neděle 31. března 2024

Gustík brečí - Sara Gimbergsson

Zdravím!
Nedávno jsem dávala na instagram s dětskou literaturou (detskerecenzarium) recenzi na knihu od HOSTu GUSTÍK BŘEČÍ od švédská výtvarnice, ilustrátorka a spisovatelka Sary Gimbergsson. Je tak krásná, že ji chci mít i tady na blogu.
Jedná se o knihu pro nejmenší a dle mého názoru stojí za to. 
V celém článku najdete anotaci i mou recenzi.

Anotace:
Každý má někdy špatný den Gustíkovi se dneska nic nelíbí. Ranní loučení s rodiči stálo za starou bačkoru, ve školce nic není podle jeho gusta, vyzvedli ho moc brzo a ani doma není po jeho. Tolik protivenství, tolik důvodů si poplakat Špatný den míváme čas od času všichni bez ohledu na věk a je dobré umět tu hromadu negativních pocitů zpracovat. Sara Gimbergssonová má pro nálady ubrečeného Gustíka velké pochopení a právě takové uznání pocitů v těžké chvíli je úlevné pro všechny. Pro prasátka, děti i dospěláky.

Gustíka ze splínu vytáhne pomyšlení na to, že ho někdo potřebuje. Utěší pak nejen svého mladšího brášku, ale určitě i spoustu dalších unavených, smutných, hladových a otrávených selátek.

Gustík brečí je malá knížka s velkým srdcem, kterou si zamilují děti i dospělí.
Pro děti od dvou let.

Recenze:
Knihu přeložila Pavla Nejedlá.

Prasátko Gustík má špatný den. Ráno před školkou brečí, ve školce brečí, při brzkém vyzvednutí také brečí. Brečí i doma u jídla, ve vaně a jen malinký bratříček nebrečí. Jenže večer bratříček začne plakat a jen Gustík ho dokáže utěšit a to už nebrečí ani jeden. Sourozenecká láska.

Každý má někdy špatný den. Je potřeba dětem ukázat, že je normální mít občas špatný den, mají ho i dospěláci a od ranného dětství je dobré děti učit s negativními pocity pracovat.

Pro děti od dvou let. Doporučuji.

Originál vyšel jako leporelo. České vydání má tvrdší papír, ale nejedná se o leporelo, což je škoda. Mě osobně by se více líbilo leporelo.

O ilustrace se postarala samotná autorka, která pochází ze Švédska. Jsou krásné. Vydala už dost knih pro děti, tak snad Host vydá další.

Knihu GUSTÍK BREČÍ vydalo nakladatelství:

3 komentáře: