pondělí 20. května 2024

Astrid Lindgrenová - Susanne Lieder

Krásný večer,
dneska tu mám pro vás recenzi na beletrizovaný životopis ASTRID LINDGRENOVÉ, který vydalo nakladatelství Metafora. Upřímně jsem Pipi Dlouhou punčochu nikdy nemusela, ale kniha Děti z Bullerbynu se mi moc líbila. Životopis o Astrid jsem četla, ale v jiném vydání a asi i o dost zkráceném a ilustrovaném. Po dočtení tohoto životopisu musím říct, že jsem se z toho ilustrovaného dozvěděla více informací.
Více v celém článku.

Anotace:
Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.

Recenze:
Beletrizovaný životopis z němčiny přeložila Romana Hájková.

Jednoduchý a velice čtivý příběh švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové. Dozvíme se, jak žila, kolik měla dětí, kde pracovala, jakého měla manžela, jak začala psát své první příběhy, kdo a jak ji vydal první knihu. Dále budeme sledovat její úspěchy s novými příběhy, odchod jejích dětí z domu a také překlady příběhů do jiných zemí a autorské čtení v Německu.

Příběh Astrid je rozdělen do 7. dílů:
1. díl 1929 - 1931: Astrid bojuje o svého syna, přesto se seznámí v práci se svým budoucím manželem, kterého si na konci prvního dílu vezme.
2. díl 1933 - 1934: Nejkratší díl. Astrid je v očekávání a dozvíme se, jakou knihu milovala.
3. díl 1941 - 1942: Astrid si od vypuknutí války vede deník, který u nás vyšel v roce 2017. Sledujeme jaký je ve Švédsku život za války a Astrid je smutno, že jinde lidé díky Hitlerovi trpí. Doma dětem vypráví své vymyšlené příběhy a dcera jí vymyslí Pipi Dlouhou punčochu. Astrid si jí oblíbila a začala vymýšlet s Pipi příběhy.
4. díl 1944 - 1946: Astrid se odhodlala poslat do jednoho nakladatelství svůj rukopis o Pipi. Bohužel se neozvali, tak ho zkusila poslat jinam. Úspěch, Pipi vydali a hned si ji děti oblíbily. Sledujeme nejen úspěch, ale krizi v manželství. Astrid vymýšlí detektivku pro děti o Kallovi.
5. díl 1949 - 1950: Astrid vyhrává se svými knihy soutěže. Začíná být velice úspěšná. Astrid i Pipi oblétají svět. Rodí se další příběh a to Děti z Bullerbynu.
6. díl 1952 - 1953: Práce v nakladatelství, psaní, užívání si vnoučka a těžké období s manželem. Astrid odjíždí do Berlína na autorské čtení, je zdrcená jak Berlín po válce vypadá.
7. díl 1958: Dcera Astrid se vdává, stále si Astrid hraje s vnukem, čte si dopisy od svých čtenářů. Dostává další cenu za literaturu pro děti a mládež. 

Na závěr nesmí chybět doslov, ve kterém nám autorka shrnula Astridin život od začátku do jejího konce.
__________________

Astrid získala velké množství mezinárodních i domácích literárních cen. Nejvýznamnější cenu získala Cena Hanse Christiana Andersena v roce 1958.

Nejznámějším příběhy u nás od Astrid jsou např. Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu, Ronja, dcera loupežníka, Detektiv Kalle. 

Pokud máte Astrid rádi, tak vás nesmí minout kniha Astrid Lindgrenová od Agnes-Margrethe Bjorvandové. Tato od Metafory mi přijde vcelku zbytečná, neobsazuje všechny důležité informace.

Knihu ASTRID LINDGRENOVÁ vydalo nakladatelství:

4 komentáře: