sobota 24. dubna 2021

Listopád - Alena Mornštajnová

Krásný večer!
Jak si užíváte víkend? Co právě čtete?
 V pátek jsem dočetla novinku od Aleny Mornštajnové. A dnes si na ní můžete přečíst mou recenzi. Jedná se o knihu LISTOPÁD, kterou vydalo nakladatelství HOST.
Na knihu jsem byla velice zvědavá hlavně proto, že mě zajímalo, jak si autorka pohrála s příběhem, který by měl pokračovat od roku 1989, tak jako kdyby se listopad vůbec neodehrál. Pokud nemáte rádi knihy, které pojednávají o tom co by kdyby, tak tato kniha nebude pro vás.
Anotace i má recenze na vás čeká v celém článku.

Anotace:
Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak?
Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého?
Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje; její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny během jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají...
Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, ve které se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.

Co já na anotaci:
Alena Mornštajnová je velice opěvovaná autorka, ale já od ní ještě nic nečetla. Tedy kromě dětské knihy "Strašidýlko Stráša". Doma mám od autorky knihu Hana, na kterou se chystám, ale pokaždé si vezmu raději na čtení novinku. Když jsem dostala možnost novinku od autorky zrecenzovat, tak jsem si řekla, proč ne. Bude to má první kniha, a hned na to si třeba přečtu konečně Hanu.
Anotace mě nalákala hlavně na to, že bude o jednom rodinném dramatu. Mám ráda knihy, ve kterých se řeší jedno rodinné drama. V tomto románu by mělo jít i o dost vážné téma a to o komunistickém režimu, který v roce 1989 neskončil

O příběhu:
Maja je šťastně vdaná, má dvě děti a spolu s manželem zvelebují jejich první společný byt. Maja jednoho dne nechá děti u svých rodičů na přespání. Té noci si pro Maju a jejího manžela přijde armáda. Jsou zatčeni za účast na demonstracích. Maja je odsouzena ke dvaceti letům vězení. Jako nejvyšší trest je pro ni to, že za ní na návštěvu nesmí její děti. Občas za ní přijedou rodiče a své dceři může posílat krátké dopisy. Rodiče ji na dopisy odpovídají, dokonce do dopisu vždy něco krátkého napíše i Majina dcera Lenička. Díky pár slovům od Leničky přežívá Maja vězení. Z dopisu totiž vnímá naději na brzké shledání...
Jak se píše v anotaci, tak vedle tohoto příběhu se v knize odehrává další příběh a to malé holčičky Magdaleny, která žije v dětské ozdravovně, ve které žijí děti odsouzených rodičů. 
Tyto dva příběhy se v závěru protnou. Konec se mi líbil velmi, i když byl hodně smutný.

Recenze:
Mé první setkání s autorkou a upřímně jsem nadšená. Kniha se četla velmi dobře a moc se mi líbila, i když je kniha dost smutná se špatným koncem. Na databázi knih jsem zjistila, že jsou dva tábory. Jeden tábor čekal od knihy více a druhý by zase knihu přidal na seznam povinné četby. Já asi nemohu soudit, jelikož je toto má první kniha od autorky. Určitě si přečtu od autorky její předchozí knihy, hlavně chci už konečně přečíst Hanu.

Co mi, ale na příběhu trochu vadilo je asi to, že se bohužel nedozvíme podrobnosti o tom, jak přežívala Maja ve vězení, kdežto život v dětské ozdravovně je popsán dost dopodrobna. Co se stalo s Majiným manželem bylo jasné hned od začátku, i když mohla autorka napsat více emocí od Maji, která by měla dle mého názoru více truchlit nad ztrátou manžela.
Určitě bych napsala do příběhu více informací o skutečných událostí té doby, aby byla kniha pro všechny i naučná. Takto mi přijde kniha velmi jednoduchá, ale přesto s pěkným a smutný příběhem. Díky tomu, že je kniha jednoduše napsaná, tak bych jí dala 4 hvězdičky z pěti.
Kniha se skvěle hodí na dnešní těžkou dobu. Doporučuji všem!!

Četli jste něco od Aleny Mornštajnové?
Zaujala vás kniha Listopád?

Knihu LISTOPÁD vydalo nakladatelství:

5 komentářů:

  1. Já jsem od této autorky četla Hanu a Slepou mapu. Líbily se mi obě. Od Listopádu mne trochu odrazuje, že je to vlastně fikce, resp. že je příběh svázaný s událostmi, které se vlastně nestaly.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. 🙂
    My máme doma všechny knihy - mamince se moc líbily. Já jsem ještě žádnou nečetla.

    OdpovědětVymazat
  3. od autorky jsem nic nečetla, ale také mám od ní Hanu, která čeká no :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem od této autorky ještě nic nečetla. Není to totiž úplně ta literatura, kterou běžně čtu, nicméně i mě její knihy nenechávají úplně bez reakce - takže bych si určitě do budoucna také ráda něco z její tvorby přečetla. Tento příběh vypadá velice zajímavě, ale evidentně na něj člověk musí mít dobré psychické rozpoložení. Z toho, co tu píšeš, to asi nebude žádný med.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  5. Od autorky jsem četla Slepou mapu, které se mi líbila moc a Listopád si rozhodně utéct nenechám. Hodně mě zaujalo téma, kterým se kniha zaobírá... :)

    OdpovědětVymazat