pondělí 5. srpna 2024

Na co se těším #20 (knižní novinky HOST)

Po dlouhé době tu mám článek o novinkách, které teprve vyjdou. Jelikož nakladatelství HOST vydal ediční plán na druhou polovinu roku 2024, tak jsem se rozhodla napsat článek o knihách, které mě z tohoto edičáku zaujaly.

ZATLOUKÁNÍ HŘEBŮ - Vilém Koubek
Znepokojivý horor, který odkrývá rodinná traumata a dávná tajemství.
Když vám někdo zavolá v podivnou hodinu a po pozdravu vás osloví celým jménem, raději si rovnou sedněte. Dobré zprávy se takhle totiž obvykle nesdělují a Ema Březinová si toto pravidlo ověří na vlastní kůži. Najdou si ji smrt, osamělost a zejména pokřivená rodinná historie, na kterou se celý život snažila zapomenout — ale tentokrát už před ní utéct nemůže. 
Emin život zahalí temnota, přiškrtí deprese a ovládne paranoia. Její pátrání totiž probudí mocnosti, s nimiž si není radno zahrávat… 

DRAK NA POLNÍ CESTĚ - Jiří Hájíček
Drama ze současného venkova, který čelí tlakům velkého byznysu.
Kristýna, učitelka hudby, se po letech vrací z Prahy do Nového Lhotce. V pětatřiceti letech se pokouší narovnat vztahy s rodinou a na jihočeském venkově zapomenout na minulost. S Tomášem, ředitelem místního statku, se znají odjakživa a spojuje je snaha zachránit své osobní životy a také jedno chátrající stavení na návsi. Tomášovi je pětapadesát, dlouho žije sám a cítí, že stárne. S Kristýnou přichází naděje, ale postupně také neshody pramenící z odlišnosti života ve městě a na vesnici. A pak se ve Lhotci objeví černá auta. Vystupují z nich mladí muži v oblecích a kravatách, obcházejí chalupu po chalupě a nabízejí peníze za akcie statku. A Tomáš zjišťuje, že bude muset řešit mnohem složitější krizi než jen tu svou životní… 

SÍŤAŘKA - Petr Kubát
Kyberpunkový thriller, v němž drogy a hudba představují únik před nástrahami virtuální reality. 
Hackerka Pat Takešita bojuje se závislostí na drogách a během své výpravy do kyberprostoru nečekaně zkolabuje. Když zjistí, že její zhroucení mohl způsobit neznámý nový kybervirus, vydává se na strastiplnou pouť, aby vypátrala, co je tento výtvor vlastně zač. 
Deskara Huntera, kapitána vojenského zpravodajství Arisu zavede pátrání do Tokia. 
Sedmnáctiletý Ronnie Luck najde s kamarádem na nelegálním digitálním tržišti informace o novém viru. Jeho přítel ale za záhadných okolností umírá, a tak Ronnie utíká z rodného Islandu.
Postupně však všichni zjišťují, že se ocitli ve hře daleko větší, než si vůbec dokázali představit. 

NAŽLUTO - R. F. Kuang
Čeho všeho jsou lidé schopni, když si myslí, že jim to projde. 
Spisovatelky June Hayward a Athena Liu měly společně zazářit jako dvě vycházející hvězdy - chodily do stejného ročníku na Yaleově univerzitě, dokonce i knižní prvotina jim vyšla ve stejném roce. Jenže zatímco Asioameričanka Athena se stala nadžánrovou favoritkou literární scény, Junina kniha se nedočkala ani brožovaného vydání. Asi je to tím, že nikoho nebaví číst o tuctových běloškách. 
A tak když se June stane svědkyní Atheniny smrti při bizarní nehodě, bez rozmyšlení ukradne její čerstvě dopsané mistrovské dílo, experimentální román o přehlíženém podílu čínských dělníků na válečném úsilí Francie a Velké Británie během první světové války. 
June však nedokáže uniknout Atheninu stínu a na povrch začnou vyplouvat důkazy, které by mohly s jejím (neprávem přisvojeným) úspěchem jednou provždy zatočit. 

22 BAZÉNŮ - Caroline Wahlová
Syrový i něžný román nejen o bezpodmínečné sesterské lásce 
Vysokoškolačka Tilda bydlí se svou desetiletou sestrou Idou a matkou alkoholičkou v ponurém šedivém domě na nenáviděném maloměstě, odkud už všichni její spolužáci a kamarádi odešli. Při studiu pracuje jako pokladní v supermarketu, stará se o sestřičku a někdy i o matku. Každodenní rutinu oživují jen návštěvy místního koupaliště, kde Tilda pravidelně plave svých 22 „bazénů“. Jenže pak přijde nabídka na doktorské studium v Berlíně. Tildu vidina stěhování do velkoměsta láká, ale zároveň váhá: může nechat Idu samotnou s nevypočitatelnou závislou matkou? Kromě toho se jí do života nenápadně vkrádá Viktor, který možná nepřináší jen vzpomínky na minulost… 

VLCI - Aleksandra Mizielińska
řírodopisný komiks napínavý tak, až se vám místy bude tajit dech! 
Vyjí na měsíc, požírají Karkulky, zuřivě cení tesáky? Ne, opravdoví vlci vůbec nejsou tak hrůzostrašní! Právě naopak — v komiksu Vlci. Skutečné příběhy zjistíte, jak úžasná a fascinující zvířata to jsou. A poznáte, jak jejich život vypadá doopravdy. V příbězích osmi vlků se dozvíte mnoho zajímavých informací ze života těchto neobyčejných šelem a kromě toho nahlédnete do postupů, které se používají při jejich výzkumu a ochraně. 
Jak velká jsou vlčí teritoria? Jak se vlci starají o svá mláďata? Proč se vydávají na dlouhé putování? Jak je vědci sledují a proč sbírají jejich trus? 

KRONIKA LESA 2: SMRKONOSNÁ PAST - Martin Máj
Další příběh z Kroniky lesa nás vrací do přítmí stromů a na palouky. Tentokrát ale nebudou vlahé. Právě panuje tropické vedro, mokřady vysychají, zvířata hledají úkryt před žhnoucím sluncem. Chystá se korunovace Kolouška na krále lesa, ovšem má to jeden háček — Koloušek je nezvěstný. Vypátrat ho má poručice Bachyně, jenže ta nemá zrovna nejlepší policejní pověst: její manžel Kanec je už přes rok pohřešovaný, ona jeho případ nedokázala vyřešit, a navíc má teď sama na krku dvě nezvladatelná Selata. Už to samo o sobě je drama, a to vůbec nepočítáme rudé oko, které v lese za nocí září, a mizející zásoby ze spižíren lesních obyvatel. Jak to spolu všechno souvisí? A souvisí to vůbec? Bachyni budou ve vyšetřování pomáhat kadeti Zajíc a Vydra. 

SPOLEK ČAJOVÝCH DRAKŮ - K. O´Neill
První díl oceňované trilogie, která potěší fanoušky Hildy či Vlkochodců 
Kováři byli kdysi mocnější než mágové, jejich řemeslo však svou slávu už dávno ztratilo. Mladé kovářské učednici Grétě přesto připadá dostatečně kouzelná i pouhá představa, že bude vyrábět krásné předměty, které udělají lidem radost. Její životní směřování zásadně ovlivní okamžik, kdy zachrání tajemné opuštěné zvíře. Brzy se dozví, že jde o jednoho z téměř zapomenutých čajových draků. Těm na parůžcích rostou čajové lístky, které se dají sklidit a lze z nich připravit speciální odvar, díky němuž je možné poznat vzpomínky druhých. Gréta se seznámí s dobrosrdečným majitelem čajovny Hezekielem, jenž býval slavným dobrodruhem, spřátelí se s plachou Minetou a začne objevovat historii spolku čajových draků… 

JAK FIŠKUS S PETTSONEM ZACHRAŇOVALI ZPACKANÉ VÁNOCE - Sven Nordqvist
Vánoce dědy Pettsona a kocoura Fiškuse jsou v ohrožení! 
Blíží se Vánoce a děda Pettson s kocourkem Fiškusem mají plno práce s přípravami na Štědrý den. Už je téměř všechno hotovo! Zbývá jen obstarat a nazdobit vánoční stromeček a taky nakoupit vánoční lahůdky, na kterých si budou celé svátky pochutnávat. 
A právě tehdy se stane to, co se stát nemělo. Děda Pettson uklouzne a ošklivě si poraní nohu. S bolístkou se nemůže vypravit ani do obchodu pro vánoční dobroty, natož do lesa pro stromeček. Co teď? Přece nebudou ke štědrovečerní večeři jíst zvadlou mrkev nebo zapomenutou plechovku sardinek! 

OMRZLINA - Kateřina Čupová
O Míše se říká, že si vymýšlí. Někdy možná. Trošku. Ale tenhle příběh, ten se natuty stal! 
Někdo vidí kopu sněhu a řekne: Kopa sněhu. A Míša? Míša vidí sněžný hotel se sjezdovkou. Nebo skluzavku a barák v jednom. Nebo kopec zmrzliny… Pojďme se na svět chvíli dívat jejíma očima. Je to opojné! V takovém světě může v mrazáku klidně bydlet malá mrazilka jménem Omrzlina. Když jí nabídnete pořádně vymražený nanukáč, podělí se s vámi o svoje vyprávění. Bude v něm mrznout, až praští, budou v něm pukat ledovce, ale taky v něm bude sníh a led tát jako nanuk na topení, protože zimy zkrátka už nejsou, co bývaly. 

KRÁLÍČEK BY MĚL UŽ SPÁT - Amy Hestová
Čtení k usínání tak rozkošné, jak jen můžou být dva ospalí heboučcí králíčci. 
Králíček nemůže usnout. Ještě se s ním totiž před spaním nepřišel rozloučit tatínek. Králíček čeká, ale táta nejde a nejde. A tak vyskočí z postýlky, naloží do svého červeného vozíku všechno, co by tatínek mohl potřebovat, a vypraví se zkontrolovat on jeho. 

HROZÁLIE, ČADĚJKA ZAČÁTEČNICE - Sussana Isernová
Hrozálie sice létá na kouzelném koberci, takže z nebe by spadnout klidně mohla, ale s učeností je to horší. Jako správná čarodějka máchá kouzelnou hůlkou ostošest a sem tam se jí něco opravdu povede — třeba když zruší zlé kouzlo a vrátí smrdutému zlobrovi Tristanovi jeho klučičí podobu. Ale někdy to její čarování pěkně skřípe. Nebo spíš kokrhá a vybuchuje. 
Obyvatelé Chmurné Lhoty se právě chystají na každoroční slavnost a všichni mají napilno. To je ideální příležitost pro Hrozálii — konečně může ukázat, co dovede. Každý potřebuje trochu uznání. A tak se Hrozálie dá do čarování. Expresně rozešle létající pozvánky, kouzlem nechá dozrát ovoce, vyčaruje neodolatelný dort a provede spoustu dalších báječných skutků. Jenže ne všechno jde podle plánu. Hádáte správně: bude z toho katastrofa. A do toho se ještě připletou strašlivé čarodějnice Kornélie, Klapálie a Mechomorka… 

A jaký knihy zaujaly vás z nakladatelství HOST?

6 komentářů:

  1. Zajímavé tituly,vybrala bych si.Díky za seznámení
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě bych si taky vybrala!
    Měj hezký den, Veru. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Urla, Prokleté město a Den, kdy padla noc :) na tyto tři knihy se od nakladatelství těším já :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé tituly, já bych určitě zvolila nějaké dětské :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  5. Z tvého výběru mě zaujaly především dětské knihy, já osobně se nejvíc těším na Urlu.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím říct, že Vlci od Aleksandry Mizielińske působí velice zajímavě. A jsem rád, že vycházejí i v ČR, v podstatě jenom rok po vydání v Německu. :)

    OdpovědětVymazat