sobota 2. března 2024

Vlkochodci - Sam Sattin

Zdravím!
Dneska tu mám pro vás recenzi na krásný komiks. Jedná se o VLKOCHODCI, komiks napsal Samuel Sattin a autoři filmové předlohy jsou Tomm Moore a Ross Stewart. Film z roku 2020 si moc nepamatuji, mám takový dojem, že jsem ho neviděla celý, ale komiks jsem si užila moc.
Máte rádi komiksy?
Anotaci i mou recenzi najdete v celém článku.

Anotace:
Mladá Angličanka Robyn a její otec, mistr lovčí, se vydávají do Irska, aby pomohli lordu protektorovi vyhubit poslední zdejší vlky, a zkrotit tak tuto divokou zemi. Robyn by svému otci ráda pomohla, místo toho je ale nucena zůstat za hradbami města Kilkenny a dřít se s ostatními dívkami v paláci jako služka. Jednoho dne se proto vydá do divočiny na vlastní pěst. Hned na okraji lesa ji ale přepadne vlčí smečka, a nebýt divoženky Mebh, kdo ví, jak by to dopadlo. Obě dívky se záhy skamarádí a Mebh Robyn ukáže, jak vypadá život v lese mezi divokými šelmami. Patří totiž mezi Vlkochodce – starý keltský kmen, jehož členové jsou schopni měnit se ve vlky.

Mebh a její matka jsou však poslední svého druhu a angličtí okupanti pro ně představují nepřítele, se kterým se ještě nikdy nesetkaly. Pokud Robyn svým novým přátelům nepomůže, hrozí, že jejich národ navždy zmizí ze světa

Komiksová adaptace stejnojmenného filmu nominovaného na Oscara využívá nádherné ilustrace převzaté přímo ze své filmové předlohy a doplňuje je o exkluzivní úvod popisující historii kmene Vlkochodců.

O příběhu:
Robyn s tatínkem odjeli z Anglie do Irska, aby tatínek pomohl vyhubit poslední zdejší vlky, jelikož je mistr lovců. Robyn by mu moc ráda pomohla, jenže musí doma uklízet, ale i tak se jednoho dne vykrade za otcem. Přepadne ji smečka vlků, ale zachrání jí holka Mebh. Skamarádí se a Mebh jí ukáže život v lese s vlky, je totiž jedna z nich. Ve dne člověk, v noci vlk. Lidské tělo má v doupěti, ve kterém je i tělo její maminky, jenže maminka ve vlčí podobě kdysi odešla hledat nový domov a už se nevrátila. Robyn se bude snažit Mebh pomoc najít maminku, ale nebude to jednoduché, jelikož tatínek musí poslouchat příkazy lorda protektora a zbavit se vlků.

Recenze:
Ilustrace jsou přímo z filmu, jsou fakt krásné. Dokáží perfektně vystihnout atmosféru a napětí. Sám Tomm Moore prozradil, že do komiksové adaptace přidali pár stránek, které nám objasní příběh filmu a samotnou legendu o Vlkochodcích. A kdo se postaral o tak krásné ilustrace? Byla to umělkyně Maria Pareja.

Komiks začíná krátkým, ale výstižným úvodem, který nám objasní legendu Vlkochodců v Irsku. 

Co se týká zvoleného fontu textu, tak jsem spokojená. V některých komiksech je umělecký font a špatně se čte, ale tady je čitelný a dostatečně velký.

Komiks je doporučen dětem od 11 let, což odpovídá, ale i dospěláci budou nadšený, protože je to povedený, napínavý a krásný komiks plný magie, legend a přátelství.

Komiks VLKOCHODCI vydalo nakladatelství

2 komentáře: