pátek 13. října 2023

Dívka v medvědí kůži - Sophie Anderson

Krásný pátek, 
jsem nemocná, a tak už třetí den nedělám nic jiného než to, že čtu a čtu. Povedlo se mi za každý den přečíst jednu knihu a hned jsem si sepsala své poznatky do článků, které budu postupně dodělávat. Dneska vám chci ukázat jednu nádhernou a kouzelnou knihu, která je sice určená dětem, ale dospělákům se bude také líbit.
DÍVKA V MEDVĚDÍ KŮŽI od Sophie Anderson, u nás ji vydalo nakladatelství HOST a je to již druhá kniha od autorky, která u nás vyšla.

Anotace:
Říkají jí Medvědice Janka. Není to kvůli tomu, kde ji našli — ale proto, že je jiná. Janku našli jako dvouletou u medvědí jeskyně a ona celý život přemýšlí, odkud vlastně pochází. Tváří se, že nevidí, jak se na ni ostatní vesničané dívají a špitají si. Janka je na svůj věk vysoká, statná a silná a zoufale si přeje být i uvnitř stejně silná jako navenek. Podivné okolnosti Janku přimějí opustit dosavadní domov a vydat se hledat odpověď na otázku, co je ve skutečnosti zač a kam patří. To ovšem ještě netuší, že ji čeká dobrodružná výprava, jakou by si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Putování ji zavede od břehů ledové řeky až k vrcholku běsnící sopky — a na cestě potká i celé stádo úžasných nových přátel. A možná narazí i na chaloupku na muřích nožkách…

Recenze:
Tak jako předchozí knihu i tuto přeložila skvělá Jana Hejná. Díky skvělému překladu se příběh četl moc hezky a svižně. Příběh doprovází nádherné černobílé ilustrace od Kathrin Honesta.

O příběhu:
Janku si jako dvouletou vezmou domů manželé, kteří jí najdou v lese u jeskyně, ve které žije medvědice. Všichni jí ve vesnici říkají medvědice Janka, protože je na svůj věk (12let) moc velká a silná. Ví, že si celá vesnice myslí, že tam Janka nepatří a občas jí volá les. Na slavnosti vítání jara Janka spadne z hradeb, poté se probudí doma s velkým problémem. Nechce s tím problémem zůstat doma ve vesnici, a proto se vydá do lesa hledat, kdo vlastně je a odkud pochází. Na cestě jí doprovází lasička Myšilov a při pátrání si samozřejmě najde plno dalších přátel a dozví se pravdu o své rodině.
_______________________

Během příběhu Janky občas někdo vypráví příběh, a ten je v knize psaný do kapitol s rámečkem. Je to krásné zpestření příběhu. 

Jedná se o krásnou a milou pohádku, která obsahuje vše, co má v pohádce být - dobrodružství, láska k přírodě a zvířatům, kamarádství, nějaké to nenásilné poučení a příjemná atmosféra se skvělými postavami.
_____________________

Co mě, ale nejvíc potěšilo? Že se v příběhu objevila Chaloupka na můřích nožkách, o které byla celá předchozí knížka. V této knize hrála chaloupka docela velkou roli a doufám, že i v dalších knížkách bude nejen tato chaloupka, ale i postavy z této knihy.

Nádherná pohádka, moc se mi líbila a nic nemohu autorce vytknout. 
DOPORUČUJI nejen dětem!!! 
Příběh o odvaze, přátelství a co může způsobit chamtivost.

Knihu DÍVKA V MEDVĚDÍ KŮŽI vydalo nakladatelství:

6 komentářů:

  1. Tuto knihu neznám, ale vypadá moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  2. kniha vypadá nádherně, jak zvenku obálkou, tak i uvnitř :)

    OdpovědětVymazat
  3. Grafické ukázky z knížky vypadají moc krásně :) O knížce čtu poprvé, ale věřím, že by se mi líbila :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Design vypadá opravdu úžasně :).

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tahle pohádková kniha mě zaujala. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá kouzelně. Píšu na seznam. 😊

    OdpovědětVymazat