středa 8. září 2021

Na co se těším #1 (knižní novinky)

 Ahoj.

Tak nakonec se můj stav zhoršil a následně zase zlepšil. Musela jsem nějaký čas zůstat v nemocnici, ale teď už jsem doma. Děkuji všem za podporu!! Zprávy od vás na instagramu mě moc potěšily.

Před asi rokem jsem si začala zapisovat knihy, které mají vyjít a nějakým způsobem mě zaujaly. Určitě si je budu chtít jednou všechny přečíst, ale říkala jsem si, že se mi diář třeba může poničit, tak jsem se rozhodla začít psát místo do diáře sem. Přeci jen je můj blog, takový elektronický diář o knihách. Jednou za čas sem hodím článek o knihách, které teprve vyjdou a já bych si je ráda přečetla nebo koupila. 
Třeba tu i načerpáte inspiraci.

1. NEFRITOVÁ LILIE
Knihu napsala australské spisovatelky Kirsty Manning

Fascinující historický román o neznámém osudu židovských uprchlíků v Šanghaji. 
V roce 1939 se v Šanghaji potkají dvě dívky. Li, která zde vyrůstala a Romy židovské děvče, které do Šanghaje uprchlo spolu se svými rodiči z Vídně. Dvojice se rychle spřátelí a za krátkou dobu je prakticky nerozlučná. Mladé kamarádky se spolu pohybují ve dvou odlišných světech: mezi zářivými světly velkoměsta a nádherou francouzské čtvrti i v zanedbaných uličkách přecpaného šanghajského ghetta. Ale i přes jejich silné pouto jsou od sebe nakonec odloučeny odstředivou silou všudypřítomné války....

Zní to hodně dobře. Čtu ráda knihy z doby druhé světové války a mám takový dojem, že jsem ještě nečetla žádnou knihu z období 2. sv. války z Číny.

Kniha vyjde 3. 9. 2021 u nakladatelství METAFORA.
KNIHU JIŽ MÁM :-)

____________________________________________

2. MATČIN HROB
Sérii napsala Lisa Regan, která žije ve Philadelphii.
Již třetí případ s policejní náčelnicí Josie Quinn. Předchozí dva díly se mi moc líbily, proto se těším na pokračování.

Dva malí chlapci najdou v lese pohřbené tělo. Josie Quinnové začíná vyšetřovat, i když se jí začínají vracet nepříjemné vzpomínky. I ona si v tom samém lese jako dítě hrávala, co nejdál od své nevyzpytatelné matky Belindy Roseové. Nalezené tělo patřilo mladé ženě, která byla zavražděna před třiceti lety. Ženě jménem Belinda Roseová…
Když se detektiv Josie Quinnová blíží k odhalení tajemství, které navždy změní život nejen jí, je nalezeno další tělo. Najednou je jasné, že někdo z jejího okolí se nezastaví před ničím, jen aby udržel pravdu hluboko pohřbenou.
Dokáže Josie vybojovat bitvu s démony ze své minulosti, aby dokázala ochránit další nevinné životy?

Kniha vyjde 30. 9. 2021 u nakladatelství COSMOPOLIS.
KNIHU JIŽ MÁM :-)
____________________________________________

3. EMILY Z NOVOLUNÍ
Knihu napsala Lucy Maud Montgomery v roce 1923, na Slovensku vyšla v roce 1993 a u nás vychází tento rok konečně.

Emily Starrová nikdy nepoznala, co to znamená být osamělá – dokud jí nezemřel milovaný tatínek. Teď je Emily sirotek a její upjatí příbuzní z hrdého starého rodu ji berou k sobě, aby s nimi žila na farmě Novoluní. I když je přesvědčená, že tam nikdy nebude šťastná, Novoluní ji na první pohled okouzlí. Se svou obrovskou představivostí, vtipem a odvahou se umí vypořádat s přísnou rodinou i zlomyslnými spolužáky a objevovat krásné věci kolem sebe, i když ji nevyčerpatelná fantazie občas zavádí až do různých nepříjemností a malérů. Překonávat potíže jí pomáhá literární nadání a obrovská chuť psát. Rychle získává nové přátele v rodině i mimo ni a usedlé a nudné Novoluní jejím příchodem viditelně ožívá.

Kniha vyjde 11. 11. 2021 u nakladatelství Dobrovský s.r.o. pod značkou 1400
KNIHU JIŽ MÁM :-)
____________________________________________

4. SANATORIUM
Knihu napsala britská spisovatelka Sarah Pearse.

Kdysi opuštěné sanatorium, které dlouho provázely znepokojivé pověsti, je nyní zrekonstruováno na luxusní hotel. A je tím posledním místem, kde by Elin Warnerová chtěla být. Ale vzala si volno od své práce detektiva, aby zde mohla oslavit zasnoubení svého bratra Isaaca a jeho přítelkyně Laure. Po příjezdu uprostřed hrozivé bouře se Elin okamžitě cítí divně – hotel ji bez zjevného důvodu znepokojuje. A když následujícího rána zjistí, že Laure zmizela, musí Elin věřit svým instinktům i tomu, že ji dokáže najít. Bouře uzavře všechny přístupové cesty, a čím déle je Laure nezvěstná, tím více začínají ostatní hosté panikařit. Elin je pod tlakem, aby Laure našla, jenže nikdo si nevšiml, že se ztratila další žena. Jediná, která mohla ostatní varovat, jak velké nebezpečí jim všem hrozí…

Kniha vyjde 10. 9. 2021 u nakladatelství KALIBR.
____________________________________________

5. DÍVKA V ZELENÉM SVETRU
Knihu napsali: Krystyna Chiger a Daniel Paisner

Opět vychází plno knih z druhé světové války. Už nečtu všechny, protože se to jednak nedá stíhat, a také některé příběhy jsou romány/beletrie, které nejsou podle skutečné události. Tato novinka mě dost zaujala.

V roce 1943 se život sto padesáti tisíc lvovských Židů pomalu naplňoval. Deportace, vraždění, vystěhování do ghett a čekání na smrt. Skupinka několika z nich se troufale pokusila nalézt úkryt v městském kanalizačním systému. Poslední z této skupinky – Krystyna Chigerová – vypráví jeden z nejniternějších a nejhrůznějších příběhů přeživších holokaustu. Dívka v zeleném svetru je sama Chigerová, která nám předkládá svědectví o čtrnácti měsících, jež se svou rodinu prožila v páchnoucích stokách lvovského podzemí.

Kniha vyjde 13. 9. 2021 u nakladatelství Dobrovský s.r.o. pod značkou KONTRAST.
KNIHU JIŽ MÁM :-)
____________________________________________

6. HITLERŮV NEVĚSTINEC
Knihu napsal australský spisovatel Steve Matthews.

Dvě sestry jsou za války brutálně rozděleny. Zatímco Ania je uvržena do pekla na zemi v koncentračním táboře, Danutu zavede osud do polského odboje. Obě zažijí nevýslovné věci a obě touží po odplatě. K té nakonec může dojít po více jak šedesáti letech a obě sestry se musí rozhodnout, zda dají přednost spravedlnosti, nebo pomstě…

Kniha vyjde u nakladatelství BRÁNA

3 komentáře:

  1. Moc děkuji za inspiraci. 🙂 Tyhle články jsem si taky psala pro sebe, když jsem dostala čtečku. Teď je píšu i pro blog.

    OdpovědětVymazat
  2. ať už je jen a jen lépe :)

    mám tento tip článků ráda, aspoň získávám přehled o novinkách ze žánrů, které nevyhledávam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, na Nefritovou lilii se také hodně těším. Už ji mám dokonce doma. :)

    OdpovědětVymazat