strach, aby to nebylo zbytečné pokračování o ničem. Naštěstí jsem takový pocit u třetího dílu ze série Strážce ztracených měst neměla. Od první stránky mě příběh bavil a fakt se těším na další díl, snad bude ještě tento rok.
_____________________

Příběh:
V prvním dílu jsme se seznámili se Sophie, která žila u lidí. Fitz ji objevil a prozradil jí, že je elf. Přestěhovala se tedy k elfům a začala chodit na elfí školu. Rozvíjela své schopnosti jako je např. telepatie. 
V druhém dílu se Sophii podaří odchytit křídlorožce Silveny, se kterou se dokáže dorozumět telepatií. Bohužel, ale jsou na svobodě stále únosci, kteří Sophie unesli v prvním dílu. Sophie začíná mít různé zdravotní problémy a přichází na to, že je vytvořená skupinou Černá labuť a je nejspíš "rozbitá".

Ve třetím dílu Sophie s kamarády stále hledá skupinu Černá labuť. Díky tomu opět Sophie udělá několik "blbostí" za které musí být potrestána. Odeberou ji schopnosti, které by jí měli vrátit až v dospělosti až přijde k rozumu. Na konci knihy kamarádi zjistí, kde se schovává skupina Černá labuť a vydají se ji hledat. Předpokládám, že čtvrtý díl bude právě o cestě za touto skupinou. To by nebylo fantasy, kdyby nebyla hlavní hrdinka několikrát v ohrožení život.
Napínavé pokračování, plno zvratů, kouzel...zkrátka skvělá fantasy!
_____________________

Trochu mi vadí, že se Sophie chová jako dospělá, přitom je to dítě. Snažím se to brát tak, že je výjimečná osobnost v elfím světě, která má snad všechny schopnosti.
_____________________

Sice nejsem cílová skupina, ale i tak se mi kniha velmi líbila a mohu všechny tři díly doporučit mladším čtenářům, kteří chtějí sáhnout po dobré fantasy připomínající trochu Harryho Pottera.

Skvělé pokračování fantasy příběhu, ve kterém figuruji elfové, kteří mají schopnosti jako např. Pyrokinetika, Telepatie atd..

4 komentáře:

  1. Já také nemám ráda rozsáhlé série s ještě tlustějšími knihami :D Fantasy román moc nevyhledávám, nicméně bych se mohla podívat do katalogu naší knihovny, jestli budou mít tuto sérii v nabídce, poslední dobou si raději přečtu něco trochu odlehčenějšího :) Je dobře, že se rozhodli nechat tu překladatelku, u knižních sérií to jde poznat, když ji začne najednou překládat jiný člověk...

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem netušila, že jde o takovou bichli. :) Musím říct, že mě tahle série docela láká.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Sérii neznám, ale zalíbil se mi te název Věčnoplamen a občas je i fajn přečíst si něco opravdu nenáročného pro děti :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám sérií plnou skoro celou knihovnu. Tuto znám až díky tvému blogu. Už dlouho jsem žádnou fantasy nečetla, tato mě docela láká. 🙂

    OdpovědětVymazat