pátek 17. června 2022

Iluze - Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Zdravím!
Dneska tu mám recenzi na severské krimi ILUZE od nakladatelství Metafora. Kniha mě zaujala v časopisu Knihkupec, ve kterém byl rozhovor s autory. Upřímně knihy, které píšou dva lidi nečtu, zkoušela jsem to a vadilo mi, jak bylo poznat, kdo co psal. Rušilo mě to a díky tomu mě čtení i nebavilo, ale tuto knihu prý psali oba tak, aby to čtenáři nepoznali. Tak jsem byla zvědavá jestli tomu tak bude.
Autoři jsou tedy Camilla Läckberg a Henrik Fexeus. Oba jsou ze Švédska a já jsem od nich ještě nic nečetla. Camilla toho napsala už fakt hodně a po této knize se po nějaké její předchozí knize podívám.

Anotace:
Jediný způsob, jak ho dopadnout, je být o krok před ním

Před zábavním parkem ve Stockholmu objeví policie tělo ženy v bedně probodané meči. I když to na první pohled připomíná nepovedený kouzelnický trik, záhy je jasné, že se jedná o mimořádně brutální vraždu.
Totožnost oběti však zůstává záhadou a případ se nehýbe z místa. Policistka Mina Dabiriová nakonec nevidí jinou možnost než požádat o pomoc Vincenta Waldera, mentalistu a odborníka na lidskou psychiku i magii.

Ačkoli Vincent zpočátku není spoluprací nijak nadšený, probudí se v něm hluboko zasunuté vzpomínky. Spolu s Minou, která rovněž bojuje se svými démony, si během vyšetřování uvědomí, že pronásledují nelítostného sériového vraha. A ten jako by se snažil Vincentovi něco říct. Podaří se jim ho zastavit, než bude obětí víc?

Recenze:
Knihu přeložila Vendula Nováková. 
Když mi kniha přišla byla jsem překvapená tloušťkou. Nějak jsem nečekala, že bude mít 575 stran. I přes tolik stran musím říct, že byla kniha skvělá. Dobře se četla, a hlavně jsou akce a strhující zápletky od začátku do konce. Příběhu nechybí napětí. Žádnou stránku bych nevynechala. Myslím si, že se nudit nebudete.

Když čtu krimi nebo thriller, tak chci, aby byla první kapitola, tak napínavá a šokující, že mě do příběhu vtáhne a já nebudu moct knihu odložit. V této knize je první kapitola šokující, krvavá, drsná a zaujme snad každého čtenáře.
_________________________

O příběhu:
Policie řeší případ brutální vraždy. Našla se žena vmáčknutá do bedny, ve které byla usmrcena meči. Jedná se o bednu na kouzelnickou show, a proto si Mina přizve k vyšetřování mentalistu Vincenta, který je specialista na magii. Objeví se další oběť, takže budou pátrat po sériovým vrahovi, který se nenápadně přibližuje k Vincentrovi. Při řešení případu poznáváme blíže Vincenta i Ninu. Dozvíme se jak žijí a jaké mají problémy.
Líbí se mi, že nás autoři zavedou i do dětství Vincenta. Neměl zrovna lehké dětství.
Konec byl zvláštní. Líbil se mi, ale ten jeden moment bych asi trochu upravila nebo bude dořešen v dalším dílu. 

Jako vraha jsem tipovala na dva lidi a trefila jsem se. 
_________________________

Upřímně mě se Mina vůbec nelíbila, ale tak nějak do příběhu pasuje a bez ní by to nebylo ono. Vincent na mě působil trochu jako trouba s divným životem.
Příběh jako takový mi přišel originální a skvěle propracovaný.
A jedná se o krimi, takže je v knize i klasický koloběh vyšetřování.
_________________________

DOPORUČUJI všem čtenářům, kteří milují krimi a severskou beletrii.

Z rozhovoru v časopisu Knihkupec jsem se ještě dozvěděla, že budou tři díly. Každý bude mít samostatný příběh, ale zároveň budou všechny tři díly nést jeden velký příběh, který skončí ve třetím díle a po dočtení posledního dílu budeme prý chtít celou sérii ještě jednou přelouskat, protože autoři do knih ukryli spoustu nápověd a kousků skládanky, které se spojí na konci.
Proto jsem první díl četla velice pozorně, ale kdo ví, kdy u nás vyjde další díl, tak si myslím, že do té doby toho spoustu zapomenu.

Znáte autorku Camilla Läckberg a tuto knihu?

Pokud chcete číst fakt dobrý krimi, tak tuto knihu doporučuji. Nenechte se odradit tloušťkou.

Knihu ILUZE vydalo:



4 komentáře:

  1. Bichle mám ráda - jsou ideální na dlouhé zimní večery. Zrovna včera jsem si jednu objednala. 🙂
    Děkuji za pěknou recenzi. Knížka mě opravdu zaujala. Doufám, že si při příští objednávce knih vzpomenu.
    Měj hezký víkend. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Mně bichle nevadí. Tady mne trochu odrazuje expert na magii - knížky, které magií zavánějí moc nemusím. Ale pokud bych na knížku narazila, určitě jí zkusím
    Stáňa - https://veverkoviny.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem nečekala, že jde o takovou bichli. :) Co se týče pvní kapitoly, slyšela jsem z více stran, že je to něco...

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku momentálně čtu a docela u ní trpím, asi mi úplně nesedla. Přeji krásnou neděli, Šárka

    OdpovědětVymazat