pondělí 29. července 2024

Cesta kocourka Chloupka - Čche Jondžu

Zdravím, ještě pár dní a bude srpen. Léto vždycky tak rychle uteče, až je mi to líto. Doufám, že se užíváte, tak jako já. Jelikož já momentálně cestuji po Česku.
Dneska bych vám ráda ukázala jednu krásnou knihu od jihokorejské výtvarnice a designérky Čche Jondžu, která žije v Soulu. CESTA KOCOURKA CHLOUPKA vydalo u nás nakladatelství HOST.
Je to roztomilá knížečka, ale jaký je samotný příběh?
Mrkněte do celého článku.

Anotace:
Kdo se bojí, nesmí do lesa. Ale není to škoda? Jedné bezesné noci zahlédne kocourek Chloupek za oknem zářící světýlko, které se na něho usmívá a láká ho ven. Ven do temného lesa? Vždyť tam žije strašlivý medvěd! Nebo to aspoň všichni říkají. Chloupek se však nenechá odradit. Ne že by se nebál, ale touha najít to zářící světýlko je větší. Na své cestě potkává jednoho obyvatele lesa za druhým a všechno jsou to zábavná a přínosná setkání. Naučí se díky nim balit na cesty, pomáhat druhým, spolupracovat, být slušný a společenský… Na jednom se ale všichni ti různorodí tvorové shodnou: je třeba dát si pozor na medvěda.

Když čelíme novým výzvám, často reagujeme strachem. Strach je užitečná emoce, ale někdy může být paralyzující, zvlášť když se zakládá pouze na fámách. Kocourek Chloupek svou zvídavostí motivuje děti k tomu, aby se nebály nových setkání a zbytečně se neochuzovaly o radostné zážitky.

Jemně kolorované perokresby v sobě nezapřou asijský původ a autorčin vytříbený smysl pro estetiku. V mnohém však připomínají i srdeční tituly našeho dětství. Je to zkrátka radostné knižní setkání.

Recenze:
Příběh o kocourkovi přeložila Petra Ben-Ari.

Samozřejmě, že jsem si knihu vybrala hlavně díky ilustracím. Jsou totiž fakt krásné, jemné a barvy jsou příjemné na oko, nic křiklavého. 
Formát knihy je hodně malinký, sice je tak příběh roztomilejší, ale já bych brala knihu o něco větší a to hlavně kvůli písmu, je totiž hodně malinkaté. 

Zaujal mě i fakt, že kocourek s flíčkem na čumáčku opravdu existuje. Vlastní ho samotná autorka, která ho našla na procházce, dala mu jméno Mo. Můžete ho vidět třeba na jejím Instagramu. 

Dobrodružný příběh kocourka Chloupka autorka vymyslela na základě nálezu kocourka Mo, snažila se vymyslet, co kocourek zažil než se potkali. Při dobrodružné cestě Chloupka děti získají plno rad a moudra.
__________________

O příběhu:
Všichni v lese spali, jelikož byla noc, jen malý kocourek Chloupek nemohl usnout. Když se podíval z okna, tak spatřil nějaké světýlko. Co to bylo? Zvědavý kocourek to musel zjistit, a tak se vydal na cestu za světýlkem. Bál se, ale zvědavost byla silnější. Jako první Chloupek potká sovu, která mu dá pár věcí na cestu a varuje ho před medvědem. Dále potká sýkorky, také mu dají pár užitečných věcí na cestu a varují ho před strašlivým medvědem. Ještě potká pana Veverku, mývala, myšky, soba. U každého se něco Chloupek naučí, jde dál jenže se hodně bojí, je tma a ta přináší strašidelné stíny a hrůzostrašné zvuky. Zachumlá se do listí a v tom přijde medvěd. Ten strašlivý medvěd, kterého se obyvatelé lesa bojí? Jaký doopravdy je? A najde kocourek to světýlko?
___________________

Je to krásný příběh o překonání strachu, hlavně o strachu z neznámého, o přátelství a pomoci bližnímu. Také ukáže dětem, jak je užitečná spolupráce a slušnost. Samozřejmě příběh dětem ukáže, že nemají soudit někoho, koho neznají. Krásná ponaučení v tak krásné knize.
Milý příběh doplněn krásnými kresbami mohu jen a jen doporučit.

Knihu CESTA KOCOURKA CHLOUPKA vydalo nakladatelství:

2 komentáře:

  1. Moc krásné ilustrace, Verčo!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. už jsem se na knihu dívala v knihkupectví, ale přiznávám, že mě nijak neoslovila :)

    užij si dovolenou :)

    OdpovědětVymazat