neděle 19. července 2020

Velká cesta - Jana Steingässer

(ze starého blogu - 7.6.2020)
Včera byl moc hezký den. Snad jste si víkend užili.
Bohužel blog mi nefungoval nějaký 14 dní, tak jsem nemohla vůbec psát. Ještě teď mi blog neustále vyhazuje nějakou chybu severu. Občas mi blog naskočí, jako právě teď, tak v rychlosti dopisuji tuto recenzi, jelikož stojí za to!
Tentokrát se nejedná o beletrii, ale o cestopis, který je spojen s literaturou faktu.

Na knihu jsem byla hodně zvědavá, a jaká nakonec je?
V celém článku se dozvíte o čem kniha je a jak je zpracována.
Anotace knihy:
Dvanáctiletá Paula se svojí rodinou tomu chtějí přijít na kloub - a tak se vydávají po stopách klimatických změn na neuvěřitelnou cestu kolem světa. Jde o skutečný příběh jedné rodiny a celá kniha obsahuje mnoho krásných fotografií, které dokumentují příběhy z cesty po Africe, přes Alpy a krásy Grónska. V knize se také např. dozvíme, proč aloe rozsochatá shazuje větve. Prostě i na ní je moc horko a tak má aloe v zásobě jeden trik, kterým se snaží tohle nezvyklé počasí přestát - postupně odhazuje svoje větve. To v Albánii zase horští koně šplhají ve skalnatém terénu jako opice. Když se celá rodina vrátí domů, mají děti v zásobě spoustu nápadů, jak svět změnit. Kniha obsahuje interview s Josteinem Gaarderem autorem bestselleru Sofiin svět.
______________________________________________________

O knize:
Manželé Jana a Jens mají 4 děti - Mio, Frida, Hana a Paula. Kniha je psaná z pohledu Pauly, které je v knize 12 let. Paula jezdila už od narození s rodiči na cesty, jelikož jsou novináři. Klobouk dolů, že si troufají na velké cesty se čtyřmi dětmi, a hlavně proto mě knihy zaujala, jelikož i já jsem ze čtyř dětí.
Je pravda, že kniha obsahuje neskutečně krásné fotografie. Zpracování knihy je nádherné. Líbí se mi, že pod malými fotkami jsou vysvětlivky, co kde je a co zrovna dělají.
Očekávala jsem u každé cesty více textu o cestování, ale kniha se spíše více zaměřuje na fakta o klimatických změnách. Sice jsem se dozvěděla, že je kniha určená dětem, ale i dospělí se dozví plno zajímavostí a uvědomí si, co dělá špatně a co by mohl změnit.

Cesty:
GRÓNSKO
O cestě:
Na Velikonoce do Grónska. V této kapitole se dozvíme, jak se dostala rodina do Grónska a jak byla ubytovaná. Rodinka se učí žít jako místní lidé - jezdí na lov tuleňů, projíždí zamrzlý fjord na psím spřežením atd..
Zajímavosti:
První kapitola nám odpoví na otázky: Jaký je rozdíl mezi počasím a klimatem? Schne prádlo v mrazivém chladu? Jaký jsou klimatické pásy?
Dále je v této kapitole krásně vysvětlený klimatický systém naší planety, ohřívání země a takové perličky jako např. zdroj vitamínu C v Arktidě, jak chodí na WC psi při jízdě ve spřežení, co se učí děti ve školách a jestli se dají u nich sehnat velikonoční čokoládový zajíčci.

ALPY
O cestě:
Rodinka jde pěšky přes Alpy do Itálie. Velmi náročná cesta, hlavně pro dospělé, jelikož musí za sebou táhnout vozíky s dětmi. Trmácení do kopců není nic moc, a proto chtěla maminka cestu vzdát. Nakonec se do Itálie dostanou a dají si pravou italskou Pizzu.
Zajímavosti:
Rodinka nám ukáže, jak se ledovec Morteratsch zmenšil díky oteplování. Proč a jak se voda v oceánech okyseluje. O kolik se v Alpách oteplilo, a co to způsobilo. Alpám se říká "vodárenská věž Evropy", bohužel díky oteplování řeky rozvádějí méně vody. Dozvíme se, i jak se lidé snaží zabránit tání ledovců.
V jižním Tyrolsku se pěstují ve velkém jablka, lidé vymysleli, co dělat s ovocným odpadem, aby se nevyhazoval.

JIŽNÍ AFRIKA
O cestě:
Rodinka jede autem Afrikou, poznávají zvířata, nebezpečnou mlhu, přírodní krásy, a spoustu dalšího. Ukážou nám jaké dobrodružství zažili. Pro mě nejslabší kapitola a cesta. O Africe jsem toho četla a viděla hodně.
Zajímavosti:
Díky některým druhům získáváme obživu, kyslík, palivo, léčivé prostředky atd...díky změně klimatu se ztrácí a má to velký dopad na lidi. Dozvíme se, že jsou včelky a hmyz velmi důležití a v jedné zemi je vyhubili. Co vyvolá nedostatek čisté vody a sucho? Jaký zvířata vymírají díky klimatickým změnám? Rodinka nám objasňuje situaci v jižní Africe v chudinských čtvrtí, park Richtersveld.

ALBÁNIE
O cestě:
Na koních po Albánii. Nádherná příroda všude kolem. Rodinka nám ukáže, jak stanovali, co viděli, kde a proč zastavovali. Myslím si, že toto je nejlepší kapitola.
Zajímavost:
V Albánii objevili vědci nové druhy, bohužel díky stavbě přehrady na Balkáně někteří nepřežili. Dozvíme se velký problém ohledně stavění přehrad, díky oteplování se musí proud řešit vodní elektrárnou. Dále nám rodinka ukáže jak přestat znečišťovat pitnou vodu. Velká zajímavost byla např. do bavlny, která je skrytá v jednom triku nateče 2700 litrů, proto je dobré oblečení nekupovat ve velkém. V této kapitole je krásně napsáno, proč jsou stromy důležité a kolik se jich za rok pokácí.
___________________________________

Po těchto čtyřek cestách následuje kapitola, ve které se dozvíme, co si děti z cest odnesli, a co dělají pro záchranu planety.
Knihu by si měl přečíst každý. Asi nikdo nepřemýšlí nad tím, že opravdu znečišťujeme planetu, a že za pár let může být opravdu zle. Chce to začít něco dělat, a každý může něčím přispět.

Na konci knihy jsou EMINY DOBRÉ RADY, ve kterých najdeme např. jak a co dělat pro záchranu planety, abychom planetě ubližovali, co nejméně. Je to takové shrnutí celé knihy.

A na úplným konce si můžeme přečíst rozhovor s oblíbeným spisovatelem Josteinem Gaarderem. Napsal třeba knihu "ANNA", ve které se autor zabývá budoucností, zajímá se výhradně o přírodu a ekologii. Tedy o změnách klimatu, vymírání druhů atd.. Pokud budeme znečisťovat planetu tak moc, kdoví jak bude rok 2082 vypadat..
Další knihu od něj, kterou mohu doporučit je "Jako v zrcadle, jen v hádance" - Dívka Cecilka je těžce nemocná. Nechce si ale připustit, že už se neuzdraví. Objeví se u ní anděl a Cilka si pomalu uvědomuje, že její smrt je na téhle zemi nevyhnutelná. Učí se od anděla, jak se odpoutat, jak se rozloučit, jak se těšit na svět, který se před ní otvírá.
Spisovatel Gaarder má moc hezké knihy!

Velkou cestu DOPORUČUJI i dětem!


Žádné komentáře:

Okomentovat