sobota 18. listopadu 2023

Vřesová můrka - Oksana Bula

Krásné dobré ráno,
máme tu víkend a já zase pracuji, venku je stejně ošklivě, tak alespoň nesedím doma, i když bych si ráda zalezla pod peřinu. Včera jsem dokončila další recenzi na novinku od nakladatelství Host, tentokrát pro děti. VŘESOVÁ MŮRKA je dalším krásným počinem mé oblíbené ilustrátorky Oksany Buly. Tukoni jsou úžasní a novinka od ní také.
Anotace i má recenze je jako vždy v celém článku.

Anotace:
Odkud se berou barvy a kam se ztrácejí v noci? Šedivá můrka o tom něco ví! Na vřesovém paloučku u lesa žije malá Šedivá můrka. Protože dosud nepotkala žádnou jinou můrku, myslí si, že je jediná na světě. Přes den se ukrývá v hlubokém stínu pod keříky vřesu, odkud vylétá až po setmění. Ničeho se totiž nebojí víc než slunečního svitu. Svůj palouček ještě nikdy neopustila, a přitom by tak ráda spatřila stromy, jejichž listy sem občas přivane vítr.
To vše rázem změní nečekaná návštěva. Jednou večer na palouček zavítá další můrka! A ukáže Šedivé můrce úplně nový svět. Svět plný barev, který lze spatřit jen díky světlu. Šedivá můrka pozná, že není sama a že les za hranicemi paloučku je mnohem větší a krásnější, než jak si ho představovala. Ale také nebezpečnější. Nebo ne?
Komiksovou pohádkou o statečné malé můrce, která dokázala překonat strach z neznámého, otevírá Oksana Bula novou sérii Pohádky pro Slunce a Měsíc.

Anotace:
Knihu přeložila z ukrajinštiny Jiřina Dvořáková.
Autorka patří mezi mé oblíbené ilustrátorky, její Tukoni jsou nádherný. Sleduji ji na instagramu a její tvorba je vážně krásná. Líbí se mi snad všechny její knihy až na sérii Kdo roste... ta mi přijde slabší, mám od ní raději snové příběhy.

A teď už k její novince. Vřesová můrka je naprosto nádherná kniha, líbí se mi barvy, můrky, formát i grafické zpracování. Celostránkové ilustrace jsou doplněny o komiks, což je paráda, ale myslím si, že se bude díky tomu pohádka číst špatně malým dětem třeba před spaním a starší děti si knihu na čtení nevezmou, jelikož vypadá moc dětsky. Takže je to zase kniha pro vybranou skupinu milovníků knih, jako jsem například já.

Příběh je rozdělen do dvou kapitol a na konci je napsáno KONEC 1. DÍLU, to znamená, že bude pokračování. Moc se těším, snad bude na třeba jaře.

O příběhu:
Šedivá můrka žije sama na Vřesovém paloučku a jelikož je nočním motýlem, tak se probouzí každý den jakmile zajde slunce. Pak se teprve odváží vylítnout a se svými kamarády netopýrem a sýčkem si hrají. Jedné noci se Šedivá můrka potká s další můrkou Brachmínou, je to první můrka, se kterou se potkala. Brachmína Šedivou můrku přemluví na cestu k Vysokému javoru, nejprve se Šedivé můrce moc nechce, jelikož nikdy z Vřesového paloučku nevyletěla. Bojí se totiž toho, že by se nestihla schovat před sluníčkem. Nakonec se nechá přemluvit a letí tedy s Brachmínou, která jí ukáže nové věci a pomůže ji překonat strach.
__________________________________

Krásný magický příběh o přátelství, poznávání nových věcí, překonání strachu a přírodě.


Knihu VŘESOVÁ MŮRKA vydalo nakladatelství:





2 komentáře: