středa 1. listopadu 2023

Hrozálie se chce stát čarodějnicí - Susanna Isern

Krásný den, 
máme středu a já se vůbec netěším na druhou polovinu týdne.
Včera jsem celý den přemýšlela o mém Instagramu pro dětské knihy. Už dlouho jsem tam nic nedala a mrzí mě to, pač s dětskými knihy pracuji a skoro každou dětskou knihu si zapíšu do svého notesu. Zkusím asi od prvního listopadu tedy odedneška více přidávat recenze na dětské knihy, jelikož je plno skvělých knih, které by se měli více dostat ke čtenářům.
A teď už ke článku. Sepsala jsem konečně recenzi na novinku od nakladatelství HOST - HROZÁLIE SE CHCE STÁT ČARODĚJNICÍ od španělské spisovatelky Susanny Isern.

Anotace:
Proč všechny holčičky chtějí být princezna Elsa, když Anna je stejně hezká, a k tomu ještě o dost vtipnější? Přece proto, že Elsa umí čarovat! Magie, kouzla, tajemství… to je zaručené lákadlo. A když je navíc hlavní hrdinka natolik svérázná jako Hrozálie, nehrozí, že by se malé adeptky čarodějnického řemesla u této knížky nudily. Kouzlit se nejspíš nenaučí, i když na míchání elixírů samozřejmě také dojde, ale možná zjistí něco o sobě, o tom, že je dobré jít si za svým a nenechat se odradit prvním nezdarem.

Příběh využívá pohádkový půdorys, ale nebojí se bořit stereotypy. Hlavní hrdinka vtáhne děti do příběhu od první stránky. Koktejl přiměřeného napětí, roztomilosti a vtipu vám možná připomene malou čarodějnici z večerníčku, Hrozálie však bude řešit i aktuálnější problémy, než jak vyzrát na tetu Bimbulu. Hrozálie musí zrušit pár zlých kleteb, obhájit si svůj přístup ke světu, a navíc v jednu chvíli najde skutečného kamaráda. A s ním to bude napříště ještě zábavnější, to si pište.

Recenze: 
Knihu přeložila ze španělštiny Jana Lišková
U nás od autorky vyšly tyto knihy: Myška a sedm postýlek, Tohle není džungle, Velká kniha superschopností. Všechny mám přečtené. Nejhezčí byla asi ta o myšce, ale bohužel v knize není myš, ale plch.

Knihu Hrozálie ilustrovala Laura Proietti. Ilustrace jsou krásné a k příběhu se skvěle hodí. Celkové zpracování knihy se mi moc líbí, jelikož má kniha skvělý a lákavý formát (malý a tenký). Samozřejmě velké písmo je pro děti skvělou volbou, i vybraný font je za mě dobře vybraný.

O příběhu:
Devítiletá Hrozálie, jak už anotace napovídá nechce být obyčejnou princeznou, ale bude se ucházet o místo čarodějky, aby mohla kouzlit, a proto jde do Zakázaného zámku, ve kterém jsou tři starší čarodějnice Klapálie, Mechomorka a Kornélie. Hrozálie se začíná učit kouzlům a stereotypům čarodějek, ale vše si dělá po svém. Každý úkol svým způsobem zvládne.
___________________

Z knihy si děti odnesou to, že je úplně normální lišit se od ostatních a mít něco jiného než ostatní? To je přeci také normální, jako třeba Hrozálie místo na koštěti léta na koberci a místo čarodějnické kočky má králíčka.
___________________

Ideální kniha pro holky druhá/třetí třída, ale i starší si určitě počtu. Snad u nás vyjde i druhý díl, tak na ten jsem zvědavá, o čem asi tak bude?

Knihu HROZÁLIE SE CHCE STÁT ČARODĚJNICÍ vydalo nakladatelství:

2 komentáře: