pátek 22. července 2022

Všechno bude dobrý, Beth - Barbora Koutná

Krásnou sobotu přeji!
Po hodně dlouhé době přidávám na blog recenzi. Bohužel po zlomenině ruky jsem nastoupila do práce a nestíhala jsem vůbec nic. A v době, kdy jsem měla zlomenou ruku jsem měla nějaký blok, nemohla jsem se do ničeho začíst, takže jsem přečetla jen dvě knihy, a to jsem měla sádru asi měsíc.
Dneska tu mám tedy recenzi na knihu VŠECHNO BUDE DOBRÝ, BETH od české mladé autorky Barbory Koutné a vydalo ji nakladatelství Cosmopolis.
Obálka se povedla, i když mi přijde, že je teď velký boom s takovými obálkami.
Jak se mi kniha líbila? Mrkněte do celého článku.

Anotace:
Bethany je obyčejná deváťačka. Narodila se v USA, ale nyní žije s mámou a tátou v Čechách, v paneláku na sídlišti. Má spoustu dobrých i méně dobrých kamarádů. Když rodiče na začátku školního roku odjedou pracovat na Srí Lanku, přestěhuje se k babičce. Dál chodí do školy, vymýšlí si příběhy… a taky hubne.
Její kamarádky Matylda a Hortenzie jsou tak „hodné“, že jí pomáhají nakupovat hezké oblečení a ukazují jí kouzla posilovny. Bethany každý den pilně cvičí a jídlo prostě vynechává. Jedna otravná spolužačka si toho všimne a snaží se jí pomoci, už je ale pozdě. Beth odvezou do nemocnice a stanoví jí jasnou diagnózu: mentální anorexii.

Zvládne se Beth uzdravit, najít si nové kamarády a možná i prvního kluka? A co návrat do školy a přijímačky na střední?

Co já na anotaci:
Dle anotace to vypadalo, že to bude kniha zaměřená pro mladší čtenáře, ale i tak mě kniha zaujala jelikož je zaměřená na anorexii. 

Recenze:
Kniha mě zaujala hlavně díky tomu, že by měla nést nelehké téma - Anorexie a dost mě to ke knize lákalo i tím, že knihu napsala hodně mladá autorka z České republiky. Minulý rok jsem přečetla knihu Chuť prázdna, která je podobná této tím, že je tenká a anorexie hlavním tématem. Ráda prokládám své knihy příběhy pro mladší čtenáře - young adult. I to mám tak trochu do práce.

Příběh je napsaný čtivě, ale já jakožto dospělá musím říct, že mě kniha bavila jen do ukončení léčby, pak už se v knize řešila pubertální láska a trable, proto knihu doporučuji dívkám od 12ti let. Určitě se vám bude líbit a je to tenká kniha, tak ji budete mít přečtenou rychle.

O příběhu:
Beth nějakou dobu tráví u babičky, jelikož jí rodiče odjeli pracovat na Srí Lanku, chodí do deváté třídy a snaží se být oblíbená u dvou holek. Matylda a Hortenzie vypadají jako její nejlepší kamarádky, pomáhají jí se ve všem zlepšit. Chodí s ní nakupovat krásné oblečení, pomáhají jí posilovat a cvičit, také ji zabraňují v tučném a sladkém jídle. Beth hubne a hubne až se jí občas zamotá i hlava. Jiná spolužačka Alice si všimne, že je něco v nepořádku a rozhodne se to jít říct učitelce a shodou náhod se Beth něco přihodí a ocitne se v nemocnici, kde si ji rovnou nechají jako vážný případ s mentální anorexií. Po uzdravení jede Beth k babičce se svými opravdovými přáteli, kde začne i trable s první láskou.

Mě druhá polovina knihy moc nebavila, jednalo se pak o prázdniny puberťáků u Bethiny babičky. Kniha ukazuje i to, jak je těžké vybrat si střední školu, jelikož kdo v deváté třídě ví, co bude chtít dělat za zaměstnání.
Moc hezky napsaná kniha a s moc pěknou obálkou.

Znáte tuto novinku od české autorky?
Doporučíte mi jinou knihu s příběhem o anorexii?

6 komentářů:

  1. Já podobné knihy už taky moc nevyhledávám - beru je spíše jako občasné a odpočinkové čtení.
    Přeji ti hezký víkend. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. líbí se mi, že jsou knihy, kde se řeší i toto :) je důležité, aby se to neignorovalo :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je dobře, že stále vychází další a další knihy s tímto tématem. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že už máš ruku v pořádku ♥ Recenze mě zaujala, téma anorexie mi je blízké, a ta zápletka navíc vypadá opravdu dobře. Doufám, že bude knížka brzy u nás v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku ani autorku neznám, ale asi by mě taky bavila jen do té jedné půlky :).

    OdpovědětVymazat
  6. Po téhle knize jsem nesáhla, ale myslím, že je jedině dobře i nadále se tímto tématem zabývat a rozšiřovat obzory.

    OdpovědětVymazat