středa 17. ledna 2024

Na co se těším #18 (knižní novinky)

Krásný den.
Po dlouhé době tu mám článek o knihách na které se těším. Buď teprve vyjdou nebo už vyšly. Chtěla bych si všech 8 knih přečíst, nevím zda si nějakou přímo koupím nebo počkám až budou v knihovně.
Určitě mi dejte vědět, zda vás nějaká zaujala.

ESTER - Po atentátu na Heydricha je msta ze strany Němců velmi krvavá a Praha se ocitá v sevření strachu. Mladá Lída se za těchto okolností nedobrovolně uchyluje ke své tetě daleko na venkov. Tam se ovšem sama brzy vystavuje mnohonásobně většímu nebezpečí, když souhlasí, že se pokusí zachránit před transportem do koncentračního tábora čtyřletou židovskou holčičku a ukrýt ji na tetině statku.
Kniha vyjde 29. 2. 2024 u nakladatelství MOBA
BESTIE V UNIFORMĚ - Největší masová vražda první republiky. True crime dektektivka, jaká tu ještě nebyla! V noci z 9. na 10. dubna 1926 se neznámý pachatel vloupal do statku Doyscherhof, kde začal bez milosti bít sekyrou spící rodinu. Nejdříve dospělé potom děti. Vrah si však nevšiml, že pod tělem otce bylo ještě jedno dítě, které se později stalo hlavním svědkem.
Kniha vyjde 19. 2. 2024 u nakladatelství CPress
DOPISY OD BABIČKY - Náhled do nitra dvou mladých žen, které se snaží najít si svoje místo v životě. Janě táhne na třicet. Vykonává práci, která ji nebaví a žije v nefunkčním vztahu. A aby toho nebylo málo, právě zdědila starý dům po své babičce. A zatímco se snaží vymyslet, co s domem udělá, začnou jí prostřednictvím notářky chodit záhadné dopisy.
Kniha vyjde 30. 4. 2024 u nakladatelství MOBA
MALÁ LHÁŘKA - Patnáctiletá Lisa přizná: někdo ji znásilnil. Podezření skoro ihned padá na Marca. Je obžalován a odsouzen k deseti letům vězení, z něhož na svou obhajobu rozesílá dopisy plné vykřičníků. Když dojde na odvolací říze ní, je už Lisa plnoletá. Vstoupí do kanceláře advokátky Alice na malém městě a prohlásí: „Chci, aby mě zastupovala žena.“ A všechno začne nanovo. Ale jinak.
Kniha vyjde u nakladatelství ARGO

MŮJ BRATR - Syrové rodinné drama plné vášně i napětí. Švédská literární senzace. Jana Kippo se vrací na rodný statek na severu Švédska. Kdysi odsud utekla poté, co její bratr napadl otce lopatou. Bratr se nyní upíjí k smrti a matka po mrtvici chátrá v domově důchodců. Návštěva v Janě oživí vzpomínky na dětství plné násilí, přesto se rozhodne zůstat, aby se pokusila vyrovnat s minulostí. Jenže drsná realita venkova, kde v rodinách po generace vládne alkohol a nikoho nezajímá, co se děje za zavřenými dveřmi, bude krutým soupeřem. Naděje na odpuštění ale umírá poslední. Snad.
Knihy vyjde 29.1 2024 u nakladatelství Kniha Zlín
CHLAPEC, KTERÝ KRESLIL STÍNY - Strhující příběh vraždy se zápletkou připomínající styl Louise Penny či Agathy Christie se odehrává v Osvětimi na Vánoce roku 1943. Kniha s ponurou atmosférou a napínavým příběhem je inspirována rodinnou historií autorky.
Kniha vyjde 31. 1. 2024 u nakladatelství Kontrast
NA KONCI KOLEJÍ - 1938. Německo je děsivé místo. Když začnou při nočních nájezdech mizet lidé, mladý Jacob Kagan uprchne ze země a skončí v nizozemském uprchlickém táboře Westerbork. Nacistům se však nemůže vyhýbat moc dlouho. Poté, co Nizozemsko padne do rukou německé válečné mašinérie, se Westerbork promění v tranzitní tábor, z něhož každý týden vyjíždějí vlaky do východních koncentračních táborů. Tváří v tvář hrůzám táborového režimu SS má nyní Jacob jediný cíl - za každou cenu se vyhnout místu na obávaném transportním seznamu. Jak daleko je však ochoten zajít, aby zachránil sebe, své rodiče a nejlepšího přítele?
Kniha již vyšla u George Publishing
ŽIJU BEZ DĚTÍ - Moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová v průběhu dvou let vyzpovídala bezdětné ženy různého věku, povolání i zájmů. Vznikla tak fascinující mozaika příběhů, které otevírají hluboká témata rodiny, hodnot i partnerských vztahů. Jedna žena po dětech toužila, ale nemohla je mít. Druhá žena kvůli znásilnění přehodnotila touhu po rodině. Další ženě děti nic neříkají a svou existenci bez dětí hodnotí i lesbický pár či žena blížící se věkem stovce.
Kniha již vyšla u nakladatelství CPress.

4 komentáře:

  1. Bestie v uniformě vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Dopisy od babičky už jsem se taky dívala - kniha se mi podle anotace líbí a ráda bych si ji přečetla. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé kousky, některé vypadají moc dobře :)

    OdpovědětVymazat