neděle 16. dubna 2023

LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě

Krásný večer,
včera jsem dočetla naprosto skvělou knihu, tak jsem si hned sedla k počítači a své myšlenky jsem musela zapsat do recenze. Kniha LEGO - rodinný příběh nejslavnější hračky na světě mě zaujala už v edičním plánu a těšila jsem se až vyjde. Něco málo jsem o Legu věděla, ale dost nového jsem se díky této knize dozvěděla. Knihu vydalo nakladatelství Host a napsal ji Jens Andersen, který napsal řadu oceňovaných biografií, o to víc jsem se na knihu těšila, protože jsem si říkala, že bude určitě kvalitní.
Anotaci i recenzi najdete v celém článku a dejte mi vědět, zda máte rádi Lego.

ANOTACE:
Stoletý příběh nejslavnější stavebnice na světě.

Když se roku 1916 v dánském Billundu usídlil truhlář a tesař Ole Kirk Christiansen, začaly se kromě nové kapitoly v jeho skromném životě psát i dějiny možná nejikoničtější hračky na světě. Mladý řemeslník poměrně záhy zjistil, že víc než tesařinou a zhotovováním nábytku si vydělá výrobou dřevěných autíček, káč a stavebnic. Netrvalo dlouho a malý rodinný podnik a jeho hračky prodávané pod značkou LEGO si podmanily srdce dětí i dospělých po celém Dánsku. A ve chvíli, kdy Christiansenovi vyměnili dřevo za plast, se stavebnice s logem jejich firmy dostaly do dětských pokojíčků po celém světě.

Jens Andersen jako první získal úplný přístup do rodinných a podnikových archivů firmy LEGO. Poprvé tedy vypráví příběh nejslavnější hračky v celé její šíři: jako rodinnou ságu, podnikatelský zázrak i kroniku nevyzpytatelného 20. století.

RECENZE:
Knihu přeložila Markéta Kliková a je graficky moc hezky zpracovaná.
Autor čerpal z materiálů uložených v archivu firmy Lego a z rozhovorů s Kjeldem Kirkem Kristiansenem. Příběh rodiny je psaný velice čtivě a občas k příběhu Kjeld něco dodá. Rozhodně se nejedná o nudnou historii. V knize najdeme vcelku dost rodinných fotografií, za které jsem moc ráda a celkově jsme ráda, že mám tuto knihu ve své knihově.
__________

SHRNUTÍ KNIHY:
Kniha začíná obsahem, rodokmenem a předmluvou, po které přichází krátká poznámka od překladatele.

První kapitola Dřevo začíná rokem 1915 na venkově v Dánsku v Billundu a končí rokem 1929. Ole dědeček Kjelda rozjíždí truhlářství, dozvíme se kolik dětí se Olemu narodí, kde a jak rodina bydlela, a také rodinu bohužel postihne několik tragédií.

V druhé kapitole Víra se dozvídáme, jak byl Ole pobožný. Na rodinu dopadá krize, přesto Ole vyrábí ze dřeva hračky, které testuje na svých dětech. Do roku 1933 prožívá Ole hrozné časy, ztráta první manželky a neúspěch s hračkami. Přesto se neustále modlí k Bohu, který mu vždy ukáže cestu. Po ztrátě manželky musí Ole přijmout hospodyni, se kterou se po pár měsících ožení. A díky tomu se zachrání před dalším bankrotem a začne hračky vyrábět sériově pod značkou Lego. V této kapitole se dále dozvíme, co Lego znamená, a jak název vznikl. V roce 1939 je Lego na vzestupu, ale stále s dřevěnými hračkami. Kapitola končí 9. dubna 1940, kdy Dánsko obsadí Němci.

Třetí kapitola - Válka. Roku 1942 postihne firmu další katastrofa. Snaží se Ole firmu opět rozjet, ale do toho se připletou Němci. Od roku 1946 začíná Ole shánět stroje na výrobu hraček z plastu a v roce 1947 přichází na trh první kostičky z barevného plastu až z Anglie od Hilary Fisher Page, Olemu se nápad zalíbí a kostičky začne v roce 1949 také vyrábět.

Padesátá léta ve čtvrté kapitole Systém, stále firma Lego vyrábí různé hračky z plastu i dřeva, rozrůstá se a začíná obchodovat se zahraničím. V těchto letech nový ředitel chtěl, aby Lego produkovalo jednu hračku, která bude mezi hračkami klasikou a bude známá po celém světě. Lego systém, tedy stavebnice, díky které se děti kreativně rozvíjí vznikla přesně 28. ledna 1958. Po pár týdnech Ole umírá a dál sledujeme rozdělení firmy mezi bratry.

Pátá kapitola a šedesátá léta - Expanze. Otec Kjelda Godtfred začíná přebírat firmu. Poznáváme jaké měl Godtfred zaměstnance, jak firmu vedl, dále se dočteme o spolupráci s Amerikou, Anglií a prorazili i v dalších státech jako je např. Hongkong. Godtfredovi se vedlo dobře, syn Kjeld od mala z lega stavěl různé věci a tím jeho otec získával velkou inspiraci. První otevření LEGOLANDU a vytvoření Lego Duplo.

Šestá kapitola Změna začíná opět další rodinnou tragédií, po které nechce Godtfred moc pokračovat s firmou. Pomalu ji začne přebírat syn Kjeld. Kjeld se snaží firmu vést, jak nejlépe umí a inovuje lego stavebnice.

Hra - sedmá kapitola. Spolupráce s McDonald's. Firma Tyco firmu Lego kopíruje a tím začíná mezinárodní několikaletý soud. V osmdesátých letech přicházejí na trh digitální hry, díky technologii má Lego míň a míň zákazníků.

Osmá kapitola Setrvačnost nám ukáže, co potkalo Lego po pádu zdi v Německu. Dozvíme se, jakou konkurenci v devadesátých letech Lego má a začíná 3D realizace Lega. Samozřejmě přichází Star Wars a tím i Lego kolekce s tématikou Star Wars.

Devátá kapitola Obrat, na začátku 21. století jmenuje Kjeld nového výkonného ředitele a přichází velká finanční krize. Lego vyrábí stavebnice podle trendů v televizi jako byl např. Harry Potter. 

Poslední kapitola pojednává o dědictví a nové výstavbě Lego House v Billundu. Lego si vede dobře, hlavně díky Ninjago a nové řadě pro holky Friends.

Nádherná kniha. Určitě bude krásným dárkem, hlavně pro milovníky Lega.
KNIHU DOPORUČUJI. Já ji hned po dočtení zařadila mezi nejlepší přečtené knihy za rok 2023.

Knihu LEGO vydalo nakladatelství:

5 komentářů:

  1. chtěla jsem knihu pořídit manželovi, ale jak tak čtu tvoji recenzi... říkám si, že by ho nebavila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z knihy byla nadšená. V knize je hezky popsána cesta firmy Lega a rodiny.

      Vymazat
  2. Tak to vypadá na zajímavou knihu, je super, když je něco takového spáno čtivě a nejde jen o nudný historický apod. výčet :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně napsáno. :) Kniha vypadá hodně dobře a pro milovníky lega je jistě ideální.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro milovníky Lega ideální knížka, pro mě by ale nebyla :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat