středa 14. července 2021

Klíč - Kathryn Hughes

Krásný večer!
Poslední dobou u nás jen prší a to jsem měla dovolenou, při které jsem se chtěla hodně opalovat. Bohužel jsem byla většinu času doma či u mamky. Snad ještě přijdou ty tropy.

Dnes přináším recenzi na naprosto skvělou knihu, která mě opravdu velmi mile překvapila. 
Jedná se o novinku z nakladatelství Cosmopolis - KLÍČ od anglické spisovatelky Kathryn Hughes.
Anotaci i mou recenzi najdete v celém článku.

Anotace:
Zdravotní sestra Ellen Crosbyová nastoupí do nemocnice pro duševně choré. Přestože netuší, co ji zde čeká, je plná energie a naděje, že bude pomáhat potřebným. Když pozná mladou ženu, kterou do ústavu přivezl její otec, netuší, že již brzy ji čeká rozhodnutí, které jim navždy změní život.

Sarah je zvláštně přitahována opuštěnou nemocnicí pro psychicky nemocné. Při jedné obhlídce objeví kufr pacientky, která zde pobývala před padesáti lety. Šokující obsah kufru, kterého se půl století nikdo ani nedotkl, jí pomůže rozmotat zapomenutý příběh o velké tragédii a ztracené lásce a dá jí příležitost napravit dávnou křivdu.

Co já na anotaci:
Mám velice ráda prostředí psychiatrické léčebny či nějaké jiné nemocnice pro duševně choré. Z anotace jsem pochopila, že by se mělo jednat o dvě roviny - minulost z nemocnice a přítomnost z pohledu Sarah, která bude nejspíše prohledávat nemocnici a dávná tajemství jedné pacientky. Dost mě anotace zaujala, proto jsem si o knihu napsala a byla jsem velice zvědavá jaká bude.

Recenze:
Od autorky u nás vyšla v roce 2018 kniha DOPIS. Bohužel jsem ji nečetla, ale i tak jsem Klíč chtěla číst díky skvělé anotaci. Předchozí knihu mám již doma a chystám se ji číst v nejbližší době.

Klíč přeložila Iva Bartíková - skvělý překlad, skvělý styl psaní, krátké kapitoly a poutavý příběh z obou linií. Knihu jsem měla přečtenou během jednoho dne. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout.

Děj knihy je rozdělen, jak už jsem psala, do dvou časových linií. Vždy víme v jakém roce jsme, jelikož je u čísla kapitoly napsán rok, což u knihy oceňuji. V některých knihách nejsou roky psané a to jsem kolikrát zmatená v jakém roce zrovna jsem.

O příběhu:
První linka je ze současnosti, tedy z roku 2006. Knihovnice a historička Sarah se snaží napsat knihu o nemocnici pro duševně nemocné Ambergate, která je polorozpadlá, nebezpečná a dělníci ji mají srovnat se zemí. Sarah tajně chodí do nemocnice a prohledává ji, vše si dokumentuje, aby toho měla dost pro svou knihu. Otec Sarah s tím nesouhlasí a nechce se o nemocnici vůbec bavit. Při jedné noční pátračce nalezne Sarah místnost s kufry. Prohlédne všechny a jeden obsahuje něco, co Sarah nedá spát. Díky tajemnému obsahu začne pátrat po minulosti.

Druhá linka je z roku 1956. Mladá zdravotní sestřička v zácviku Elen nastupuje do nemocnice pro duševně nemocné Ambergate. Snaží se být, co nejhodnější, jelikož se ostatní chovají k pacientům opravdu špatně. Jednoho dne do nemocnice přivezou Amy, která je skoro stejně stará jako Elen. Amy se zdá, že je v naprostém pořádku, vypadá to, že se ji chtěl někdo jen zbavit, proto se o ni Elen stará a pomáhá ji, jak jen to jde.

Na konci se obě linky protnou. Vše do sebe skvěle zapadá. Neuvěřitelně silný a emoční příběh, který mohu vřele doporučit!

Další skvělá kniha, která ode mě dostala v tabulce srdce, což znamená, že se dostane na seznam nejlepších knih za rok 2021.

Knihu KLÍČ vydal: 

4 komentáře:

  1. Já mám knihu rozečtenou a zatím jsem nadšená. :) Prvotně mě zaujaly dvě časové roviny, což mám v knihách ráda, ale ani prostředí psychiatrické léčebny není vůbec špatné.
    Pokud jde o autorčinu předchozí knihu, ta mě úplně minula... :/ Takže mám v plánu brzy se do ní také pustit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. kniha úžasnou obálkou :) a musím přiznat, že díky tomu je na mém seznamu :) chystám se na ni :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dopis jsem taky nečetla, ale Klíč mě zaujal nejen krásnou obálkou. Děkuji za pěknou recenzi. 🙂

    OdpovědětVymazat