neděle 20. února 2022

Róza a Sam, Uloupené lupení - Cathon

Krásný večer!
Dneska tu mám recenzi na dětskou knihu RÓZA & SAM - ULOUPENÍ LUPENÍ od Catherine Lamontagne-Drolet, ale knihu vydala pod pseudonymem Cathon. Catherine je mladá nadaná kanadská ilustrátorka a autorka komiksů. U nás vyšel zatím jen jeden komiks a to ten, který vám dnes ukážu.
V celém článku najdete anotaci i mou recenzi.

Anotace:
Kdo to tu okusuje bazalku? První případ neodolatelného dua — miniaturní Rózy a její pidipandy.

Jednou ráno naruší Rózino poklidné zahradničení křik. Bazalce někdo okousal listy! Ale kdo? To se musí vyšetřit! Nejdřív je potřeba vyzpovídat svědky, a když to nepomůže, musí se u bazalky držet hlídka. Jenže co to? Že by stateční hlídači usnuli? A bazalka je zase o něco víc okousaná. Pak už nezbývá než nastražit na zloděje past…

Dejte svému začínajícímu čtenáři něco, co ho bude bavit. Písmenek je tu právě tak akorát, a navíc v komiksové formě, díky níž děti snadno přejdou od obrázkových knih ke skutečnému čtení. Přidejte okouzlující ústřední hrdinku, která v sobě snoubí něco z Hildy a něco z Ferdy Mravence, roztomilé výjevy zpoza lodyh a pestíků obohaťte o jednoduchou, leč nikoli primitivní detektivní zápletku, a spokojenost čtenáře je zaručena.

Recenze:
Knihu přeložila Eva Sládková.
Nejprve bych ráda poukázala na ilustrace. Vzhledem k tomu, že se jedná o komiks pro nejmenší, tak musí být ilustrace opravdu poutavé a krásné, aby komiks děti zaujal. Dle mého názoru jsou ilustrace nádherné, roztomilé a s moc pěknými jemnými barvami.
Co se týká textu v bublinách, tak je čitelný a tak akorát velký. Někdy se stává, že je text v komiksech obtížně čitelný pro děti, ale tady je dobře zvolený fond i velikost.
Příběh je dlouhý tak akorát, zvládne ho přečíst i začínající čtenář.

O příběhu:
Holčička Róza s roztomilou pandou pomáhají najít zločince, který přes noc okousal bazalce listy, tedy ji pěkně zničil účes. Při pátrání se setkávají např. s včelkou, beruškou, čmelákem a mravenci. Každý něco viděl či slyšel, takže musí dvojice všechno prověřit. Dokonce se pokusí viníka chytit při činu a také nastraží past, do které by se měl chytit....
Poslední léčka vyjde a viníka najdou.
Hezká pohádková detektivka, která končí moc pěkně. 
Děti se můžou z tohoto komiksu poučit. I přesto, že někdo něco udělá, tak se mu může odpustit.

Znáte tuto knihu?
Já ji doporučuji všem malým dětem - spíše jako čtení pro rodiče dětem. Začínajícím čtenářům by příběh nemusel stačit, je totiž hodně dětský.

Knihu RÓZA A SAM, ULOUPENÉ LUPENÍ vydalo nakladatelství:

3 komentáře: