sobota 4. září 2021

V kolektivu oblíbená - Pavel Taussig

Krásný sobotní večer.
V roce 2018 jsem četla knihu Chlapec, který přežil pochod smrti od Pavla Taussiga. V srpnu jsem se dozvěděla, že u nás vyjde další jeho kniha. V kolektivu oblíbená je nová kniha od autora. Jedná se o příběh Hany pracovnice ze státního nakladatelství z doby socialismu. Pavel Taussig jako pamětník, který pracoval v podobném podniku, skvěle a humorně vykreslil dobu.
Hned, jak mi kniha dorazila, tak jsem si ji vzala na čtení. Jednak je kniha velice sympatická vzhledově a anotace mě zaujala natolik, že jsem si knihu zkrátka musela přečíst hned.
No, a jak knihu po dočtení hodnotím?
To se dozvíte v celém článku v recenzi.

Anotace:
Hana a její neobyčejně každodenní cesta mezi knihami.
Hana Pavla Taussiga, který si v Česku získal pozornost jako Chlapec, který přežil pochod smrti, čtenáře velmi živě přenáší do doby padesátých let, do Státního nakladatelství beletrie, kam mladá Hana souhrou okolností nastupuje jako doručovatelka. Pavel Taussig jako pamětník, který v té době v podobném podniku pracoval, přesně zachycuje období a události v národních podnicích za vedení (nebo řádění) šéfů zvláštního ražení a odhaluje tak zásady (ne)fungování nakladatelství, potažmo celého státního zřízení.
Předkládá tak velmi vydařenou momentku tehdejšího světa plnou dobových hlášek a průpovídek, sepsanou lehkým a pestrým jazykem, kterému porozumí i ti, pro něž je tato doba již na hony vzdálená. Toto absurdní vyprávění o absurdních časech je zároveň velmi lidské, pravdivé a smutné, ale zároveň neobyčejně vtipné, kdy ironii a sarkasmus plynule střídá čistý humor, která čtenáře upřímně rozesměje. Vhodné jazykové prostředky pak souladí s barevnými a plastickými charaktery a celý příběh má dynamiku.
Hanino mládí a optimismus stojí v přímém kontrastu s tehdejší dramatickou situací, kdy se i ona osobně musí vypořádat s velkým zásahem do života – nuceným odchodem ze školy a zdánlivě bezdůvodným uvězněním otce; její naivita se dostává do sporu s protřelostí a intrikami „kádrovníků“.
Přesto není Hana jen příběhem doby, jak by se mohlo zdát, ale příběhem člověka, ve kterém se ona doba odráží a která ho, ať chce, nebo ne, mění.

Recenze:
Na Slovensku kniha vyšla v roce 2012 pod názvem HANA.
O překlad původního textu se postarala Daniela Řezníčková
Líbí se mi, že je kniha doplněna výtvarnými kolážemi od samotného autora a kolážemi jeho přítele Fera Jablonovského. Kapitoly jsou velice krátké. Díky kolážím a začátku kapitol je kniha ještě tenčí než vypadá, díky tomu jsem měla knihu přečtenou během jednoho dne. Příběh je čtivý, graduje a vzhledem k humorným hláškám není příběh vůbec nudný.

Na samotném příběhu se mi líbí, že je psaný vtipně. Obsahuje totiž dobové hlášky a průpovídky. Dost jsem se u knihy nasmála a to jsem tu dobu nezažila.

O příběhu:
Hana byla vyhozena ze školy, nestihla dokončit maturitu, a tak nastupuje v době socialismu do státního nakladatelství beletrie jako doručovatelka. Je velice mladá, a tak se snaží pochopit, jak funguje takové nakladatelství, jaké jsou na pracovišti vztahy, a jak se ke komu chovat. Nejen v práci se snaží dostat pod kůži nejvyšším, aby ji pomohli osvobodit otce, který je uvězněný. Hana je dost naivní, nevěří, že by byl otec uvězněn za něco tak hrozného, co se o něm povídá. Hana se snaží ze všech sil o osvobození otce, ale také chce zůstat počestná.
Začne si Hana s nějakým kádrovníkem? Dostane se Hanin otec na svobodu? 

Po dočtení jsem mile překvapená. Bála jsem se, že bude knihu nudná. Některé socialistické příběhy v knižní podobě se mi nelíbily, ale tento se mi líbil moc.

Četli jste od autora předchozí knihu CHLAPEC, KTERÝ PŘEŽIL POCHOD SMRTI? Knihu jsem zrecenzovala, hned jak vyšla. Můžete se podívat na recenzi SEM.

Zajímavý příběh, líbil se mi. 
Doporučuji knihu spíše čtenářům, kteří dobu socialismu zažili nebo kteří se o ni zajímají.

5 komentářů:

  1. Stále váhám, jestli by se mi kniha líbila... Obávám se, že spíš, ne, ale ještě ji úplně nezavrhuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Autora neznám, na knížky se podívám blíž. Děkuji za tip. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Veronika, zdravím. Přišla jsem poděkovat za návštěvu na mém blogu. Díky za představení knihy. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Věřím, že jsou obě knihy velmi silné, zvlášť když se jedná o knihu postavenou na reálných událostech. Já se ale tomuhle druhu knih spíš vyhýbám... :/

    OdpovědětVymazat