čtvrtek 29. února 2024

Do lesů: Příběh přežití, vítězství a lásky za holokaustu - Rebecca Frankel

Zdravím, 
stále ráda čtu knihy na téma holocaust, židé, druhá světová válka atd.. A nedávno jsem dočetla jednu moc povedenou knihu na toto téma, proto se na ní dneska podíváme. Kniha o přežití židovské rodiny, která se musela skrývat v Bělověžském pralese, který leží po obou stranách hranice Polska a Běloruska.
Knihu Do lesů vydalo nakladatelství Práh a v celém článku najdete anotaci i mou recenzi.

Anotace:
V létě roku 1942 se rodině Rabinowitzových podařilo uniknout z nacistického ghetta v rodném polském městečku a ukrýt se v děsivém Bělověžském pralese. Jako zázrakem v lesích přežili dva roky až do osvobození Rudou armádou v roce 1944. Byly to roky poznamenané krutou zimou, epidemiemi tyfu a nemilosrdnými nacistickými nájezdy.

Po válce se Rabinowitzovi vydali na strastiplnou pouť Evropou a pomocí převaděčů doputovali přes Alpy do Itálie, kde se usadili mezi ostatními běženci, dokud se nerozhodli vystěhovat do Spojených států amerických.

Během vyvražďování v ghettu provedla Miriam Rabinowitzová selekcí cizího chlapce coby svého syna. Po téměř deseti letech se Philipovi, někdejšímu zachráněnému chlapci, díky náhodnému setkání na svatbě v Brooklynu podařilo najít ženu, která mu pomohla přežít – a v její dceři objevil lásku na celý život.

O příběhu:
Autorka nám přiblíží příběh židovské rodiny Rabinowitzové, která uteče z hrozného židovského ghetta v rodném polském městečku do Bělověžského pralesa. Přes dva roky se v lese skrývají a snaží se o to, aby přežila celá rodina. Jenže je čeká krutá zima, nemoci jako např. tyfus a nájezdy vraždících nacistů.
Po osvobození Rudou armádou se vydají do Itálie, i tato cesta je velice nebezpečná. V Itálii se na chvíli usadí u běženců, ale pak se rozhodnout odcestovat do Spojených států amerických.
V Americe začnou holky chodit do školy, sledujeme tatínkovu cestu, dospívání sester, a také si rodinu najde chlapec jménem Philip, kterému maminka Miriam zachrání při selekci život, vezme ho k sobě jako syna, ale pak se jejich cesta rozdělí, až po deseti letech se setkají.
________________________

Recenze:
Knihu přeložila Kateřina Klabanová. Skvělý překlad. Příběh se mi četl dobře a rychle, i když se jedná o velice smutný a drsný příběh.

Kniha je rozdělena do čtyř částí. 
První část pojednává o době před válkou. Dozvíme se, jak se Miriam seznámila s Morrisem, jak se vzali a kolik spolu měli dětí. Samozřejmě se podíváme i na to, jak žili a kde.
V druhé části už začíná válka. Bombardování, lítaly kulky nacistů a zřizování ghetta. Život v ghettu a budování tunelu k lesu. 
Třetí část V lese - sledujeme rodinu Rabinowitzových jak žije v lese. Kde v lesích se skrývají spolu s ostatními, jak si dokáží poradit s nemocemi, jak si obstarávají jídlo, jaké nebezpečí na ně číhá. V lesích se skrývalo téměř 800 židů, začali svému táboru říkat Tel Aviv. Bohužel je v této části vsazena příloha s fotografiemi, škoda, že není na konci příběhu.
V poslední čtvrtý části je už konec války. Rodina se vrací domů, ale dlouho nezůstanou. Vydají se na nebezpečnou cestu do Itálie. Život mezi uprchlíky nebylo to, co by chtěl Morris pro svou rodinu, a tak chce jít dál do Izraele. Nakonec se, ale rozhodnout odjet do Ameriky. Začínají nový život a k životu v lesu se už nevracejí.

Pokud rádi čtete příběhu za druhé světové války, tak tuto nesmíte přehlédnout.
Mě se moc líbila, byl to silný příběh.

Za knihu děkuji

2 komentáře:

  1. Podobně laděné příběhy mám ráda, ač je to často těžké čtení... Alespoň to tady snad na konci opravdu dobře dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nečtu příběhy s tématem holocaustu příliš často - je to přece jen těžké čtení, ale občas si nějakou knihu s tímto tématem půjčím v knihovně...

    OdpovědětVymazat