sobota 30. ledna 2021

Kouzelný pelíšek - Zuzana Pospíšilová

Krásnou sobotu!
Včera krásně sněžilo. Dneska vůbec nesněží a dokonce i sníh taje, což je škoda. Zasněžené okolí se mi moc líbí, ráda ve sněhu chodím na procházky. U nás sníh zkrátka vůbec nevydrží.
Jelikož mám přítele nemocného, tak jsme doma a po obědě jsem se rozhodla, že napíšu recenze na všechny knihy, které mám uložené v konceptech. 
Jako první jsem se pustila do dětské krásné knihy KOUZELNÝ PELÍŠEK od Zuzany Pospíšilové, kterou ilustrovala Markéta Vydrová. Tuto ilustrátorku mám hodně ráda, ale paní Pospíšilovou už tolik ráda nemám. Asi je to tím, že píše jednu knihu za druhou a některé knihy jsou dle mého opravdu zbytečné.

Anotace:
Babička Markéta ví o bylinkách vše – kdy se mají sbírat, jak je sušit a proti jakým neduhům pomáhají. Co se ale stane, když chce pomoci starému pejskovi, který už nemůže chodit?
Nechte se překvapit stejně jako její malé vnučky a začtěte se do příběhu o tajném dobrodružství, splněných přáních a kouzelných bylinkách.

Recenze:
Celkové zpracování knihy je nádherné. Líbí se mi, že mají stránky rámeček. Ilustrace jsou úžasné a pohádka je dle mého názoru, tak akorát dlouhá, aby si ji sám začínající čtenář dokázal přečíst. Kapitoly jsou na cca tři strany a z toho půlka obsahuje ilustrace. Takže dva až tři večery před spaním a knihu budete mít přečtenou.

O příběhu:
Babička Markéta je bylinkářka. Ví jaké bylinky sbírat a k čemu jsou dobré. Při návštěvě vnuček zjistí, že jejich stará mopsice špatně chodí, je totiž už dost stará. Slíbí vnučkám, že mopsici namíchá nějaké bylinky, aby se jí lépe chodila. Za pár dní babička mopsici donese polštář plný bylin, který jí dá do pelíšku. Vnučka Markétka zjistí, že je asi díky polštářku pelíšek kouzelný. Večer holky nespí a pozorují pelíšek s mopsicí. Díky pelíšku se holkám splní krásná přání.

Kdo má rád dobrodružství, kouzla a pejsky, tak tato kniha bude ta správná volba. Dětem se budou líbit nejen ilustrace, ale i napínavý fantasy příběh plný splněných přání.
Jedna věc mě trochu zarazila a to názvy bylinek, některé se čtou dost špatně, začínající čtenáři budou mít asi problém. Jinak je kniha perfektní.
A ještě bych ráda zmínila to, že i když jsou hlavní postavy holčičky, tak není kniha určená jen pro holky. Myslím si, že se příběh bude líbit i klukům.

Znáte tuto krásnou dětskou knihu?
Pokud budete kupovat knihu pro dítě, tak doporučuji tuto. Je krásná jak příběhem, tak i ilustracemi.

6 komentářů:

  1. O autorce jsem ještě neslyšela. To je zajímavé, že autorku moc nemusíš, ale ilustrátorku ano :D Podle tvých fotek musím souhlasit, že zpracování je nádherné. Pro děti to musí být pěkné počtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás konečně po dvou týdnech nesněží, ale ani to netaje, což je, dle mého škoda, protože ten metr tady už je fakt moc :D.
    Knížka vypadá pěkně, ale děti už jsou odrostlé, takže možná jednou pro vnoučátka :).

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná kniha, která potěší každé dítě. 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku neznám, ale moc se mi líbí ilustrace :).

    OdpovědětVymazat
  5. Autorku ani knížku neznám, ale ty ilustrace jsou opravdu krásné :) Knížka určitě musí nadchnout každé dítko :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ale to vypadá roztomile. :) Už samotná obálka vybízí k tomu, popadnout knihu a prolistovat si jí.

    OdpovědětVymazat