neděle 3. března 2024

Kronika lesa: Případ ztracených ježků - Martin Máj

Krásný večer,
tak ještě dneska vám sem dám recenzi na krásnou dětskou detektivku, kde jsou místo lidí zvířata. Jedná se o knihu od českého spisovatele Martina Máje. KRONIKA LESA s podtitulem PŘÍPAD ZTRACENÝCH JEŽKŮ. Knihu doporučují od 6 let. 
Můj názor na knihu a anotaci najdete v celém článku.

Anotace:
Kdyby se Sherlock Holmes narodil jako lesní zvíře, co by asi byl zač? Rys s bystrým zrakem? Medvěd s nejlepším čichem? Vlk s pudem lovce? Samá voda. Nutkání odhalovat skryté zločiny a řešit záhady všeho druhu v sobě můžou objevit i mnohem méně pravděpodobní hrdinové. V napínavé a čtivé lesní detektivce se role vyšetřovatele ujme ten zdánlivě nejméně povolaný slepý krtek. Krtek, který trpí traumatem z dětství a bojí se podzemí. Popleta a snadná kořist pro podvodníky. Jenže víte co? Ono nic není takové, jak to na první pohled vypadá. A ať si třeba všichni říkají, že krtek je k ničemu, on věří svým instinktům a jde za nimi.

Tohle lesní společenství je plné života, humorných postav i velkých zápletek. Je to čtení pro ty, kdo se nebojí trochy napětí, vyžadují akci a přiměřené drama.

Ilustrace slovensko-maďarské výtvarnice Bianky Török dodávají knížce neopakovatelnou atmosféru vlahého lesního šera a spoluutvářejí svět, který se zdá skutečný, přestože v něm vystupují mluvící zvířata. Víc takových knížek, ve kterých se dá ztratit a nerušeně přebývat.

O příběhu:
Někdo navštíví nevidomého detektiva krtka. Krtek si myslí, že se jedná o ježka. Vzhledem k tomu, že má trauma z dětství z podzemí, tak je většinu času nahoře na zemi. Doprovodí ježka domů a snaží se vypátrat zloděje. Zloděje nevypátrá, ale najde danou věc, která se jakože ztratila. Pak se, ale krtek stane hlavním podezřelým, jelikož ježci zmizí. Byl posledním návštěvníkem u nich doma. Hlavní vyšetřovatel Vydra se ho snaží usvědčit, ale krtek ví, že je nevinný, a tak se ujme role hlavního vyšetřovatele a požádá Vydru, aby mohl dokázat, že nemá prsty ve zmizení ježků.

Recenze:
Dětské detektivky, ve kterých jsou postavy zvířata čtu ráda, jelikož mají zvířata ty své povahy a příběh je o to víc vtipnější, ale toho si všimne asi jen dospělý čtenář.
Ačkoliv se jedná o dětskou detektivku, tak příběhu nechybí dramatičnost, napětí, , zvraty, tajemná atmosféra, detaily i humor.

Příběh se čte velice dobře, písmo je krásně veliké a čitelné, že se bude dětem dobře číst. Kapitoly jsou tak akorát dlouhé, že si děti budou moc přečíst klidně jednu kapitolu za večer, možná stihnou dvě. Celkové grafické zpracování knihy je nádherné.

Příběh doplňují ilustrace od slovensko-maďarské výtvarnice Bianky Török. Ilustrace dodávají detektivce tajemnou atmosféru, která dokonale vykresluje prostředí, ve kterém se děj odehrává. 

Příběh je určen dětem 6+. Asi bych tak malým dětem knihu nedoporučila na čtení, ale spíše by jim příběh měli číst rodiče. Já jsem knihu ukazovala dětem ze třetí třídy a dost je zaujala. Dokonce si jeden chlapeček knihu půjčil. Tak snad se mu bude líbit, a proto ji doporučuji na samostatné čtení dětem od třetí třídy.

Pokud autor vydá pokračování, tak doufám, že kniha nedostane nálepku 2. DÍL, jelikož dílovky nemají moc úspěch. Nevím proč, ale když děti vidí, že má kniha několik dílů, tak knihy moc nechtějí a sahají po samostatných knihách.

Knihu KRONIKA LESA vydalo nakladatelství:

2 komentáře: