středa 7. února 2024

Ani za nic! - Beatrice Alemagna

Zdravím, dneska máme čtvrtek a já už se tak těším na neděli až vypnu a odpočinu si. Mám toho vcelku dost a neděle bude jediným volným dnem. Nestíhám číst ani psát recenze, ale to říkám skoro pořád. Vzhledem k tomu, že mám hotové recenze na pár krásných knížek pro děti, tak sem jednu dám dneska.
Jedná se krásnou knihu pro předškolkové děti ANI ZA NIC!, kterou napsala a namalovala výtvarnice Beatrice Alemagna původem z italské Boloni, která v současnoti žije a tvoří v Paříži.

Anotace:
Přežijte období vzdoru ve zdraví a s humorem A je to tady: první den ve školce. Vyrážejí tam všichni, většina se těší, někdo se možná bojí, ale přesto jde. Jenom Paskalína, malá svéhlavá netopýrka, nepůjde nikam. Cože, do školky? A sama bez rodičů? Ani za nic. A vůbec ji nezajímá, že všichni ostatní do školky míří. Paskalína není jako všichni ostatní. Argumenty rodičů ji leda rozzuří: do školky nepůjde — A BASTA!
Co se stane s rodiči, když se na ně moc křičí? Pssst, nikomu to neříkejte (a hlavně to ani ve snu nezkoušejte!), ale oni se úplně scvrknou, že se vám vejdou třeba do… do kapsy! S rodiči v kapse se do školky vykračuje až podezřele snadno. Ale jak asi sami tušíte, ono to nebude jen tak…
Pro všechny děti, které se chystají na svůj velký den. A nezáleží na tom, jestli se těší, nebo naopak bojí. Tahle knížka se bude líbit jedněm i druhým.

Recenze:
Knihu přeložila z italštiny Eva Sládková.
Příběh ilustrovala samotná autorka. Vím, že tento styl ilustrací není u dětí oblíbený, ale kniha stojí opravdu za to a já doufám, že nakladatelství HOST od autorky vydá další knihy, jelikož jich má dost a jsou fakt krásné.

Kniha je určená dětem 3+ a já souhlasím. Je vhodná k předčítání od rodičů pro děti, které ještě nechodí do školky.

O příběhu:
Paskalína je netopýrka a jsou jí tři roky. Dneska jí čeká velký den - půjde poprvé do školky. Jenže Paskalíně se nechce, rodiče ji všelijak přemlouvají a vypráví jí, co bude ve školce, a kdo tam všechno chodí...Paskalína zařve, že do školky NEPŮŮJDEEE až se z toho rodiče scvrkli. Jsou malinký jako oříšky, a tak si je vezme Paskalína sebou do školky. Rodiče si dá pod křídla a vydá se na cestu, před školkou jsou děti smutné, jen Paskalína je úplně v pohodě, jelikož má u sebou tajně rodiče. Bohužel v průběhu dne Paskalína zjistí, že jsou jí rodiče ve školce trochu na obtíž. Je tu konec dne a pro děti si přicházejí rodiče, to je radosti...po cestě domů se rodiče vrátí do původní velikosti a Paskalíně řeknou, že zítra můžou jít s ní takhle do školy zase, ale to Paskalína rázně odmítne.

Krásný a úsměvný příběh pro maličké. 
Určitě jim to pomůže překonat strach ze školky.

Knihu ANI A NIC! vydalo nakladatelství:

3 komentáře: