neděle 28. ledna 2024

Kordélie a kreslozemci - Tamzin Merchant

Zdravím, 
mám ráda dětskou fantasy literaturu. Beru to jako oddechové čtení a pokaždé mi je líto, že v dnešní době čte hrozně málo dětí. Raději si zapnout pohádky nebo paří hry. Škoda, protože série s Kordélií je skvělá, napsala ji Tamzin Merchant a je určená pro čtenáře od 11 let, u nás ji vydává nakladatelství Bambook.
Dneska se podíváme na druhý díl KORDÉLIE A KRESLOZEMCI. Byla jsem mile překvapená a příběh jsem si opět užila, mrkněte do celého článku, kde najdete anotaci i mou recenzi.

Anotace:
Vstupte do fascinujícího světa odvážné Kordélie Kloboučníkové plného dobrodružství a divoké magie. Kordélie Kloboučníková zachránila Anglii před válkou, překazila zlověstné plány lorda Macešky a zachránila nejen krále a princeznu, ale i rodiny řemeslných cechů. Stále však nenašla svého ztraceného otce. Od té doby, co malá kloboučnice objevila skrytou mapu ve vzácném teleskopu svého otce, prohledává ve světle hvězd ulice Londýna a snaží se odhalit pravdu o jeho zmizení.

Díky mapě narazí na tajný spolek kreslozemců – tvůrců map – a zjistí, že magickými schopnostmi a prastarými dovednostmi neoplývají jen významné rodinné řemeslné cechy. Magie je všude kolem, pokud víte, kde ji hledat…
Nebezpečí číhá na každém rohu a Kordélie musí opět čelit nelehkému úkolu – přesvědčit znesvářené řemeslné rodiny, aby spojily síly a společně zabránily lordu Maceškovi zničit samotnou existenci magie.

Recenze:
Stejně tak jako první díl přeložila knihu Kateřina Cinková. Skvělý překlad, díky kterému se četl příběh velice dobře a myslím si, že i dětem se bude číst dobře, jelikož text neobsahuje složitá slova, děj krásně plyne, vše je hezky srozumitelné a krásně na sebe situace navazují.

V knize najdeme i několik krásných černobílých ilustrací od Paoly Escobar.

Autorka nám na začátku příběhu trochu připomene, co se stalo v jedničce, což je skvělý, krásně mi to první díl oživilo. Dál už byl příběh napínavý tak, že jsem musela číst a číst, abych se dozvěděla, zda dokáže Kordélie najít svého otce a zda se dokáže vypořádat s lordem Maceškou.

Na konci knihy najdeme Glosář, což je stručný seznam nejsilnějších přísad pro kloboučnického učně. Najdeme tam např. Bavlna okázalá, Hromohusa, Keř rozbřeskový, Květ bajkařský atd...
_______________________

O příběhu:
Díky hádance a mapě Kordélie hledá svého otce, který se ztratil při ztroskotání lodi. Kordélie věří, že žije a tak pátrá podle mapy a hledá tajná místa, ze kterých putuje dál a dál. Díky tomu objeví spolek Kreslozemců a zjistí, jak má dál postupovat. Jenže magie je všude, jak ta dobrá, tak ta špatná. Lord Maceška chce získat pro sebe mapu, kterou musí Kordélie nejprve získat a spojit dohromady. Jenže to sama nezvládne, proto se musí spojit opět všichni tvůrci a porazit tak temnou magii.
________________________

Krásný originální fantasy příběh plný napětí a magie pro děti od 11 let, ale pro dospělé to bude také skvělá oddechová fantasy pohádka. Určitě byla dvojka lepší než jednička a koukala jsem, že už vyšel třetí díl. Snad u nás vyjde tento rok, těším se na něj.

Recenze na první díl najdete TADY.

Knihu KORDÉLIE A KRESLOZEMCI vydalo:

3 komentáře:

  1. Zní to hrozně dobře! Asi bych po tom sama úplně nesáhla, ale jako čtení před spaním pro děti by to mohlo být super :) Ty kresby jsou moc pěkný.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. ty děti za to nemohou, nejsou k tomu vedený :( třeba můj dvouletý synovec má svůj mobil, na něm hraje hry a fotí selfie ... přijde mi to hrozné :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já vím, řeším to denně. Jak to nevidí u rodičů, tak proč by to dělali. :(

      Vymazat