sobota 26. září 2020

SOS ve vesmíru - Hermann Woydt

 Krásný večer.

Dneska tu pro vás mám recenzi na novinku z nakladatelství GRADA. Jedná se o knihu SOS ve vesmíru, kterou napsal Hermann Woydt. O překlad se postarali Michal Šmíd a Jana Zatloukalová. Když se překládá odborná kniha, tak je zapotřebí mít k překladu odborníka, který tématu rozumí. Na této knize spolupracoval Martin Velek, letecký publicista.

Vesmírné lety sleduji často. Je to už nějaká doba, co sleduji stránku KOSMONAUTIX, kde jsou všelijaké informace, a hlavně přinášejí lidem komentované lety v češtině v živém vysílání. Když jsem viděla tuto knihu, bylo jasné, že si ji budu muset pořídit.

Anotace: 

Cesty do vesmíru budeme asi ještě dlouho považovat za něco mimořádného. Od průkopnického letu Jurije Gagarina a „malého kroku pro člověka, ale velkého skoku pro lidstvo“ amerických astronautů na Měsíci uplynulo už několik dekád, naše přítomnost ve vesmíru ale není ani dnes samozřejmostí.

Cílem této knihy je připomenout, že ne všechny výpravy do vesmíru měly hladký průběh a úspěchy byly zaplaceny i lidskými životy. Třináct příběhů s tragickým i šťastným koncem popisuje nehody amerického i sovětského vesmírného programu: požár a smrt astronautů na palubě Apolla 1, tragickou smrt Vladimira Komarova, heroický návrat Apolla 13 na Zemi, udušení sovětských kosmonautů v Sojuzu 11, explozi obou amerických raketoplánů nebo potíže při práci na mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Seznámíme se s osudy hlavních hrdinů, dějinami dobývání vesmíru na pozadí studené války, ale především s technickými příčinami těchto neštěstí a s úsilím, jak se jim v budoucnu vyhnout. Bez statečných lidí, kteří přišli ve službách vědy a zkoumání kosmu o život, by dnes náš svět totiž vypadal jinak.

Recenze:

Nejprve chci zmínit, že je škoda, že je kniha spíše brožurka. Byla bych raději, kdyby byl formát o něco větší a v tvrdé vazbě. Fotografie bych tím pádem zvětšila a klidně bych jich přidala více. A to je jediné, co mi na knize vadí. Jinak je to naprosto skvělá kniha, kterou doporučuji všem!

V knize najdeme 13 kapitol. Lety, které jsou v knize popsány: Apollo 1, Sojuz 1, Gemini 6A, Gemini 8, X-15, Apollo 13, Sojuz 11, Sojuz 18-1, Sojuz T-10-1, Challenger STS-51-L, Columbia STS-107 a pád letounu SpaceShipTwo + kapitola o tom, jak se italský kosmonaut málem utopil ve vesmíru. V této kapitole se i dozvíme z čeho je vyrobený, a co obsahuje vesmírný skafandr astronautů ISS.

Každá cesta do vesmíru je napsaná tak, že se nedá od knihy odtrhnout. Skutečný příběh mě vždy do sebe tak vtáhl, že jsem kolikrát ani nedýchala. U každého letu najdeme informace o tom, kdo byl v lodi, co měli za úkol, proč třeba raketa vybouchla nebo proč se museli astronauti/kosmonauti předčasně vrátit na zem a na závěr je vždy shrnuto, jak ke katastrofě nejspíš doopravdy došlo. Skutečnou událost doplňují fotografie a různé náčrty techniky jako např. konstrukce vstupu, schematické zobrazení družice Gemini-Agena. Díky těmto nákresům jsem lépe pochopila situaci.

Perfektní kniha o katastrofách při cestách do vesmíru. V knize nenajdeme úspěšné cesty, ale jen ty, při kterých šlo lidem o život, nebo o život dokonce přišli.

Pokud vás zajímají cesty do vesmíru a katastrofy, které se při cestách staly, tak si rozhodně pořiďte tuto knihu.

Knihu SOS VE VESMÍRU vydalo nakladatelství:

7 komentářů:

  1. Vyzerá to na naozaj super knihu. Priateľ sa zaujíma o vesmír aj vesmírne lety a tak často pozeráme dokumenty na túto tému :-)

    OdpovědětVymazat
  2. O vesmír se zajímám, mám ráda různé dokumenty. Let do vesmíru asi není pro každého, vůbec si nedovedu představit, jaký to musí být pocit :) I když se to asi nezdá, těch katastrof musí být docela dost. Zajímavý tip na knížku, líbí se mi ty ilustrace

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá na hodně zajímavou a poučnou knihu. Věřím, že pro někoho, kdo se vesmír a cesty do něj zajímá, je tahle kniha ideální. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Téda, to je super a hlavně mě to překvapilo, že se o takové věci zajímáš (co se týká vesmíru a vesmírných letů)... moc lidí ve svém okolí nemám, kteří by se tím zabývali nebo tak :-) já do toho moc zapálená nejsem, moc se v tom nevyznám, ale kniha vypadá moc hezky a hlavně bude opravdu skvělá pro někoho kdo tomu holduje... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá na velmi zajímavou knihu. :) Vesmír mám ráda a myslím, že se po ní poohlédnu.

    OdpovědětVymazat
  6. zajímavá kniha ale muj žánr to není :D

    OdpovědětVymazat
  7. tak tato kniha by se mohla líbit manželovi :) má rád vesmír a vše kolem něj, děkuji za tip na vánoční dárek pro něj :)

    OdpovědětVymazat