sobota 29. srpna 2020

Sídla českých panovníků - Stanislava Jarolímková

Krásnou sobotu přeji! 

Dneska je venku zataženo a já se dostávám z nemoci. Musím se z toho přes víkend dostat, protože chodit v dnešní době s rýmou do práce není moc příjemné. 

Dneska bych vám ráda ukázala naprosto skvělou knihu pro děti, ale já bych řekla, že bude zajímavá i pro dospělé. Jedná se o knihu "SÍDLA ČESKÝCH PANOVNÍKŮ", kterou napsala Stanislava Jarolímková a ilustroval ji Jiří Filípek.


Anotace:
Tato kniha je určena především mladším čtenářům, ale jistě nabídne zajímavé informace i dospělým, kterým postačí do historie jen nahlížet, aniž by museli zdolávat obsáhlé odborné texty. 
V první části vás seznámí s výstavbou panovnických sídel, jimiž nebyly pouze hrady, s jejich obranou i s běžným životem vznešených obyvatel – od vytápění, svícení a (ne)mytí až po hodování či turnaje, jichž se nezúčastňovaly kobyly. 
Druhá část knihy je pozvánkou k procházkám po nejvýznamnějších českých sídlech, které doplňují snadno zapamatovatelné a méně známé zajímavosti. Dozvíte se například: • proč králové nepobíhali po hradních nádvořích s korunou na hlavě, • proč bylo nutné v přesýpacích hodinách vyměňovat písek, • co měl Karel IV. společného se švestkami, čím si čistil zuby a proč byl vězněn na dvou hradech, • na kterém zámku se nachází nejstarší dochovaný výtah, starý 150 let, • co měli zakázáno obyvatelé domečků Zlaté uličky na Pražském hradě, • který panovnický zámek dostal „otočený“ orloj, • jak rytíři chránili svá brnění před rezivěním, • proč nebyli účastníci turnajů vytahováni na koňský hřbet jeřábem.

Recenze:
Nejprve bych ráda zmínila to, že je kniha nádherně a jednoduše zpracovaná a doplněná ilustracemi, které se ke stylu knihy perfektně hodí
_________

Kniha je rozdělená do dvou částí. 
V první části knihy se nejprve dozvíme základní informace o prvním osídlení našich slovanských předků. Dále se dopodrobna dočteme, jak se tehdy stavěli hradiště a poté hrady. Jaké materiály používali ke stavbě, kde a proč stavěli hrady, jakými způsoby stavěli zdi, a také co a jak postavili, aby byli chráněni před útočníky. 
Dokonce se dozvíme, jaké bylo vybavení v hradech, co k čemu sloužilo, kde měli WC, co se dělo, když byl někdo nemocný a perfektní zakončení této části - Zábavy na hradech. Co dělali ženy či dívky a jak si hrály děti? Jak tehdy stolovali a co vařili? Lovy a rytířské turnaje...to vše se dozvíme.

!! V první části se mi moc líbí šedivé rámečky, ve kterých je vždy vysvětlené slovo z textu, které je zvýrazněné fialově. Jedná se převážně o odbornější slovo, které děti nemusejí znát (např. roubenka, akropole, chrti, parléř, cimbuří). 
__________

Druhá část má tři kapitoly - Knížecí hradiště, Královské hrady a Císařské zámky. Vydáme se na procházku po našich nejznámějších hradech či zámcích. Dozvíme se poměrně dost zajímavostí a legend. Jakým strašidlem jsou hrady známé, kdo a kdy nechal daný hrad postavit atd...Myslím si, že jako kniha pro děti obsahuje hodně zajímavých informací. Skvělý je, že autorka k hradům dopsala, jaké filmy a pohádky se na nich točili.

Na konci knihy je tabulka "Velkomoravští a čeští panovníci v letech 830-1918" a seznam literatury, ze které autorka čerpala, což je super. Hned jsem si pár knih zapsala na wishlist. 

Knihu rozhodně doporučuji! Určitě nesmí chybět dítěti v knihovně. Já jako dospělá jsem z ní fakt nadšená.

2 komentáře:

  1. O knize slyším poprvé a mé srdce historika jásá. :) Informace o českých dějinách příjemnou a srozumitelnou formou jsou vždycky skvělou volbou. Věřím, že si v knize na své přijdou děti i dospělí.

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám že už jsi v pořádku a je ti dobře, nový týden začíná, snad se nám bude dařit :-) Mě tahle knížka moc zaujala a dokonce jsem si ji už i objednala, takže děkuji za skvělý tip! :-) Nejsem úplně nadšená do historie, že bych četla každý měsíc několik historických knih, ale takovéto jednoduché, hezky zpracované knížky mě lákají a mám je ráda... a věřím stejně jako nahoře TheMellory že na své si přijdou děti i dospělí!

    OdpovědětVymazat