úterý 7. prosince 2021

Mucošci a tajemství alchymie - Pavla Pavlíčková Kovaříková

Krásný večer,
konečně jsem si zapnula počítač, abych mohla dopsat několik recenzí, kterém mám rozepsané. A dneska tu mám recenzi na dětskou knihu MUCOŠCI A TAJEMSTVÍ ALCHYMIE, kterou napsala česká spisovatelka Pavla Pavlíčková Kovaříková a vydalo ji nakladatelství Pointa
Já jsem se ke knize dostala právě díky samotné autorce, která mě oslovila na mém instagramu, na kterém recenzuji dětské knihy. Kniha mě zaujala, jelikož s dětskými knihami pracuji v práci.
V celém článku najdete anotaci i mou recenzi.

Anotace:
Kdo z nás by nechtěl rozluštit tajemný pergamen nebo se vydat po stopách prastarých map? Není tedy divu, že i Míše doslova učaruje nález v historickém muzeu. Tím spíš, že je svázán s pověstí a roztomilými, leč tajemnými soškami Mucošků ze 14. století. S partou kamarádů se ponoří do časů pradávných ozvěn a naléhavého šepotu stínů. Vydají se po zašlých stopách zakázané alchymie, jinotajů, ztracené truhly, prokletí a tajemství Mucošků. Avšak ani ve snu je nenapadne, jaká dobrodružství a chvílemi i boj o holý život při tom zažijí. Rozluští tajemství alchymie? Podaří se jim odhalit záhadu Mucošků a najít poklad?

O příběhu:
Míšina maminka pracuje v muzeu a Míša za ní občas chodí. Jednoho dne si všimne, že mají v muzeu nové sošky, kterým se říká Mucošci. Zaujme ji i pergamen, který vypadá jako mapa na kusy. Něco ji, ale přijde dost divné, a tak o objevu povypráví svým kamarádům. Kuba, Albert, Jirka, Lukáš a Anna začínají být zvědaví, a tak se vydají k bráně Michalovické zříceniny, kde kusy mapy spojí. Spojením čtyř kusů se ocitnou v roce 1422. Děti se rozdělí do dvojic a začínají plnit úkoly, aby něco našly.
Vydávají se po stopách alchymie a při plnění úkolů je nemine ani nebezpečí. Podaří se jim splnit všechny úkoly a najdou ztracenou truhlu?

Recenze:
Kniha se čte velmi dobře a rychle. Je to díky napínavému a strhujícímu příběhu, který obsahuje akci, napětí, kamarádství a lásku. Myslím si, že kniha obsahuje hodně přímé řeči, což je vhodné pro dětské čtenáře. Příběh je ozvláštněn staročeštinou, kterou se v roce 1422 mluvilo.

Je skvělé, že příběh obsahuje i plno zajímavostí pro děti jako např.: Z čeho se vyráběl pergamen, Jak vznikla nadávka prevít, Co je to glejt, Jak byl zničen Juditin most v Praze...Dokonce se děti dozví jaký byl život v klášteře díky Agnes z řádu Klarisek a něco málo o Karlu IV.
______________

Příběh je dle mého názoru tak akorát dlouhý, ale bohužel si myslím, že kniha není moc poutavá díky obálce. Když vidím podle čeho si v práci děti vybírají knihy, tak bych řekla, že by se u nás moc nepůjčovala.
Jinak, ale knihu doporučuji! Bude skvělým dárkem, pro milovníky knih, historie, příběhů s partou dětí, napínavých a dobrodružných příběhů a cestování časem.

Znáte tuto knihu?

Ještě jsem chtěla zmínit to, že se děti snaží rozluštit záhadu a najít truhlu díky básni, kterou si můžete přečíst v UKÁZCE KNIHY

2 komentáře: