pondělí 22. července 2024

Odsouzen k smrti - Veronika Martinková

Zdravím.
Včera jsem dala na blog recenzi na první díl PODÍL VINY z detektivní série Vítková & Winkler od české spisovatelky Veroniky Martinkové a dneska se spolu podíváme na druhý díl ODSOUZEN K SMRTI, který vydalo nakladatelství MOBA v zelené edici Původní česká detektivka.
Byl druhý díl stejně dobrý, tak jako první?
Mrkněte do celého článku.

Anotace:
Co když dojde k vraždě člověka, kterého zná jeden z dvojice vyšetřovatelů Hana Vítková a David Winkler? Podaří se dotyčnému před kolegy zatajit tuto skutečnost? Protože kdo je lépe motivován vypátrat vraha než nejbližší přítel oběti? Každá mince má ale dvě strany. Snaha dopadnout vraha a pomstít se zatemňuje mysl a přivádí člověka do nebezpečných situací. A také do míst, kterým by se vyhnul, kdyby netoužil po spravedlnosti. Ale existuje ona slepá dáma vůbec? Protože i když je vrah dopaden a postaven před soud, nikdo nezaručí, že bude spravedlivě potrestán…

Recenze:
Jak jsem byla nadšená z prvního dílu, tak u druhého dílu zklamání nepřišlo, ba naopak. Druhý díl je stejně dobrý jako první. Od třetího dílu si autorka knihy vydává sama, mají lepší grafickou úpravu a formát.

Kapitoly se opět střídají. Jednou z pohledu Davida, následně z pohledu Hany. To mě na tom baví nejvíc. Je fajn vidět oba pohledy.
 Příběh je psán jednoduše a velice čtivě. Vyšetřování je logické a postupuje plynule. Autorka konzultuje odborné záležitosti s lékaři, policisty i soudci. Psala jsem to v recenzi na první díl, ale musím to zmínit i k druhému dílu.
Měla jsem knihu přečtenou za den, jelikož byl případ opět poutavý a nešlo přestat číst.
_______________

O příběhu:
Hana Vítková a David Winkler se stali partnery nejen v zaměstnání, ale i v soukromém životě. Společně pracovali na případu v předešlém díle a to je dalo zase dohromady. David vyléčený alkoholik se snaží, aby byl čistý, jenže přichází nový případ. Někdo zavraždí Aleše, manžela Karolíny - to je Hanina dobrá kamarádka. Vzhledem k tomu, že by se mohla Hana mstít, tak se nemůže účastnit vyšetřování. David se snaží pátrat po vrahovi, jenže chuť na alkohol, nedostatek spánku a napětí ve vztahu s Hanou mu ve vyšetřování nepomáhají. Hana má podezření, že David zase pije nebo jí podvádí, protože se chová zvláště. Sama se snaží tajně najít vraha Aleše. Dokážou vypátrat pravého vraha?
_______________

I v tomto díle sledujeme životy obou hlavních hrdinů - vyšetřovatelů. Tentokrát převažuje péče o Davidova syna, kterého má s bývalou ženou.
Líbí se mi, že je v teamu kolega, který neodpouští staré rány a je tak namyšlený, že dokáže házet vidle Davidovi pod nohy, i když se snaží pátrat po vrahovi.
Vraha jsem neodhalila, vyšetřování bylo náročné a nepředvídatelné.

Proč číst knihy postupně? Protože ve dvojce se vytáhnou zásadní informace o Anetě, která zavraždila souseda u sebe doma, o tomto případu byl první díl.

Zaujala vás tato detektivní sérii?

Knihu ODSOUZEN K SMRTI vydalo:

2 komentáře:

  1. je skvělé, že si to drží kvalitu a líbilo se :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle recenze je i tahle kniha dobrá. Pokud budu mít příležitost, ráda ji zkusím. 🙂

    OdpovědětVymazat