neděle 17. října 2021

Na co se těším #4 (knižní novinky)

Dneska vám ukážu šest knih, které vyjdou v nejbližší době a já bych si je ráda přečetla.

1. ZTRACENÉ KLENOTY - Kirsty Manning
Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šperky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský. Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila?
Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud?

Nejspíš to bude hodně podobné první knize NEFRITOVÁ LILIE, ale i tak si knihu ráda přečtu.

Kniha vychází 1. 11. 2021 u nakladatelství METAFORA.
KNIHU JIŽ MÁM :-)
____________________________________________

2. POPRVÉ - Nico Walker
Jedinečný román napsaný ve vězení na psacím stroji.
Je rok 2003 a náš vypravěč, prvák na vysoké škole v Clevelandu v Ohiu, neví, co se sebou. Až dokud nepotká Emily. Pocit vzájemné blízkosti, který se dostaví okamžitě, jim oběma změní život. Když ale o dívku málem přijde, rozhodne se, že je čas na jasné gesto: vstoupí do armády. Tento krok ovšem nepřinese nic dobrého ani jednomu z nich. Jako armádní medik v Iráku zjišťuje, že na drsnou skutečnost, která ho tu čeká, není připravený. Spolu s dalšími vojáky vdechuje chemikálie ze sprejů se stlačeným vzduchem, nadužívá prášky od bolesti, sleduje porno. Řada z jeho spolubojovníků zemře. Když se vrací domů, má v sobě zarytou posttraumatickou stresovou poruchu, a opiátová krize, která zasáhne americký středozápad, strhne Emily i jeho. Závislost obou se brzy zhorší, peníze rychle docházejí a vypravěč se dává na to jediné, co je nasnadě – vykrádání bank.
Poprvé je románový debut výjimečně nadaného a nápaditého autora, který překvapí osvěžujícím humorem i citlivostí své výpovědi o temném srdci dnešní Ameriky.
Knižní předloha filmu Cherry režisérů Anthonyho a Joea Russo v hlavní roli s Tomem Hollandem.

Kniha vypadá hodně dobře, určitě bych si ji ráda přečetla.

Kniha vychází 14. 10. 2021 u nakladatelství JOTA.
____________________________________________

3. PROPAST SMRTI série Kate Marshallová od Roberta Bryndzy
Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety odhalila novinářka Joanna Duncanová politický skandál a poté záhadně zmizela. Většina lidí už zapomněla, jen Joannina matka stále po své dceři pátrá.
Kate a Tristan vycházejí při svém vyšetřování z Joanniných složek a poznámek a jdou krok za krokem po jejích stopách. Mezi jejími osobními věcmi odhalí Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli. Když pospojuje poslední dny těchto tří pohřešovaných lidí, Kate si uvědomí, že Joanna pravděpodobně narazila na něco mnohem zlověstnějšího, než by kohokoliv napadlo: sériového vraha...

Třetí případ, tak ten mi nesmí chybět.

Kniha vychází 10. 11. 2021 u nakladatelství COSMOPOLIS.
KNIHU JIŽ MÁM :-)
____________________________________________

4. DOKTORKA ZA MŘÍŽEMI - Amanda Brown
Děsivé i srdcervoucí příběhy z lékařské praxe ve věznicích.
Dr. Amanda Brownová pečovala o chovance v nejslavnějších britských věznicích. Byla svědkem zázračných porodů, vynalézavých projevů odporu, brutálních útoků na vězně i srdcervoucího sebepoškozování. V těchto nemilosrdně upřímných a inspirativních memoárech líčí Amanda případy, které formovaly její kariéru, příběhy o tom, jak pomáhala lidem, na které by většina z nás raději zapomněla.

Kniha by mohla být hodně zajímavá, dost mě zajímá jakou měla doktorka kariéru ve věznicích.

Kniha vychází 11. 10. 2021 u nakladatelství CPRESS.
____________________________________________

5. PRVNÍ LEŽ - A. J. Park
„Nemůžu zapomenout. Řekls mi, abych to udělala, ale já nemůžu. Pořád si to všechno pamatuju. Ta první lež, to ta nás dovedla až sem.“
Když právník Paul Reeve přijíždí z práce, něco mu nehraje. Potemnělý dům ho vyděsí a svou ženu Alici nalézá s krvavým nožem na dopisy v ruce a mrtvým tělem v koupelně. Alice tvrdí, že vraždila v sebeobraně, a Paul o jejích slovech ani na vteřinu nepochybuje. Společně se zbaví těla a myslí si, že jejich noční můra je za nimi. Není.
Když se o ně začne zajímat policie, která vyšetřuje vraždy bývalých Paulových spolužáků, jejich do té doby poklidný život se jim začne sypat jako domeček z karet. Tajemství, které je na začátku pevně spojilo, mezi ně také vrazilo klín. Zvládne se Alice vypořádat s tím, co provedla? Mají vraždy Paulových bývalých spolužáků něco společného s mrtvým tělem v jejich koupelně? Mohou věřit lidem kolem sebe, nebo alespoň jeden druhému?

Cosmopolis má poslední dobou hodně dobré thrillery, takže bych si i tento ráda přečetla.

Kniha vychází 15. 10. 2021 u nakladatelství COSMOPOLIS.
KNIHU JIŽ MÁM :-)
____________________________________________

6. TŘI SESTRY - Heather Morris
Heather Morrisová přichází s úžasným novým příběhem, který vám zlomí srdce, zanechá vás ohromené odvahou a velkou láskou tří sester, jejichž vzájemný slib je udržel naživu i v situaci, kdy zdánlivě nebyla žádná naděje na přežití. Když byly Cibi, Magda a Livia malé, slíbily svému otci, že si zůstanou nablízku, ať se stane cokoliv. O několik let později Livii deportují do Osvětimi – a Cibi se k ní dobrovolně přidá. Jedině Magda se ještě nějakou dobu skrývá na rodném Slovensku, ale brzy také skončí ve vyhlazovacím táboře. Tváří v tvář smrti si sestry dají další slib: pokusí se přežít. A tak začíná jejich strastiplná pouť zničeným kontinentem, která povede až za novým životem v Izraeli. Heather Morrisová to znovu dokázala. Použila zkušenosti tří sester ze Slovenska, které přežily Osvětim, a podělila se s námi o jimi prožité hrůzy i radosti.

Třetí kniha autorky mě nesmí minout. Dle anotace půjde opět o skvělou knihu z období 2. sv. války.

Kniha vychází 28. 10. 2021 u nakladatelství CPRESS.
KNIHU JIŽ MÁM :-)


7 komentářů:

  1. Zaujaly mě knihy Ztracené klenoty, Propast smrti - ta nesmí chybět ani mně 🙂 a První lež zní dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. pěkný seznam :) přeji ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujala mě Doktorka za mřížemi, příběhyz lékařské praxe ve vězení musí být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Ztracené klenoty se také hodně těším. :)

    OdpovědětVymazat
  5. U mě je to jasný - nový Bryndza a pak mě oslovila kniha Tři sestry.

    OdpovědětVymazat
  6. Mě teda hodně zaujala čtvrtá a šestá kniha, hned si ji připíšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  7. Propast smrti i První lež mám též na svém seznamu a v blízké době se tyto příběhy i chystám číst. :)

    OdpovědětVymazat