středa 4. září 2024

Kolem světa za 80 výjimečnými ptáky - Mike Unwin

Zdravím,
po delší pauze jsem opět tu a rovnou přináším recenzi na jednu hodně zajímavou knihu o ptácích. Jedná se o knihu KOLEM SVĚTA ZA 80 VÝJIMEČNÝMI PTÁKY. Mám doma předešlou knihu o stromech a doufám, že budou další knihy, jelikož obsahují zajímavosti, které si jen nevyhledávám.
Mrkněte do celého článku, jak je kniha krásná a co na ní říkám.

Anotace:
Tato krásná a inspirativní kniha vypráví nesmírně zajímavé příběhy 80 ptáků z celého světa – od snovače pospolitého z Namibie, který v poušti staví obrovské „bytové bloky“ s mnoha hnízdy, po husu tibetskou, která dvakrát ročně přeletí Himálaje. Vydejte se na putování za těmi nejobdivuhodnějšími opeřenci. S více než 11 000 druhy jsou ptáci nejrozmanitější třídou obratlovců. Jejich schopnosti sahají od impozantní migrace mezi světadíly k ohromující přehlídce letecké akrobacie, barev a maskování. Může se zdát, že vzdušný svět, který obývají, je od toho našeho velmi vzdálený, a přesto se ptáci tolika různými způsoby prolínají s našimi životy. Tato kniha vám přiblíží různorodost, krásu i houževnatost osmdesáti ptáků z celého světa a odhalí, jak hluboký význam pro nás mají.

Recenze:
Knihu přeložila Alena Klvaňová, předešlou knihu o stromech přeložil Milan Bronclík.

Vydejte se se mnou za těmi nejobdivuhodnějšími opeřenci světa. Tato kniha vám přiblíží různorodost, krásu i houževnatost osmdesáti ptáků z celého světa a odhalí, jak hluboký význam pro nás mají.
_________________

Ptáci jsou v knize rozděleni podle toho, kde žijí. 7 kontinentů: AFRIKA, EURASIE, SEVERNÍ AMERIKA, JIŽNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, JIŽNÍ A JIHOVÝCHODNÍ ASIE, AUSTRALASIE, OCEÁNY A OSTROVY. U každé kapitoly najdeme 8 - 19 výjimečných ptáků. Informace jsou vždy na jednu až dvě stránky, jsou stručné a vystihují ty nejlepší zajímavosti o ptácích.

Co mě zaujalo nejvíc:
Obří hnízdo snovače pospolitého z Namibie. Dravec vegetarián orlosup palmový z Gambie, který se živí převážně palmovými ořechy a mláďatům trvá nejméně tři roky, než se zcela přepeří do dospělosti. Sbírání peří kajky mořské na Islandu, které putuje k bohatým elitám do např. Japonska. Úbytek papuchalků na Islandu a záchrana mláďat, která jsou dezorientovaná díky světlu z přístavu. Dudek chocholatý si do peří a ke vchodu do hnízda vtírá páchnoucí sekret, aby odradil predátora. Páchnoucí pták hoacin chocholatý z Guyany, který páchne jako hnůj. Nádherný národní pták Guatemaly kvesal chocholatý. Nově objevený druh pitulka z Kolumbie z roku 2019. Kriticky ohrožený druh pita thajská z Myanmaru. Krejčiřík obecný z Indie a jeho schopnost "ušít" hnízdo z listu a rostlinného vlákna.
_________________

Nádherné ilustrace v knize jsou od ilustrátora a grafického designéra z Tokia Rjuto Nijaké. Ilustrátor používá akrylový kvaš nanášený tenkým štětcem a je to znát. Ilustrace jsou velice detailní.

Byla jsem trochu naštvaná, jelikož předešlá kniha o stromech je hardback a nová o ptácích je paperback. I když každou knihu napsal někdo jiný, tak to beru jako sérii. Mohlo knihy vypadat stejně.


Četli jste knihu o stromech nebo ptácích z této série?


4 komentáře:

  1. Moc děkuji za tuto knížku,hned se po ni podívám.Ptáci mě hodně zajímají,nejvíce čápi.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Verčo, děkuji za recenzi na krásnou knihu. Zní to opravdu moc zajímavě.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha je hezky vypravená, ale škoda, že nemá pevnou vazbu. To je knížka, ke které se čtenář bude asi vracet a to by si pevnou vazbu zasloužilo.

    OdpovědětVymazat
  4. ty ilustrace jsou vážně krásné :)

    OdpovědětVymazat