sobota 10. února 2024

Přečtené dětské knihy - leden 2024

Krásný večer!
Dneska po práci se mi změnily všechny plány, takže teď sedím sama doma u pc a dopisuji pár článků. Nejprve vám chci ukázat dětské knihy, které jsem přečetla v lednu. Čtu dětské knihy kvůli práci a s některýma pracuji dál. Jinak si u dětských knih odpočinu a je to pro mě i takový hezký relax.
 Přečetla jsem 16 dětských knih, některé jsou hodně tenké a pár jich bylo docela dlouhých. Určitě se mrkněte do celého článku, třeba vás některá zaujme a doporučíte ji dál.

LEILA A A MODRÁ LIŠKA - Pro čtenáře od 9 let, ano, ale první kniha o žralokovi byla lepší ve všech směrech. Některá problematika je v knize jen nakousnutá a nedomyšlená, asi to beru moc vážně, když je to kniha pro děti, ale jinak příběh lišky je moc pěkný a celkové zpracování je skvělé, ale je krásné pro dospěláky, kteří milují ilustrace. Dětem se takové ilustrace bohužel nelíbí a neocení nádherné zpracování knihy.
NEVINNÝ LAVINA - Má první kniha ze série GO! Gang odvážných. Je to krátký, poutavý a napínavý příběh o partě dětí na horách. Ztratí se ve vánici a zažijí opravdovou lavinu. Na konci jsou rady, jak přežít na horách, když padá lavina. Skvělá kniha do čtenářských deníků a na konci každého dílu se dozví děti plno zajímavostí. Doporučuji sérii od 4. třídy.
STÁDO EXOTŮ - Vtipná kniha, určitě si přečtu druhý díl, který má vyjít. Ale myslím si, že plno vtipů děti nepochopí. V knize je více kresbiček než textu.
METEORIT Z MUŠLOVKY - Naprostá PECKA. Jako tohle se opravdu povedlo. Zajímavý, napínavý a poutavý příběh. Tři kamarádi najdou zvláštní kámen, je to meteorit, který dodává majiteli štěstí, jenže se vybíjí a dokonce má někde druhou polovinu. Děti musí zjistit, kde je druhá půlka a jak meteorit nabít. Doporučuji klidně od 4. třídy.
ANIČKA NA HORÁCH - Krásný příběh pro holčičky, ideální od 2. třídy. Jednoduchá česká slova, jednoduchý příběh. Je více dílů a já teď četla zimní jelikož jsem ukazovala dětem zimní příběhy.
ELLA V LAPONSKU - Sice se jedná o třetí díl, ale tyto knihy se mohou číst na přeskáčku. Byl to zajímavý příběh, ale českým dětem ho moc nedoporučuji, protože se jedná o finské prostředí a děti nemají rády, když čtou o něčem, co neznají.

PRINCEZNA ROŠŤANDA A ZÁCHODOVÁ SLŮVKA - První díl byl určitě lepší, tento se mi nelíbil a ani bych ho svému dítěti nečetla.
VESNICE: NEBEZPEČÍ V NETHERU - Jedná se o druhý díl a sérii doporučuji všem milovníkům minecraftu, jak malým tak velkým. Jedná se spíše o komiks, plno černobílých ilustrací a velice málo textu.
BEZ TEBE JE MĚ JEN PŮL - Tak tohle bylo krásný. Sice veršovaný příběh, ale byl vtipný a milý. Ilustrace krásné, dost přemýšlím, že bych si knihu koupila do své knihovny.
DRÁČEK MRÁČEK, TRUCUJE, MÁ STRACH - Hodně zvláštní dva příběh o pocitech. Trucování, vzdor a pak strach. Asi znám lepší knihy, tuto bych svému dítěti nečetla.
HLOUPÁ HUSA A KOZA PITOMÁ - I nejlepší kamarádi se někdy pohádají, je důležité se umět udobřit. Jeden příběh je vždy napsán 2x. Jednou z pohledu housete a podruhé z pohledu kůzlete. Je krásné, že každý to vidí jinak. Hezké ilustrace.
KLÁRKA A NOČNÍ ZAHRADA - Strach ze tmy. Krásné ilustrace. Doporučuji, ale je to spíše pro milovníky umění, jelikož je kniha zaměřená spíše na ty ilustrace.

MALÁ MYŠKA OBJEVUJE SVĚT - Je tolik knih, ve kterém nějaké zvířátko objevuje okolí a okolní sousedy. Tato je slabší a ilustrace se mi až tak moc nelíbí.
STRÁŽCI TAJGY - Autorka je milovnice minecraftu, dokonce o tom točí videa na youtube a to je impulz, který děti zaujme a po knize hned sáhnou. Co se týká příběhu, tak je dobrodružný, zajímavý a napínavý. Doporučuji od 4. třídy.
VĚŘ SI - Teď je tolik nových knih o pocitech a sebepoznání, že je opravdu z čeho vybírat. Ilustrace jsou krásné, ale příběh je slabší a je veršovaný.
BERTÍM POM A VELKÉ HROMOBITÍ - Milý a krásný příběh. Doporučuji předčítat malým dětem! Jablečný skřítek zachrání všechny přátele před bouřkou, pozve je k sobě domů.

2 komentáře: