sobota 27. července 2024

Vypravěčka z Osvětimi - Siobhan Curham

Krásný večer,
dneska se spolu podíváme na další knihu s tématem holocaust, Osvětim a 2. světová válka. Jak víte, tak toto téma dost vyhledávám. Čtu jak literaturu faktu, tak i romány podle skutečné události a občas sáhnu i po fikci. Novinka z nakladatelství Cosmopolis VYPRAVĚČKA Z OSVĚTIMI je sice fikcí, ale hlavní postava - spisovatelka Irène Némirovsky skutečně žila ve Francii a vydávala knihy, jen kniha VYPRAVĚČKA Z OSVĚTIMI ukazuje jistá poselství, přitom osud Irene byl jiný.
Jak se mi kniha líbila?
To se dozvíte v celém článku.

Anotace:
Spisovatelka Etty Weilová musela opustit byt s výhledem na Seinu, kde tvořila své romány, a projít temnými branami Osvětimi. Tváří v tvář otřesné realitě se ale nevzdala, odmítla ztratit víru ve fantazii a svým vyprávěním se pokusila uniknout do hezčího světa. Její příběhy dodávaly vnitřní sílu a naději nejen jí, ale i ostatním ženám. Jenže v táboře čekala smrt na každém kroku, a tak se v Etty zrodilo pevné odhodlání – přežít a jednou o tom všem napsat. Aby vrátila život lidem, které milovala. Člověk totiž doopravdy zemře teprve tehdy, když se na něj zapomene.

Recenze:
Knihu přeložila Lucie Libovická, která překládala např. skvělý román Čokoládový klub. Překládá velice dobře a díky tomu se knihy čtou fakt skvěle. Vypravěčka z Osvětimi se mi četla také dobře, začetla jsem se a nešlo přestat číst. 

Silný a dojemný příběh inspirovaný životem francouzské spisovatelky Irène Némirovské, která byla před válkou nejprodávanější spisovatelkou ve Francii. V roce 1942 byla zatčena francouzskou policií a následně deportována do Osvětimi. A 64 let po Irènině smrti byla vydána její kniha Francouzská suita, která ukazuje život v okupované Francii. U nás byla kniha vydána v roce 2011, dost mě láká, tak jsem si knihu půjčila v knihovně.

Příběh Vypravěčka z Osvětimi nám ukáže nejen moc přátelství, ale i moc vyprávění příběhů. Autorka život Irène skvěle zpracovala, i když se jedná o fikci. Její smrt byla ve skutečnosti měsíc po přijetí do Osvětimi.
______________________

O příběhu:
Claudette Weilová je spisovatelskou, žije sama v Paříži. Při odevzdání dalšího dílu Aureliina dobrodružství jí nakladatel řekne, že už jí další díl nevydá, jelikož je Židovka a Židi mají zakázáno psát knihy. Do Francie totiž přijeli nacisti a začínají vydávat různá opatření proti Židům. Přichází rok 1942 a Ette se dostává do Osvětimi, po cestě se seznámí s Danielle, se kterou se stává nerozlučnou dvojkou a navzájem se drží nad vodou. Ette svými příběhy dodává vnitřní sílu a naději i ostatním ženám. Nikdy neztratila naději v psaní, snažila se přežít, aby mohla o všem napsat.
______________________

Nemusíte se bát, že by bylo v knize hodně násilí či nechutného zacházení. Příběh je psaný velice citlivě a spíše pojednává o přátelství, lásce a vyprávění příběhů. 
Mě se příběh líbil a jsem ráda, že jsem se díky této knize dostala ke knize Francouzská suita.

4 komentáře:

  1. Kniha mě zaujala i když bych po ni asi v knihovně zrovna nesáhla.A tak díky za seznámení.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně velice zajímavě působící kniha o důležitých záležitostech, na něž by nemělo být zapomenuto. Třeba se k ní dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. I přes to, co si napsala, musím si takové knihy opatrně dávkovat.
    Děkuji za tvé hodnocení, Verčo a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je téma, které taky vyhledávám. Už jsem o knížce uvažovala, ale teď ji nutně potřebuju. Včera jsem dočetla taky jednu na tohle téma - velmi zajímavé, smutné i krásné. Myslím, že podle tvé recenze by mohla být i Vypravěčka z Osvětimi taková. 🙂

    OdpovědětVymazat