středa 15. prosince 2021

Povolání našich předků - Stanislava Jarolímková

Krásný večer!
Dneska bych vám ráda ukázala další skvělou naučnou knihu nejen pro děti, kterou napsala Stanislava Jarolímková a o ilustrace se postaral Jiří Filípek. Určitě bude skvělým dárkem k Vánocům pro knihomoly.
POVOLÁNÍ NAŠICH PŘEDKŮ je druhou knihou od autorky, kterou má doma. Spisovatelka napsala hodně knih a některé bych si chtěla pořídit. Určitě si od ní pořídím Na co v učebnicích dějepisu nezbylo místo, tu mám na wishlistu pěkně dlouho.
V celém článku najdete recenzi i shrnutí, co v knize najdete.

Anotace:
Kniha vás seznámí s tím, jak si naši předkové v minulosti zajišťovali obživu pro sebe a své rodiny. Někteří k tomu využívali řemesla, další se věnovali dopravě, léčení, pohostinství, psaní, ilustrování i tisku novin a knih či různým způsobům bavení diváků. Dočtete se také o méně známých zajímavostech, které vás možná překvapí, a navíc zjistíte, jak byli lidé dříve pracovití, přemýšliví a vynalézaví.

Dozvíte se například:
• jaký byl rozdíl mezi drátníky a dráteníky,
• že Marie Terezie již v 18. století propagovala očkování,
• proč byl u nás první rentgen umístěn v hotelu,
• že apatykáři prodávali i rovnače uší, kocouří sádlo a zuby vepřů,
• proč trhovci občas kousali do některých mincí,
• co prodávali hárkaři a pekáčové báby,
• s čím tajně obchodovali kati,
• proč nosívali horníci do dolů v klíckách ptáky či hlodavce,
• co byla bramborová divadla,
• jak pracovali břichomluvci a jak reiteráci,
• proč mívali jarmareční zpěváci s sebou často pejska.

Recenze:
Tak jako předchozí kniha je i tato kniha jednoduše a přehledně napsaná. Ilustrace se ke stylu hodí a jsem ráda, že je ilustrátor stejný, protože se díky tomu knihy k sobě hodí a v knihovně vypadají skvěle.
 
V této knize najdeme informace o tom, jak se živili naši předkové napříč staletími od 9. do 19. století. Dozvíme se, co museli umět a co jejich profese obnášela.
 ________

Kniha je rozdělena do 10ti kapitol. Každá se zaměřuje na určité odvětví.
1. Lidé kolem dopravy: 
Kdo byl dopravcem od 14. století, čím a po čem jezdili a co přepravovali. Kdo zajišťoval přepravu osob a čím. Zarazilo mě to, že kočí nesměl za jízdy nic ani zdravit. Od kočího k řidičům. Dozvíme se třeba, kdy vznikl tachometr, kdy vznikly semofory, kdo byli cestáři...Dále se dozvíme docela dost o dopravě po vodě a železnici. Kde a kdy vznikla první trať. Víte, že se strojvedoucímu říkalo fajrák, mašinista, rousňák nebo čadař?

2. Lidé kolem dřeva a hlíny
Dřevorubci, tesaři, bednáři, bečváři, kolodějové, truhláři, hrnčíři, mazači, cihláři a kamnáři. O nich se v této kapitole dozvíme opravdu dost. Z kapitoly mě zaujal "srostlík", což byly dva hrnky, které byly spojené a sloužili jako ešus. V jednom byla polévka a v druhém hlavní chod.

3. Lidé kolem jídla a pití
Od zemědělců, pastevců, mlynářů po pekaře, perníkáře, řezníků, rybářů....Tady mě dostala jedna věc. Dříve hospodyňky zadělaly na perník krátce po porodu dcery a perníčky z něj upekly až na její svatbu.
Rybníkáři, chmelaři, sladovníci, lízníci...tak tato povolání mě zaujala hodně a dost mě bavilo se dozvídat, jak taková povolání probíhala.

4. Lidé kolem knih a novin
Má oblíbená kapitola. Ve středověku se opisovali knihy inkoustem z duběnek a ilustrátoři, když používali do obrázků zlato, tak používali štětečky z veverčích ocásků. V podkapitole papírnictví se dozvíme, kdo vynalezl papír, a kdy se dostal k nám. Kde u nás vznikla první papírna atd.. Asi nejvíc se mi líbila podkapitola tiskaři a dále kapitola obsahuje informace o překladatelích, novinářích, knihovnících a cenzorech.

5. Lidé kolem kovů
Tak tady jsem toho dost nevěděla, jelikož se o toto odvětví nezajímám. Kapitola pro mě byla hodně naučná. Huťaři, Kováři, Podkováři, Drátníci, Brníři, Zvonaři, Nožíři atd.. Dozvíme se, co vyráběli, z čeho a jak. Zaujalo mě: Drátník svou práci vykonával z houpačky, což muselo být zajímavé, ale asi praktické a úspěšné.

6. Lidé kolem léčení a léků
Další hodně zajímavá a naučná kapitola. V kapitole najdeme začátek léčitelství u nás. Což prováděli léčitelé z bylin či zaříkávači a vykuřovači. Také se používali pijavice, baňky a různé jiné metody. Po léčitelích přicházejí na řadu doktoři, chirurgové, zuboléčitelé a stomatologové. Také se dozvíme, jak probíhal prodej léků u apatykářů. V apatyce se dal sehnal dokonce i marcipán. Na závěr kapitoly samozřejmě nesmějí chybět záchranáři.

7. Lidé kolem obchodování
Tak tato kapitola byla hodně záživná a bavila mě asi ze všech nejvíc. Dozvídat se, jak se dříve obchodovalo na trhách, v kamenných obchodech či podomním prodejem mě dost bavilo. 

8. Lidé kolem oblečení a obutí
Dozvíme se, co přadleny potřebovaly k práci. Co se dále dělalo s přízí. Jak probíhalo tkaní a čím se látky barvily. Krejčí, kožešníci, ševci... i tyto tři povolání obsahují mnoho zajímavostí.

9. Lidé kolem těžby
Horníci rud a uhlí. Kde vykonávali práci, jak a čím. V této kapitole se dozvíme, jak dříve jezdili popeláři a o práci kominíka.

10. Lidé kolem zábavy
Hudebníci, zpěváci, loutkoherci, herci, baviči, cirkusáci atd... jak se dříve bavili a také jak se podváděli.
________

V každé kapitole najdeme modré rámečky, ve kterých jsou vysvětlivky jako např.: KOVADLINA (co to je, z čeho je a kdy vznikla), ROUNO (odkud slovo známe a co znamená) atd...
Na konci každé kapitoly najdeme žluté rámečky, ve kterých jsou informace, které ještě stojí za zmínku.

 A na samém konci knihy najdeme seznam Osobností, se kterými se v knize setkáme a dále seznam literatury, ze které autorka čerpala.
________

Na knihu SÍDLA ČESKÝCH PANOVNÍKŮ jsem psala recenzi minulý rok, určitě se na ni podívejte.

Tato kniha nesmí chybět v žádné knihovně. Každý by měl mít doma základní naučné knihy a tato je skvělá tím, že se zaměřuje jen na povolání našich předků.
Sice je to kniha určená dětem, ale i dospěláci se z knihy dozví plno zajímavostí. 
Obě knihy vřele doporučuji.

1 komentář:

  1. Tenhle druh dětských naučených knih mám hodně ráda. :) Předávají spoustu informací ale příjemnou nenásilnou formou, což je ideální stav.

    OdpovědětVymazat