pondělí 10. dubna 2023

Na co se těším #14 (knižní novinky)

Krásný den přeji. 
NA CO SE TĚŠÍM poslední dobou? Ukážu vám několik titulů, na které tak nějak čekám a doufám, že se ke mě dostanou.
_____________________

1. PÍSEŇ SIRÉNY
Princezna Lira je siréna z královského rodu a je ze všech nejsmrtonosnější. Ve své sbírce má srdce sedmnácti princů a je uctívána po celém moři. Dokud ji zvrat osudu nedonutí zabít příslušníka vlastního druhu. Aby mořská královna potrestala svou dceru, promění Liru v to, co se jim nejvíce hnusí - v člověka. Lira, zbavená své písně, musí do zimního slunovratu odevzdat mořské královně srdce prince Eliana, nebo navždy zůstat člověkem.
Oceán je jediné místo, které princ Elian nazývá domovem, přestože je dědicem nejmocnějšího království na světě. Lov sirén je víc než jen podivný koníček - je to jeho poslání. Když zachrání v oceánu topící se ženu, zjistí, že je něčím víc, než se zdá. Slíbí, že mu pomůže najít klíč k definitivnímu zničení celého siréního rodu - ale může jí věřit? A kolik dohod bude muset Elian vyjednat, aby zlikvidoval největšího nepřítele lidstva?

Mám ráda fantasy příběhy, kde je moře a toto se jeví jako totální pecka. Doufám, že budu mít možnost si ji přečíst.

Kniha vyjde 20. 4. 2023 u nakladatelství OCELOT.
__________________________________________

2. ŘECKÉ ŠTĚSTÍ
Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční Řecko, které ji kdysi okouzlilo, postupně mizí, rozhodla se o něm psát –⁠ o jeho zvycích, tradicích i historii, ale také třeba o jazykových záludnostech a úskalích života v cizí zemi.
Mimo jiné se dozvíte:
Proč se Řekové zdají tak šťastní a bezstarostní
Jaká jsou tradiční řecká jídla
Jaké mají v Řecku vánoční cukroví a recepty na ně
Jaký mají Řekové vztah ke zvířatům
Proč mají Řekové Dušičky dvakrát za rok
Proč Řekové věří na úterý třináctého

Řecko mám moc ráda, a proto mě tato novinka velice zaujala. Určitě si ji moc ráda přečtu.

Kniha vyjde 13. 4. 2023 u nakladatelství COSMOPOLIS.
__________________________________________

3. Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy
Postapokalyptická pohádka pro dospělé.
Straat žije v době, kdy se společnost dělí na ty, co obývají zbytky pevniny, široširý oceán a vzduch. On sám slouží jako lampář na vzduchoplachetnici. A protože ho v životě moc věcí netěší, pije.
Jednoho dne při bouři spadne přes palubu. Pád sice přežije, ale kdyby věděl, co bude následovat, radost by z toho neměl.
Bude muset strpět společnost mořeplavkyně, které při pádu poničí plavidlo, zajmou ho piráti, ocitne se na pevnině bez potřebného povolení, stane se lovnou zvěří kruté otrokářky, setká se s klukem, který mezi vzduchoplavci hledá otce, pokusí se zmizet ze soupisu mrtvých lampářů… ale hlavně — málem způsobí rozpad křehkého příměří mezi vzduchoplavci, mořeplavci a suchozemci.

Baví mě příběhy, kde je moře. Dle anotace to vypadá jako parádní fantasy, určitě si ji budu chtít přečíst a obálka je úžasná.

Kniha vyjde 26. 4. 2023 u nakladatelství HOST.
__________________________________________

4. ÚTĚK NA VENKOV
Ilustrátorka Ellla odjede z milovaného Londýna na venkov hlídat dům své kmotry Magdy poté, co jí přítel oznámil, že si potřebuje dát pauzu. Chce si tam utřídit myšlenky a přijít na to, co od života doopravdy chce. Magda ale zapomněla zmínit jednu maličkost – že na ni v domě bude čekat fenka Tess, o kterou je třeba pečovat. Jak si Ella poradí se čtyřnohou spolubydlící, s mrzutým veterinářem Devonem a starousedlíky, kterým soukromí moc neříká? Přehodnotí svůj život a dá šanci lásce, i když si slíbila, že se bude mužům vyhýbat?

Nejspíš to nebude další díl ze série Romantické útěky, ale i tak mě kniha zaujala. Určitě to bude skvělá romantická oddechovka.

Kniha vyjde 9. 5. 2023 u nakladatelství COSMOPOLIS.
__________________________________________

5. JEHO A JEJÍ
Aby získala zpět místo hlasatelky hlavních televizních zpráv, je Anna Andrewsová odhodlaná jít přes mrtvoly. Když dostane za úkol natočit reportáž o vraždě, která se stala v jejím rodném městečku, neváhá ani vteřinu. Na místě zjistí, že vyšetřování vede její exmanžel Jack Harper a obětí je kamarádka z dětství. Anna se rozhodne ve městě zůstat a přilepit se policii na paty. Má ale tajemství a není ani zdaleka jediná.
Hra kočky s myší teprve začíná a z britského maloměsta se brzy stane místo řádění sériového vraha, který se vydal po stopách minulosti. 

Četla jsem předchozí knihu (Kámen, nůžky, papír) od autorky a líbila se mi, takže bych ráda zkusila i tuto novinku. Dle popisu to vypadá jako fajn thriller.

Kniha vyjde 11. 4. 2023 u nakladatelství COSMOPOLIS.
__________________________________________

6. DŮM KNIH
Berlín, zlatá 20. léta minulého století. Do nakladatelského domu Ullstein přichází rozvedená novinářka Rosalie, která je zároveň nejlepší přítelkyní redaktorky a úspěšné spisovatelky Vicki Baumové. Když se krásná a zároveň chytrá Rosalie na jednom banketu náhodou setká s generálním ředitelem nakladatelského impéria Franzem Ullsteinem, okamžitě mu učaruje. Z pohádkového setkání se však postupně vyvíjí skandál. Milostné aféry, kariéra, špionáž – témata, která se tak často objevují na titulních stranách novin a časopisů z produkce nakladatelského domu  Ullstein, se nyní stávají ústředním tématem jejich rodiny.
Jak moc se tři sebevědomé ženy dokáží postavit společenskému tlaku a zaběhnutým pravidlům? Poutavý příběh inspirovaný skutečnými událostmi a zároveň fundovaný náhled do zákulisí známého nakladatelského domu. 

Romány podle skutečných událostí mám moc ráda a tento vypadá dost dobře, jelikož se jedná o nakladatelský dům.

Kniha vyjde 30. 4. 2023 u nakladatelství METAFORA.


7 komentářů:

  1. Krásná otázka: Jak moc se tři sebevědomé ženy dokáží postavit společenskému tlaku a zaběhnutým pravidlům? Naprosto se mě dotýká, společenský tlak si uvědomuji až moc. Je mi 27, bezdětná a svobodná. Sice jsem teprve dostudovala, začínám pracovat, ale společnost chce víc, nejlépe hned teď. Děkuji za tip knihy, třeba v ní najdu odpovědi. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný výběr, já se hrozně těším na nového Bryndzu :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Z toho, na co se těšíš ty bych asi zkusila Caplinovou a Jeho a její.

    OdpovědětVymazat
  4. Píseň sirény vypadá hodně zajímavě a samozřejmě se moc těším na novou Caplinovou. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Verčo, z Tvé ukázky bych si vybrala Řecké štěstí. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Z tvého výběru mě hned několik knih také láká. Nejvíce je to Útěk na venkov. :) Doufám, že bude stejně skvělý, jako autorčina série Romantické útěky.

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych si vybrala Útěk na venkov - prý je to samostatná kniha, tak bych mohla autorku konečně zkusit. Nejvíc se ale těším na novinku od Bryndzy. 🙂

    OdpovědětVymazat