neděle 21. února 2021

A v srdci láska - Favel Parrett

Krásnou neděli přeji, 
víkend si užívám doma v teple. Polehávám a čtu si. Snad mi bude zítra dobře, abych mohla fungovat. Měla bych jít i do druhé práce, tak snad tam na mě bude alespoň čekat balíček, který očekávám.
Dneska tu mám recenzi na hodně krátký příběh s názvem A V SRDCI LÁSKA, který napsala australská spisovatelka Favel Parrettová a přeložila ho Slavěna Brownová.
Nejprve mě na knihu nalákala obálka a pak věta z anotace: Příběh je poklonou silným ženám, které všechno unesou a za všech časů udrží rodinná pouta. 
V celém článku najdete anotaci, ale i mou celou recenzi.

Anotace:
Praha, 1938 – Eva s Máňou běží tryskem ulicí, vracejí se z posledního předválečného sletu Sokola. Nechtěně se srazí s mužem plným zloby, neúmyslně mu vyrazí klobouk z ruky… Jeho nenávist a nadcházející válka obrací všechno, co znají, naruby. Máňa si musí sbalit do hnědého kufříku celý svůj život a zachránit se emigrací do neznáma… 
Praha, 1980 – Desetiletý Luděk umí být neviditelný. Neustále běhá, skáče a dokáže se prosmýknout skrze šedivé mraky nízko nad městem. Luděk je svobodný. A všechno vidí. Ať si svět dělá, co se mu zlíbí. Ať si jde celý svět klidně k čertu, protože na něho čeká doma v teple babička. Jeho celý svět.
Melbourne, 1980 – Malá liška se drží babiččiny ruky, když stoupají po schodech k jejich bytu ve třetím patře. Uvnitř je přivítá vůně tabáku z dědečkovy dýmky a čerstvě upečených koláčků. Tady je domov, který pro svou vnučku vybudovali čeští imigranti Máňa s Billem. Domov prodchnutý duchem daleké Prahy a milovaných, které tam zanechali.
Je někde život snazší? Je jednodušší zůstat nebo odejít? Je možné i uprostřed největší tmy zahlédnout barvy?
Křehký příběh Favel Parrettové je poklonou silným ženám, které všechno unesou a za všech časů udrží rodinná pouta. Je milou a mnohdy úsměvnou vzpomínkou na dobu druhé poloviny minulého století vyprávěnou z perspektivy šťastného dítěte obklopeného láskou. Je autorčiným vyznáním vlastním prarodičům, kteří pro ni vytvořili domov. Knížka je i poctou Černému divadlu Jiřího Srnce, které nejen za totality vnášelo barvy do černočerné tmy.

Co já na anotaci:
Nejvíc mě zaujalo z anotace to, že by se v knize měla prolínat dvě období, rok 1980 a 1938. Bohužel tomu tak v knize nebylo. Čekala jsem delší příběh z roku 1938. Kniha se spíše zabývá tou láskou všeho druhu. Bylo to zase něco jiného než normálně čtu.

Recenze:
Kniha je tenká a obsahuje velké písmo, takže je ve finále ještě tenčí. Sem tam najdeme v knize černobílé ilustrační fotografie. A v srdci láska je hodně krátký příběh a já osobně bych, tak sto stran přidala a rozepsala bych se k minulosti žen. Minulost žen mi v knize dost chyběla, něco málo v knize je, ale je to hodně málo. Beru to, ale tak, že to byl záměr napsat krátký poetický příběh, který budete mít přečtený během jednoho večera.
_____________________________

Příběh je o ženách dvojčatech, které byly v roce 1938 rozděleny. Eva zůstává v Praze, kde se stará o vnuka Luďka, jelikož jeho maminka odjela s Černým divadlem na turné. Máňa se dostává do Austrálie do města Melbourne. Založí rodinu a stará se o vnučku Malou lišku. My, ale v knize sledujeme děj z roku 1980, který vypráví vnuk Evy a vnučka Máni. Zajímavý pohled očima dětí. Občas sestry zabloudí do roku 1938, ale jen občas, což je škoda. Mám ráda, když jsou v knize vzpomínky na období před a z probíhající druhé světové války.
 Jak už název napovídá, tak půjde v příběhu hlavně o lásku. Poznáváme lásku všeho druhu, rodičovskou, partnerskou, ale i dokonce lásku k vlasti.

V anotaci se píše, že je kniha poklonou silným ženám, které všechno unesou a za všech časů udrží rodinná pouta...to je krásné. Příběh je psaný jemně, dojemně až citlivě. Kniha se mi líbila, i když jsem čekala více vzpomínek z roku 1938.
____________________________

Knihu doporučuji více starším čtenářům, hlavně těm, co zažili Spartakiádu v roce 1980. Určitě se jim kniha bude líbit a pohladí je po duši.

Pokud chcete poetický příběh plný emocí, tak doporučuji! 
Kniha je velmi krátká a čte se dobře, tak si myslím, že ji budete mít přečtenou za jeden večer.

Knihu A V SRDCI LÁSKA vydalo:

8 komentářů:

  1. Kniha zní moc dobře. A zrovna takové příběhy se mi dost líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. nemám moc ráda, když se v knize prolínají dvě období, ale tato kniha nezní vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taková trochu nostalgie nad starými časy a pohlazení po duši... kniha vypadá moc hezky a hlavně zajímavě... a na taková krátká poetická dílka je občas nálada a chuť, když se člověk nechce pouštět do něčeho většího ♥
    Jinak doufám že už je ti lépe! A přeju hezký nový týden :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha mě nějak úplně minula. :) Díky za info o ní.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc se mi líbí ty fotografie z knížky. Takové prolínání příběhů z různých období mám ráda, anotace mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka mě zaujala, děkuji za tip. 🙂

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze :) Příběhy plné emocí mám ráda, takže by s emi kniha mohla líbit :)

    OdpovědětVymazat
  8. To nezní vůbec špatně, možná pouvažuji nad knihou jako nad dárkem pro mamku :-)

    OdpovědětVymazat