čtvrtek 28. března 2024

Píseň moře - Samuel Sattin

Zdravím,
miluji dobrodružné, fantasy komiksy. Nedávno jsem sem dávala recenzi na krásný komiks Vlkochodci a dneska se podíváme na další komiks, který nese název PÍSEŇ MOŘE. Jedná se opět o filmovou adaptaci, kterou má na starosti Samuel Sattin.
Už z obálky jsem byla nadšená a vzhledem k tomu, že jsem film neviděla, tak jsem byla mile překvapená jak z příběhu, tak i z ilustrací.
Recenzi i anotaci najdete v celém článku.

Anotace:
NECHTE SE PÍSNÍ TULENÍ VÍLY PŘENÉST DO SVĚTA IRSKÝCH MÝTŮ! Je tomu již šest let, co jejich maminka zmizela. Ale místo toho, aby si byli sourozenci Ben a Saoirsa navzájem oporou, chlapec svoji sestřičku obviňuje – ke zmizení totiž došlo v den, kdy se narodila. Vše se změní, když děti zjistí, že Saoirsa je stejně jako její maminka tulení víla selkie. Díky tomu má moc přenést pohádkové bytosti ztracené v našem světě zpět do jejich říše za mořem. Aby to dokázala, musí jim zazpívat svoji píseň. Jenže plachá dívenka od narození nemluví. V nalezení ztraceného hlasu se jí navíc pokusí zabránit strašlivá soví čarodějnice Macha. Ben je rozhodnutý udělat vše pro to, aby svoji sestřičku zachránil

Komiksová adaptace stejnojmenného filmu nominovaného na Oscara za nejlepší animovaný film roku.
Obsahuje bonusový příběh Domů pospíchej, exkluzivně napsaný a ilustrovaný pro tento komiks.

O příběhu:
Ben obviňuje svojí mladší sestřičku, že prý může za zmizení jejich maminky. Ta totiž zmizela v den narození Saoirsy. Je na ní zlý a nechce si s ní hrát. Ben u sebe pořád nosí mušli, kterou mu dala maminka a poslouchá šumění moře, jenže nemluvná sestřička na ní jednoho večera zahraje a záře ji dovede k truhle, ve které najde tulení "kožíšek", který si oblékne a zaplave si s tuleními kamarády v moři. Zjistí, že je stejně jako její maminka tulení víla selkie. Tatínek nechce přijít i o dceru, a tak syna i dceru pošle k babičce, dál od moře a kožíšku se zbaví. Jenže děti utečou a dostanou se do velkého nebezpečí. Saoirsy jde o život. Ben ji musí zachránit tím, že najde kožíšek.

Recenze:
Autorem filmové předlohy je Tom Moore a komiks vytvořil Sam Sattin.
Komiks přeložila Eliška Boudová.

Miluji mořskou tématiku už od dětství. Vždy jsem četla příběhy od moře - mořské panny, příšery z hlubin nebo jen román odehrávající se u moře. I dnes mě baví fantasy, které se odehrává v moři nebo u, proto jsem věděla, že se mi tento komiks bude líbit. Fantasy příběh je založen na irských legendách.

Kresby jsou krásné, hodně barevné, mají syté barvy a hned z nich víte, co se v příběhu děje. Dokonce z nich přímo sálá ta magická atmosféra. Moc se mi líbí. A písmo je krásně čitelné a přehledné.

Dojemný příběh, který vás chytne za srdce. Vyprávějící o lásce, sourozenecké lásce, rodině a nadpřirozených bytostech irské mytologie. Ben si na nebezpečné dobrodružné cestě uvědomí, že mít mladší sestru je nakonec fajn.
Okouzlující příběh, moc ho doporučuji jak dětem, tak i dospělákům.

Na konci knížky najdeme ještě od Toma Moora krátký příběh - Domů pospíchej. Příběh je o tulením mláděti Donnchada Donn, který se proměňuje v lidské dítě. Ujme se ho rybář a jeho žena. 

Na samém konci najdeme slovníček a text písně Píseň moře v Gaelském i českém jazyce.

Předešlý komiks VLKOHODCI byl také krásný. Ani nevím, který se mi líbil více. Oba doporučuji.

Komiks PÍSEŇ MOŘE vydalo nakladatelství

2 komentáře: